Το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης στην Αϊτή

Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2004 12:11
UPD:12:41

Στην πρωτεύουσα της Αϊτής, Port-au-Prince, βρίσκεται ήδη από την Κυριακή το βράδυ, μια πρώτη ομάδα αμερικανών πεζοναυτών η οποία θα αποτελέσει τον προπομπό της πολυεθνικής δύναμης που θα αναπτυχθεί στη χώρα, έπειτα από σχετική ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι 200 περίπου αμερικανοί πεζοναύτες κατέφθασαν στην Αϊτή έπειτα από διαταγή του προέδρου Τζορτζ Μπους, με σκοπό τη διατήρηση της τάξης κατά τη μεταβατική περίοδο μετά και την αποχώρηση του προέδρου Αριστίντ.

Σήμερα αναμένεται να μεταβούν στη χώρα περισσότεροι από 120 γάλλοι στρατιωτικοί ενώ και ο Καναδάς, ο οποίος διατηρεί στη χώρα 20 περίπου στρατιωτικούς, δήλωσε ότι θα αποστείλει εκατό επιπλέον στρατιώτες.

«Είναι η απαρχή ενός καινούριου κεφαλαίου στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο πρόεδρος Μπους και μετά την τοποθέτηση του προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπονιφάς Αλεξάντρ ως επικεφαλής της χώρας, τόνισε: «Tο σύνταγμα της Αϊτής λειτουργεί, υπάρχει ένας προσωρινός πρόεδρος, όπως προβλέπει το σύνταγμα».

Λίγο μετά τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου ένας εκ των αρχηγών των ανταρτών έκανε γνωστό ότι οι δυνάμεις θα σταματήσουν να μάχονται, ενώ χαιρέτισε την απόφαση της αποστολής αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην Αϊτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έλαβε ομόφωνα την απόφαση για την ανάπτυξη μιας ειρηνευτικής δύναμης με στόχο την «αποκατάσταση ενός ασφαλούς και σταθερού περιβάλλοντος» στη χώρα. Η μέγιστη διάρκεια παραμονής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ θα είναι τρεις μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα