Ευρωπαϊκή αρωγή στην Ισπανία μέσω Κομισιόν

Παρασκευή, 12 Μαρτίου 2004 16:28

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ελλάδα, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την Ισπανία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά η Μαδρίτη δεν έχει ζητήσει ακόμα βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ρέιτζο Κέμπινεν.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος, οι τέσσερις αυτές χώρες «ενημέρωσαν το κέντρο πληροφόρησης και μηχανισμών προστασίας των πολιτών της Επιτροπής, ότι είναι έτοιμες να προσφέρουν κάθε μορφή βοήθειας την οποία θα μπορούσε να χρειάζεται η Ισπανία» μετά τις επιθέσεις στη Μαδρίτη.

Εντωμεταξύ στην Πολωνία, έχουν ήδη αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορά της χώρας, ενώ σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πίσω από τις χθεσινές επιθέσεις στη Μαδρίτη, βρίσκεται η Αλ Κάιντα. Όπως η Ισπανία, έτσι και η Πολωνία είχε υποστηρίξει την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ και μάλιστα έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις εκεί, οι οποίες ηγούνται πολυεθνούς δύναμης στο κεντρικό Ιράκ.

Παρ’ όλα αυτά, η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις σοβαρής απειλής, αποφάσισε όμως να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας και παρακολούθησης στους συνοριακούς σταθμούς, στα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα λιμάνια. «Δεν έχουμε λάβει πληροφορίες από διπλωματικές πηγές και πηγές ασφαλείας για μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά δεν θεωρούμε τίποτε δεδομένο», τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας Λέτσεκ Μίλερ και πρόσθεσε πως αυτό που συνέβη στη Μαδρίτη «δεν θα επηρεάσει την απόφαση της Πολωνίας για το αν θα αποχωρήσει ή όχι από το Ιράκ».

Παράλληλα, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφαλείας ειδικά γύρω από κτίρια ισπανικών συμφερόντων, διπλωματικές αποστολές της Ισπανίας κτλ..



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα