Επαναπροσέγγιση ΝΑΤΟ - Ρωσίας μέσω Κέρκυρας

Οι διαφορές παραμένουν αλλά...
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009 11:03

Ρωσία και ΝΑΤΟ συμφώνησαν χθες να επαναλάβουν τη στρατιωτική τους συνεργασία που είχε «παγώσει» μετά τον πόλεμο της Γεωργίας. Χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, αλλά με την παραδοχή ότι μετά από πολύ καιρό συνεκλήθη το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας με θετικές εξελίξεις και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων, εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Πρέπει να πάμε πίσω στις ιδρυτικές αρχές του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ειδικά για το αδιαίρετο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, επεσήμανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ και επικαλέστηκε την σύμπτωση απόψεων με τον Σ. Μπερλουσκόνι για το θέμα, έναν από τους «πατέρες» της θεσμοθετημένης συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

Όσον αφορά στις αποφάσεις και θέσεις της Μόσχας για τις αποσχισθείσες δημοκρατίες της Ν. Οσετίας και της Αμπχαζίας στον Καύκασο –και ειδικά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους- ο κ. Λαβρόφ διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι «μη αναστρέψιμες». Χαρακτήρισε πάντως τη συνάντηση χρήσιμη προκειμένου να προληφθούν νέες συγκρούσεις.

Σέφερ: «Βack to work»

Με τη φράση «πίσω στη δουλειά» ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χούπ Σέφερ συνόψισε την ουσία της συζήτησης στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Αφού παραδέχθηκε ότι «οι θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στους Συμμάχους και τη Ρωσία ως προς την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας λόγου χάρη» παραμένουν, ο κ. Σέφερ τόνισε πως η σημαντική εξέλιξη της Κέρκυρας ήταν η συμφωνία πως οι συγκεκριμένες διαφορές δεν αποτελούν αιτία αναστολής των εργασιών του Συμβουλίου.

«Οι διαφορές παραμένουν, δεν εξατμίστηκαν - το ΝΑΤΟ όμως χρειάζεται τη Ρωσία και η Ρωσία χρειάζεται το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας τη σημασία της επανεκκίνησης της συνεργασίας τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Σέφερ σημείωσε πως ο κατάλογος των θεμάτων της συνεργασίας «είναι μακρύς», τόνισε πως η «Ρωσία είναι σημαντικός παράγοντας στην περιοχή» και για άλλη μια φορά ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τις προσωπικές προσπάθειες που κατέβαλαν για την επιτυχία της συνόδου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα