Στην Αθήνα χωρίς νέα πρόταση ο Νίμιτς

«Το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας δεν συνδέεται με την ονομασία»
Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008 10:52
UPD:11:28

ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ των Σκοπίων για συνέχιση των διαπραγματεύσεων παρά τις βουλευτικές εκλογές στη γειτονική χώρα μεταφέρει στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Αθήνα, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς.

Όπως έκανε ο ίδιος γνωστό σε δηλώσεις του μετά τις επαφές που είχε χθες με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ, δεν κομίζει νέα πρόταση για την επίλυση του ζητήματος. Όπως είπε, αυτό θα το πράξει «την κατάλληλη ώρα», αφού συγκεντρώσει τις απόψεις και των δύο πλευρών.

Ο κ. Νίμιτς σημείωσε ότι πριν από περίπου ένα μήνα κατέθεσε πρόταση για τη εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος (σ.σ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)»), η οποία όμως -όπως είπε- απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Όπως είπε, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα προτίθεται να ρωτήσει τους λόγους για τους οποίους η ελληνική πλευρά απέρριψε την εν λόγω πρόταση και να διαπιστώσει «αν υπάρχει χώρος για ευελιξία».

Μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε χθες βράδυ στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας:

«Και στις δύο συναντήσεις έλαβα διαβεβαιώσεις ότι η κρατική ηγεσία είναι αποφασισμένη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα με την ονομασία. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που και σε περίοδο εκλογών η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

Σε ερώτηση αν μπορεί να εξευρεθεί λύση μέχρι την 1η Ιουλίου ο κ. Νίμιτς δεν απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι μετά από τη σύνοδο στο Βουκουρέστι πολλοί διπλωμάτες του εισηγήθηκαν να εξευρεθεί λύση για το πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν.

Σε άλλη ερώτηση για το εάν συζητήθηκαν εκδοχές για το όνομα, όπως γεωγραφικός προσδιορισμός, διπλή φόρμουλα, ένα όνομα για όλες τις χρήσεις κ.λπ., ο κ. Νίμιτς απήντησε ότι συζητήθηκαν όλες οι εκδοχές.

Όσον αφορά το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας ο κ. Νίμιτς ανέφερε τα εξής: «Πάντοτε μπερδεύομαι όταν μου θέτετε ερώτηση για την εθνική ταυτότητα. Δεν θεωρώ ότι έχει τεθεί υπό αίρεση η εθνική ταυτότητα των ανθρώπων της χώρας σας. Έρχομαι εδώ από το 1994 και αυτή είναι μία χώρα με ξεχωριστή εθνική ταυτότητα και με υπέροχους ανθρώπους. Δεν θεωρώ ότι το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας συνδέεται με το ζήτημα της ονομασίας του κράτους».

Στις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε ο κ. Νίμιτς με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ παρών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι. Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις συνομιλίες για την ονομασία Νικόλα Ντιμιτρόφ ήταν παρών μόνο στη συνάντηση του κ. Νίμιτς με τον κ. Τσερβένκοφσκι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα