«Ο COVID-19 με έπεισε ακόμα περισσότερο ότι χρειάζεται να επιτείνουμε τις προσπάθειές μας στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων», γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια συνολική ατζέντα της κυβέρνησης με σημαντικές προτεραιότητες που έχει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των αιτίων που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση, αναφέροντας την ανισότητα του εισοδήματος, του τρόπου με τον οποίο γεφυρώνεται το ψηφιακό χάσμα, το πώς διασφαλίζουμε την ανταμοιβή και την εργασιακή αξιοπρέπεια- «ειδικά για αυτούς τους εργαζόμενους των οποίων τη σημασία συνειδητοποιήσαμε τώρα και ίσως ήταν “αόρατοι” για πολύ καιρό». σχολίασε.
Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η πανδημία θα αποτελέσει «ένα δραματικό καταλύτη αλλαγή» ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης ανεβάζει ταχύτητες. «Αν ο κόσμος νομίζει πως πατάμε φρένο κάνουν λάθος. Πατάμε γκάζι και μάλιστα γρηγορότερα για να ολοκληρώσουμε τις αλλαγές που χρειάζεται αυτή η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί μοναδική ενσχόληση της κυβέρνησης η αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας αλλά και η διασφάλιση «πως δεν θα χάσουμε χρόνο και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα ''επιθετικό'' μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο θα καταστήσει τη χώρα μας μια χώρα εξωστρεφή, ανταγωνιστική, που θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις Δίδυμες Επαναστάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον μας. Αναφέρομαι στην Ψηφιακή Επανάσταση και την Ενεργειακή Μετάβαση», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέροντας πως το δεύτερο κύμα αποδείχθηκε μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας συνολικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι αισιόδοξος ότι με τα σωστά μέτρα «θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε αυτό το δεύτερο κύμα».
Ταυτόχρονα, έκρινε πως είναι ζωτικής σημασίας «να μην υπονομεύσουμε την παραγωγική ικανότητα, τη δυναμική της χώρας, καθώς όντως αναμένω πολύ γρήγορη ανάκαμψη όταν τελειώσει η πανδημία και η πανδημία θα τελειώσει όταν θα έχουμε εμβολιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού μας, αλλά και του παγκόσμιου πληθυσμού. Άλλωστε δε μιλάμε για ελληνικό πρόβλημα, αλλά για παγκόσμιο.
Επομένως, θα πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό ακριβώς κάναμε. Θα πρέπει να παρέχουμε ρευστότητα, κυρίως σε μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα. Και ταυτόχρονα θα πρέπει να δημιουργήσουμε τα σωστά κίνητρα για τους επενδυτές που θέλουν να κάνουν επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν χωράει αμφιβολία, και η επιχειρηματική κοινότητα το γνωρίζει καλά, πως ακόμα και σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχουν επιχειρήσεις που επενδύουν στον σχεδιασμό μας για το μέλλον.Πως το καταφέραμε αυτό; Έπρεπε να μειώσουμε το βάρος της φορολόγησης», είπε τονίζοντας στη συνέχεια ότι μεγάλη προτεραιότητα της κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά αποτελεί η μείωση των φόρων στην εργασία».
Στη συνέχεια επαναλαμβάνοντας πως σήμερα η δέσμευσή του είναι ακόμα μεγαλύτερη ως προς τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία υποστήριξε πως βλέπει την πανδημία ως ευκαιρία. «Βλέπω την ευκαιρία, βλέπω την ανάγκη. Γνωρίζω πως υπάρχει διαθέσιμο κεφάλαιο από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την Ευρώπη, από το Ταμείο Ανάκαμψης. Και δεν έχω σκοπό να χάσω αυτή την ευκαιρία να μεταμορφώσω την χώρα. Θα πρέπει να δούμε με γενναιότητα τις προκλήσεις που θα ανακύψουν μετά την πανδημία», σημείωσε αναφέροντας πως η πανδημία απέδειξε «ότι μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε».
«Εάν αυτή είναι κατάσταση (που θα επικρατήσει) -και πιστεύω ότι αυτό θα ισχύσει σε μεγάλο βαθμό- τότε γιατί να μην επιλέξεις να εργαστείς σε έναν τόπο που είναι όμορφος, ασφαλής, προσφέρει εξαιρετική ποιότητα ζωής, πρόσβαση σε καλή περίθαλψη αλλά ταυτόχρονα είναι συνδεδεμένη με και βρίσκεται κοντά στις μεγάλες αγορές. Δεν θέλω να κάνω την Ελλάδα μόνον το καλύτερο μέρος να επισκέπτεσαι, αλλά και για να δουλεύεις από αυτό. Θέλω να κάνω την Ελλάδα το καλύτερο μέρος για συνταξιοδότηση, για όποιον επιλέξει να περνά τους χειμώνες -όχι τα καλοκαίρια- σε μεσογειακό κλίμα εάν είναι βορειοευρωπαίος. Η αντίληψη ότι η Ελλάδα αποτελεί προορισμό όχι μόνο για τουρισμό, αλλά για εργασία, για επενδύσεις, για συνταξιούχους, νομίζω έχουμε πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι ενδιαφέρον πόσοι άνθρωποι επέλεξαν να περάσουν χρόνο στην Ελλάδα, να εργαστούν από την Ελλάδα, διότι είδαν το συνολικό πακέτο που έχει να προσφέρει η χώρα. Νομίζω ότι εάν συνδυάσουμε τα φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματά μας -ένα εκ των οποίων είναι η γεωγραφική θέση μας, η ομορφιά της χώρας- με το να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μείνουμε πίσω και θα έχουμε ηγετικό ρόλο στις τάσεις που έχετε διαπιστώσει είμαστε στον σωστό δρόμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο «πρόσωπο των ημερών», τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, με τον οποίο είχε έναν διάλογο για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα που οδηγεί μεταξύ άλλων στην επέκταση των επενδύσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, αρχικά σε 600 συνολικά θέσεις και με προοπτική διπλασιασμού. «Πιστεύω ότι αυτό συμβαίνει γιατί βλέπουμε το περιβάλλον να αλλάζει στην Ελλάδα, είναι ένα περιβάλλον που μπορείς να νιώσεις ότι είσαι ευπρόσδεκτος να έρθεις και να επενδύσεις και είμαι πολύ χαρούμενος που η χώρα μου τα πάει τόσο καλά με τις δικές της δυνάμεις», δήλωσε ο Άλμπερτ Μπουρλά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος την Τετάρτη σε ψηφιακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ελληνο-Εμπορικό Επιμελητήριο, στο πλαίσιο του 31ου Greek Economic Summit, στην οποία συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International, Ανδρέας Καλαντζόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deloitte Global, Punit Renjen, και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, Myron Brilliant. Την τηλεδιάσκεψη συντόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, Νίκος Μπακατσέλος.