Eντονο διάβημα της Αθήνας στον Βρετανό πρέσβη

Οργισμένη αντίδραση της Λευκωσίας
Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2007 16:40
UPD:17:02

Σε έντονο διάβημα προέβη το πρωί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Αριστείδης Αγαθοκλής προς τον Βρετανό πρέσβη Σάιμον Γκας ως προς το περιεχόμενο του Μνημονίου Μπράουν - Ερντογάν στο οποίο η κατεχόμενη Βόρεια Κύπρος αναφέρεται ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/10/25/1429509.htm .

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, η οποία κράτησε πενήντα λεπτά, η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τα γνωστά ελληνικά επιχειρήματα και τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες τέτοιου είδους σε ένα κρίσιμο στάδιο σαν αυτό που διανύουμε πριν από την επανέναρξη της διαδικασίας για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Βρετανός πρέσβης επανέλαβε πολλές φορές ότι η πολιτική και η θέση της χώρας του δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι και οι Βρετανοί πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί την υπογραφή του εγγράφου Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας – Τουρκίας ως μια αρνητική εξέλιξη και θα ενεργήσει αποφασιστικά και ψύχραιμα για προστασία των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου, αξιοποιώντας όλα τα διπλωματικά και νομικά μέσα που διαθέτει και αναθεωρώντας εκεί που χρειάζεται διαχρονικές πολιτικές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας.

Σε δήλωση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η πεποίθηση που δημιουργείται είναι πως για μια ακόμα φορά η Κύπρος θυσιάζεται σε συμφέροντα ξένα και άσχετα με την ίδια και το λαό της.

Στη δήλωση, ο κ. Πάλμας επισημαίνει ότι «το Εγγραφο Στρατηγικού Συνεταιρισμού Μεγάλης Βρετανίας – Τουρκίας, το οποίο υπεγράφη χθες από τους Πρωθυπουργούς της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διέπεται σ’ ό,τι αφορά την Κύπρο από καθαρή διχοτομική λογική, αφού, κύριο αντικείμενο των σχετικών προνοιών του, είναι η συστηματική προαγωγή χωριστών σχέσεων της τ/κ αποσχιστικής οντότητας των κατεχομένων με τον υπόλοιπο κόσμο».

Επικρίσεις στην Αγκυρα για Κύπρο, στρατό και ανθρώπινα δικαιώματα

Έντονες επικρίσεις για τις επιδόσεις της ¶γκυρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το ρόλο του στρατού στα δημόσια πράγματα και για την άρνησή της να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμιά στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη διατυπώνονται στην πολυαναμενόμενη έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά τα κριτήρια ένταξής της.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Ρόιτερ, στην έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, θα ζητείται από την Τουρκία να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες ιδιαίτερα όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης, τον πολιτικό έλεγχο του στρατεύματος και τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Επίσης, σύμφωνα με το προσχέδιο επισημαίνεται ότι «ο στρατός έχει λάβει δημόσιες θέσεις σε θέματα τα οποία εκτείνονται πέραν των αρμοδιοτήτων του, ενώ χρειάζεται να εδραιωθεί πλήρης πολιτική επίβλεψη του στρατού και κοινοβουλευτικός έλεγχος των αμυντικών δαπανών»

Περαιτέρω προσπάθειες χρειάζονται επίσης για την πάταξη της διαφθοράς, για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και για τα δικαιώματα των συνδικάτων, των γυναικών και των παιδιών, προστίθεται στην έκθεση του αρμόδιου για τη διεύρυνση επιτρόπου Όλι Ρεν.

Η έκθεση εξαίρει πάντως την Αγκυρα για τους χειρισμούς της στο θέμα της συνταγματικής κρίσης που διήλθε στη διάρκεια του χρόνου αυτού και για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε με στόχο μία ισχυρή οικονομική ανάπτυξη.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα