Νέες ιρανικές απειλές - Ασύμφορη η στρατιωτική απάντηση

Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2006 17:59
UPD:18:10

Επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) θα επισκεφθούν αύριο στη Νατάνζ του Ιράν το πυρηνικό εργοστάσιο, από το οποίο η Τεχεράνη απειλεί να αφαιρέσει τις σφραγίδες και τις κάμερες παρακολούθησης της ΙΑΕΑ. Στο εργοστάσιο επαναλαμβάνονται οι δραστηριότητες για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι 14 χωρών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, που συνήλθαν σήμερα στο Τόκιο, έκριναν ότι το Ιράν οφείλει να συμμορφωθεί με τα αιτήματα της ΙΑΕΑ και η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Επιπλέον, νέες προειδοποιήσεις απηύθυνε στη Δύση ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Περισσότερα έχουν να χάσουν αυτοί που επιθυμούν να επιβάλλουν κυρώσεις στο Ιράν από το ίδιο, κρίνει σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα USA Today.

Πέρα από τις χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες αν οι ΗΠΑ εξαπολύσουν μια αεροπορική επιδρομή στο Ιράν, η επίθεση μπορεί τελικά να οδηγήσει σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με την εμπλοκή πολλών άλλων χωρών στην περιοχή, υπογραμμίζεται σε έκθεση του βρετανικού ερευνητικού κέντρου Oxford Research Group.

Μια επίθεση θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στο κλείσιμο του Κόλπου στα Στενά του Ορμούζ και πιθανώς θα είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές του πετρελαίου, όπως και θα πυροδοτούσε νέες επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους σε δυτικά συμφέροντα, προστίθεται.

Μια στρατιωτική απάντηση στην κρίση θα είναι μια «ιδιαίτερα επικίνδυνη επιλογή και δεν θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω», καταλήγουν οι συντάκτες της έκθεσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα