Μπακογιάννη: Χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία η προσφυγή στη Χάγη

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 13:41
UPD:13:43

Για την προσφυγή στη Χάγη χρειάζεται προσεκτική προετοιμασία, σημείωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλου http://www.naftemporiki.gr/news/static/06/06/02/1198663.htm σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά την ετοιμότητα της χώρας για μία προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το Δεκέμβριο του 2004, η υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως «η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε τέτοια προετοιμασία. Δεν υπήρχε προετοιμασία συνυποσχετικού, δεν είχε ξεκαθαρίσει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το αντικείμενο και το περιεχόμενο ενός τέτοιου συνυποσχετικού».

Όσο για το Ελσίνκι, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείφθηκε, αλλά όπως είπε, «ενισχύθηκε και βελτιώθηκε».

«Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία πράγματι παρουσιάζει συγκεκριμένη δυσκολία, διότι η ένταση στην Τουρκία ανεβαίνει πάρα πολύ. Είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών.

Εκφράζοντας εξάλλου, από το βήμα της Βουλής τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, επισήμανε ότι μετά από τέτοια γεγονότα, μερικοί σπεύδουν να αμφισβητήσουν κάποιες από τις κεντρικές στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας, όπως η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας: «Οι στρατηγικές επιλογές δεν πρέπει να τίθενται αβίαστα και εσπευσμένα υπό αμφισβήτηση, ακόμα περισσότερο όταν αυτό γίνεται εν θερμώ», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο δρόμος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα είναι μακρύς και ανηφορικός», καθώς και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μια Ευρώπη "αλά καρτ"».

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας

Νωρίτερα σήμερα η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Σερβίας Μλάντιαν Ντίνκιτς. Kατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι προοπτικές διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής, η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς και οι εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα στο Μαυροβούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα