Aπώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2001 14:05
UPD:20:31

Πτωτικά κινούνται αυτήν την ώρα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψαν την Παρασκευή οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 2,17% και 3,65% αντιστοίχως, ενώ οι συνολικές απώλειες του τελευταίου την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 7,2%.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών, καθώς όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι προβαίνουν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των μετοχών κορυφαίων εταιρειών από τον παραπάνω κλάδο. Οι μετοχές των εταιρειών Nokia, και Εricsson υποχωρούν. Η μετοχή της British Telecommunications σημειώνει πτώση 1,45% παρά την είδηση ότι οι συνδρομητές της βρετανικής εταρείας το δεύτερο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 492.000.

Η μετοχή της Marconi http://beta.naftemporiki.gr/news/static/01/07/09/148240.htm , η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έχασε πάνω από το 50% της αξίας της, ενισχύεται αυτήν την ώρα κατά 2,15% μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Τζον Μάγιο. Ανώτερα στελέχη της Marconi έχουν παραδεχθεί ότι μετά την «κατάρρευση» της μετοχής η βρετανική εταιρεία έχει γίνει στόχος εξαγοράς. Μάλιστα, σημερινά δημοσιεύματα θέλουν τη γαλλική Alcatel να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Marconi με αποτέλεσμα η μετοχή της πρώτης να χάνει αυτήν την ώρα 4,34%.

Πιέσεις δέχεται σήμερα ο τραπεζικός κλάδος μετά από δημοσίευμα των "Sunday Times" σύμφωνα με το οποίο η βρετανική κυβέρνηση «μπλόκαρε» την προσφορά της Lloyds για την εξαγορά της Abbey National.

Αντιθέτως, αξιόλογα κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά από τη δημοσιοποίηση έρευνας σύμφωνα με την οποία οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν τον Ιούνιο κατά 6%.

Κέρδη καταγράφει, επίσης, και η μετοχή του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας Louis Vuitton Moet Hennessy μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας το δεύτερο εξάμηνο αυξήθηκαν κατά 12% αλλά και τη δήλωση της διοίκησης ότι διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για τα λειτουργικά κέρδη και τις πωλήσεις στο σύνολο του 2001.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,78% και βρίσκεται στις 5.436,7 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.931,76 μονάδες με απώλειες 1,35%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.813,66 μονάδες με πτώση 0,83% και, τέλος, στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX έχει διαμορφωθεί στις 555,32 μονάδες μειωμένος κατά 1,35%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα