«Ροκάνισε» τα εβδομαδιαία κέρδη του το Χ.Α.

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 18:03
UPD:18:07
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Με μικρές απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης νευρικότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμου, εξαιτίας των διορθώσεων που υπήρξαν στα χαρτοφυλάκια, μετά την χθεσινή εντυπωσιακή άνοδο. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 646,62 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,37%, περιορίζοντας στο 2,02% τα εβδομαδιαία κέρδη του. Αν και στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πέριξ των 645 μονάδων, η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε ήταν στις 650,12 μονάδες (+0,16%) και κατώτερη στις 642,13 μονάδες (-1,07%).

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 22,478 εκατ. ευρώ , ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε 100.705.129 στα τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,61%.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, ο απολογισμός του Αυγούστου ήταν αναμενόμενα αρνητικός, καθώς ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 21,7% από το σημείο που είχε σταματήσει τον Ιούνιο και η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα «έκοψε» στην μέση στα 42,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με ότι συναλλαγές είχε κάνει μέχρι το πρώτο μισό της χρονιάς. 

Το ξεκίνημα του Σεπτεμβρίου βρήκε τους τζίρους να κινούνται ακόμα χαμηλότερα (-30%), αποτέλεσμα των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων για τους εγχώριους επενδυτές αλλά και της επιφυλακτικότητας που συνεχίζει να επικρατεί στους εμπλεκόμενους του ΧΑ. 

Την ίδια στιγμή ο πολιτικός παράγοντας αυξάνει σταθερά την επιρροή του στις προσδοκίες της επόμενης ημέρας με την Αγορά να επιθυμεί τον σχηματισμό κυβέρνησης: α) την επομένη των εκλογών β) με την μεγαλύτερη δυνατή κομματική συναίνεση. 

Παράλληλα η άσκηση αντοχής για τις ελληνικές τράπεζες που τρέχει στο παρασκήνιο σταδιακά σχηματοποιεί το δυνητικό ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες καθώς δημοσιοποιούνται χαρακτηριστικά που αφορούν τις υποθέσεις του τεστ αντοχής ή την ποιοτική διάρθρωση των κεφαλαίων (αναβαλλόμενη φορολογία, Coco’s, κλπ). 

Ωστόσο η διαμόρφωση κυβερνητική σχηματισμού θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προαπαιτούμενο για την ανάκτηση του ενδιαφέροντος σε κάθε χρηματιστηριακού κλάδου και δη των τραπεζών. 

Με αυτά τα δεδομένα θα πορευτεί η Αγορά έως το απόγευμα της 20ης Σεπτεμβρίου. Η συναλλακτική δραστηριότητα φαίνεται να έχει εγκλωβίσει την αγορά στα τρέχοντα επίπεδα και παρά τις όποιες εξάρσεις η συνολική εικόνα δεν έχει αλλάξει δραματικά προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση. 

Από εκεί και πέρα όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών τα στοιχήματα πιθανόν να ενταθούν κινούμενα προς τις εκτιμήσεις παράστασης νίκης αλλά και των τάσεων που θα εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις με πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς τις δύο προγραμματισμένες (9/9 και 14/9) τηλεοπτικές τηλεμαχίες. 

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει στην ζώνη συσσώρευσης στο εύρος διακύμανσης που διαμορφώθηκε στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Παρά την διαφυγή στο χαμηλό της 24ης Αυγούστου (562 μονάδες) η επιστροφή του Γενικού Δείκτη γρήγορα πάνω από τις 600 μονάδες επανέφερε τις ελπίδες για μια πιο αξιόλογη αντίδραση η οποία είχε μείνει «μισή» στο δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου. 

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες έδειξαν κάποια καλά στοιχεία στο διάγραμμα τα οποία έχουν να κάνουν με μεγάλα μαζέματα τιμών ενώ και το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας κοντά στο υψηλό του εβδομαδιαίου εύρους διακύμανσης αποτελεί μια θετική ένδειξη για την συνέχεια. 

Ο MACD είναι από τις 31 Αυγούστου και πάλι αγορασμένος ενώ η τεχνική εικόνα θα αρχίσει να γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τους αγοραστές σε μια ενδεχόμενη διάσπαση των 670 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετεί και την πρώτη άμεση βραχυπρόθεσμη αντίσταση. Από την άλλη πλευρά οι έξι ημέρες παραμονής στην ζώνη 600 - 620 δημιούργησαν μια πιο στιβαρή βάση βραχυπρόθεσμης στήριξης.

Στο ταμπλό τώρα, μετά το +35,5% του προηγούμενου διημέρου, η Alpha Bank συνέχισε και σήμερα με άνοδο 8,18% στα 0,1190 ευρώ, κλέβοντας την παράσταση της εβδομάδας. Θετικές σήμερα και οι παρουσίες των Ελλάκτωρ (+3,68%), ΜΕΤΚΑ (+3,19%), ΕΧΑΕ (+1,54%), ΔΕΗ (+1,28%), ΟΠΑΠ (+1,10%) και Πειραιώς (+1,08%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσαν οι μετοχές: Jumbo (-4,90%), Motor Oil (-4,05%), Eurobank (-2,56%), Grivalia Properties (-2,10%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,53%) , Coca Cola HBC (-1,37%) και ΟΛΠ (-1,21%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο δείκτης της Υγείας (+5,83%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης των Προσωπικών Προϊόντων (-4,13%). Ανοδικά κινήθηκαν 46 μετοχές, 47 πτωτικά και 12 παρέμειναν σταθερές.

 


Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα