Η «Ατζέντα της Τύνιδας» για το Ιντερνετ

Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2005 19:49
UPD:19:53

Το Ιντερνετ θα πρέπει να συμβάλλει, με δημοκρατικότητα και διαφάνεια, στην οικοδόμηση μιας πραγματικά διεθνούς κοινωνίας της πληροφορίας που θα είναι προσβάσιμη σε όλους, διακήρυξαν σήμερα από την Τύνιδα οι συμμετέχοντες στην Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας (GSIS).

Σε ένα κείμενο 122 σημείων, οι αντιπρόσωποι των 176 χωρών που μετέχουν στη Διάσκεψη, ζητούν το ψηφιακό χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών να μετατραπεί σε ψηφιακή ευκαιρία για όλους. Το κείμενο δεν προβλέπει την υποχρεωτική συνεισφορά των πλούσιων χωρών στην χρηματοδότηση του προγράμματος. Υποστηρίζει όμως «ένα ταμείο ψηφιακής αλληλεγγύης» ανοικτό στις τοπικές κοινωνίες και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι χώρες-μέλη υιοθέτησαν την «Δέσμευση της Τύνιδας» για να υπογραμμίσουν την ανάγκη να γίνει σεβαστή η ελευθερία έκφρασης και η ελεύθερη κυκλοφορία πληροφοριών.

Το κεντρικό σημείο του κειμένου είναι μία πρόταση που, αν γίνει δεκτή, θα καταστήσει τον έλεγχο του Ιντερνετ πιο πολύπλευρο, καθώς θα φύγει από τα χέρια των ΗΠΑ και θα παραδοθεί στον ΟΗΕ. Για το σκοπό αυτό ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συγκαλέσει την ερχόμενη άνοιξη ένα διεθνές φόρουμ προκειμένου να συζητηθεί το θέμα.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συμφώνησε να στηρίξει το φόρουμ αυτό επειδή δεν θα έχει εποπτικές εξουσίες και δεν θα παρεμβαίνει σε τεχνικά θέματα, ούτε και στην καθημερινή λειτουργία του Ιντερνετ.

H μάχη για τον έλεγχο του Ιντερνετ

Οι Αμερικανοί διατείνονται ότι ένας πολυμερής έλεγχος του Ιντερνετ μπορεί να κάνει άνω κάτω τα περίπου 250.000 επιμέρους δίκτυα σε όλο τον κόσμο που συνδέονται μέσω του Ιντερνετ χάρη στα ίδια τεχνικά στάνταρντς που χρησιμοποιούν σήμερα και επιτρέπουν σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους να βρίσκονται on-line καθημερινά. Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι το «δίκτυο των δικτύων», που συνεχίζει να αναπτύσσεται ραγδαία, χρειάζεται αυτή την τεχνική ομοιομορφία, και όχι αδοκίμαστες λύσεις που μπορεί να το αποσυντονίσουν.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιβλέπει -και ουσιαστικά ελέγχει- τη δομή των διαδικτυακών διευθύνσεων (domain name system-DNS), που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Το σύστημα αυτό διευθύνεται από ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα την Καλιφόρνια, την ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), που έχει αναλάβει αυτό το έργο μετά από συμφωνία με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σήμερα η ΙCΑΝΝ αποφασίζει ποιες νέες κατηγορίες διευθύνσεων θα δημιουργηθούν (του τύπου .org ή .com) και ποιος μπορεί να «τρέχει» τα αντίστοιχα domains, σε συνεργασία με μια ομάδα τεχνοκρατών, την αμερικανική Κυβερνητική Συμβουλευτική Επιτροπή (GAC), που ουσιαστικά ασκεί μεγαλύτερη πίεση στην ICANN από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση. Το Σεπτέμβριο του 2006 η τωρινή σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και της ICANN λήγει.

Η συμβιβαστική πρόταση επιδιώκει να παραμείνει ανεξάρτητη η αμερικανική ICANN, αλλά να «επιτηρείται» χαλαρά από μια τακτική διακρατική διάσκεψη, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τεχνικά ζητήματα και όχι με πολιτικά (π.χ. ελευθερία του λόγου). Παράλληλα, θα υπάρχει ένα φόρουμ συζήτησης ανοικτό σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με το Ιντερνετ. Το φόρουμ αυτό θα συνδεθεί με τον ΟΗΕ, αλλά δεν θα έχει εξουσία πάνω στην ICANN.

K.T.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα