Εν μέσω αντίρροπων δυνάμεων το Χ.Α.

Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 13:50
UPD:13:53
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Αντίρροπες δυνάμεις εκδηλώνονται αυτήν την ώρα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις μετά την χθεσινή ισχυρή άνοδο.

Ειδικότερα, στις 13:50, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά μόλις 0,01% στις 649,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 10,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 0,30% στις 188,93 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 0,47% στις 229,64 μονάδες.

Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα, μετά από αρκετό διάτημα, που η εγχώρια αγορά προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το ευρωπαϊκό αρνητικό κλίμα. Μάλιστα, ήδη έχουν εντοπιστεί οι δύο λόγοι που συντηρούν τις θετικές προσδοκίες σε ικανοποιητικά επίπεδα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο πρώτος είναι ότι προωθείται η αμεση διευθέτηση του χρέους, καθώς έχει μπει για τα καλά στην «ατζέντα» όχι μόνο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -το οποίο άλλωστε εξαρτά από τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους το αν θα συμμετάσχει ή όχι στο 3ο πακέτο στήριξης της Ελλάδας-, αλλά και των Ευρωπαίων.

Ο δεύτερος είναι η αποκατάσταση του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να δανείζονται απευθείας (και όχι μέσω ELA) και φθηνότερα από την ΕΚΤ. Με χθεσινές δηλώσεις του ο Μάριο Ντράγκι συνέδεσε με την πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας του φθινοπώρου, όχι μόνο την αποκατάσταση του waiver, αλλά και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Στο ταμπλό τα πρόσημα είναι μοιρασμένα. Από τη μία, η ΜΕΤΚΑ και η Ελλάκτωρ καταγράφουν κέρδη 4,20% και 5,15% αντίστοιχα, ενώ από την άλλη η Eurobank και η ΕΕΕ δέχονται πιέσεις, καταγράφοντας απώλειες 2,56% και 1,98% αντίστοιχα.

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΧΑΕ και της Alpha Bank, ενώ με δυσκολία συντηρούν το θετικό τους πρόσημο οι μετοχές του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, ήπιες απώλειες καταγράφουν οι Εθνική, Jumbo, ΟΛΠ και Folli Follie.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα