Βενεζουέλα: 9,8% η αύξηση του ΑΕΠ το γ' τρίμηνο

Μετά την αύξηση των κρατικών δαπανών
Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 08:38

ΑΝΑΠΤΥΞΗ, για όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο, από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, σημείωσε η οικονομία της Βενεζουέλας, καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Hugo Chavez, αύξησε τις δαπάνες της κυβέρνησης με στόχο τις επιδοτήσεις για τους φτωχούς, τα τρόφιμα, τις ιατρικές υπηρεσίες και τις υποτροφίες στην παιδεία και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 9,8% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, μετά την άνοδό του κατά 8,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Η αύξηση 38% των κρατικών δαπανών το οκτάμηνο του 2005, θα βοηθήσουν κατά πάσα πιθανότητα την οικονομία της Βενεζουέλας να αναπτυχθεί με ρυθμό 9,5% φέτος, μετά από ανάπτυξη 18% πέρυσι, έναντι συρρίκνωσης 7,7% το 2003 και 8,9% το 2002.

Ο κλάδος των πετρελαιοειδών, αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,2% και το ΑΕΠ, εκτός πετρελαιοειδών, σημείωσε αύξηση 10,4%, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Οι κατασκευές αυξήθηκαν 18,4% και οι η βιομηχανία κατά 9,3%, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου. Ο τραπεζικός δανεισμός αυξήθηκε 75%, το δωδεκάμηνο έως και τον Οκτώβριο.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων σημείωσαν το δεκάμηνο του 2005 αύξσηη 76%, έναντι με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι εξαγωγές ήταν 13,8 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο και στα υψηλότερα επίπεδα από τη στιγμή που η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να ανακοινώνει στοιχεία τριμήνου, το 1997.

Τα πλεόνασμα του λογαριασμού τρεχουσών συναλλαγών, υπερδιπλασιάστηκε, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 7,6 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο, από 3,7 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση 28% το τρίμηνο, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 6,7 δισ. δολ. σύμφωνα με την τράπεζα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα