Άλμα 3,6% κατέγραψε το Χ.Α.

Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2015 18:04
UPD:18:06
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να αποδεικνύεται πρωταγωνιστής και κινητήριος μοχλός, θέτοντας τις βάσεις για την έξοδο της αγοράς από το διάστημα συναλλακτικής κόπωσης που διανύει. 

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,61% στις 649,05 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 649,29 μονάδες και η χαμηλότερη στις 628,57. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 115,04% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 29,59 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,83 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 3,55%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,77%.

Η αγορά εστιάστηκε και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος απορρόφησε πάνω από το 90% του όγκου συναλλαγών. Μάλιστα, είδε με πιο θετικές προσδοκίες την πορεία του κλάδου, μετά και την ανακοίνωση ότι μειώθηκε περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA), καθώς εξομαλύνεται η κατάσταση στο μέτωπο των καταθέσεων.

Θετικά στην αγορά λειτούργησε και η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για τον δανεισμό των τραπεζών. Ο κ. Ντράγκι παρέπεμψε στους κανόνες της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι για να μπορούν να είναι και πάλι επιλέξιμα θα πρέπει η χώρα να είναι εντός προγράμματος και η αξιολόγηση της προόδου να είναι θετική. Αυτό σημαίνει για την αγορά, ότι όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, τόσο πιο γρήγορα θα ομαλοποιηθεί η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. 

Η σημερινή συνεδρίαση κρίθηκε «ελπιδοφόρα» από τους εγχώριους αναλυτές, καθώς δεν παρατηρήθηκαν «νευρικές» συναλλαγές, με την αγορά να κλιμακώνει σταδιακά τα κέρδη της. Μάλιστα, ξεκίνησε ήπια ανοδικά, ακολουθώντας το διεθνές κλίμα, και διεύρυνε τα κέρδη της ικανοποιώντας την ειδησεογραφία της ημέρας. 

Ενδεικτικό του θετικού κλίματος ήταν και το γεγονός ότι όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο, ενώ ξεχώρισαν οι μετοχές της Alpha Bank (+22,22%), της Πειραιώς (+13,41%), της ΔΕΗ (+10,38%), της Viohalco (+9,18%), της Εθνικής (+9,05%), της Eurobank (+8,33%), της Τέρνα Ενεργειακή (+7,85%), των ΕΛΠΕ (+6,44%) και της Ελλάκτωρ (+6,27%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (12,39%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-1,35%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 79 κινήθηκαν ανοδικά, 25 καθοδικά, ενώ η τιμή 12 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα