Από την έντυπη έκδοση
Εξι μήνες αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινίασε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για να δώσει ώθηση στην οικονομία της Ευρωζώνης, ορισμένοι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η ΕΚΤ θα υψώσει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στις προσπάθειες νομισματικής στήριξης. Οι επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η ανατίμηση του ευρώ και ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αναγκάσουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, ώστε να πιέσει προς τα κάτω το ενιαίο νόμισμα έναντι του δολαρίου.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα και οι περισσότεροι οικονομολόγοι δεν αναμένουν εκπλήξεις από τον πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, διατηρώντας σταθερά τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους ενός τρισ. ευρώ. Δεν αποκλείουν όμως πρόσθετα μέτρα από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους, πιθανότατα με τη μορφή της επέκτασης του προγράμματος, πέραν της προκαθορισμένης ημερομηνίας του Σεπτεμβρίου 2016. Οικονομολόγοι της Barclays προβλέπουν την άσκηση ακόμη πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ πριν από τα τέλη του έτους, καθώς ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει σημαντικά.
Η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα «θα παροτρύνει την ΕΚΤ να διατηρήσει και, ενδεχομένως, να διευρύνει τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, ώστε να αποδυναμώσει το ευρώ» επισημαίνει ο Ρέι Ούγι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco Fixed Income. Η ΕΚΤ άρχισε τον Μάρτιο τις αγορές ομολόγων (60 δισ. ευρώ μηνιαίως), ώστε να αποκαταστήσει τον πληθωρισμό και να επιταχύνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι πρόσφατες όμως εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, καθώς και η ανατίμηση του ευρώ -καταγράφοντας κέρδη 2,4% τον Αύγουστο- σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για αποπληθωρισμό εντείνουν τις πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να κάνει περισσότερα. Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, αλλά και αρκετά μέλη στο δ.σ. της ΕΚΤ έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι η Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, εφόσον καταστεί αναγκαίο.
Η ΕΚΤ αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρίαση να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την πορεία του πληθωρισμού φέτος. Ο Πέτερ Πρετ, οικονομολόγος της ΕΚΤ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, παραδέχθηκε πρόσφατα ότι η υποχώρηση στις τιμές εμπορευμάτων και πετρελαίου, καθώς και η κινεζική επιβράδυνση εμποδίζουν τον στόχο της ΕΚΤ για επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%. Τον Αύγουστο, οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν στο 0,2%.