Ρεκόρ τριετίας στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2005 19:08

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών έκλεισε σήμερα η πλειονότητα των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη.

Στην αφύπνιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν οι φήμες περί επικείμενων σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, καθώς και οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος υπαινίχθηκε ήπια αύξηση των επιτοκίων.

«Τα σχόλια του Τρισέ μετρίασαν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων στο 3% προς το τέλος του 2006», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μπράουν αναλυτής της Bear Stearns. Εκτιμά πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει την 1η Δεκεμβρίου σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% και σε ανάλογη αύξηση στις αρχές του 2006.

Μετά τις δηλώσεις Τρισέ το ευρώ έπεσε κάτω από τα 1,18 δολάρια.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 4.586,38 μονάδες (0,66%), στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.170,61 μονάδες (0,92%) και στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 στις 5.497,9 μονάδες (-0,02%).

Επικεφαλής της ανοδικής τάσης τέθηκε ο πετρελαϊκός κλάδος λαμβάνοντας ώθηση από την ενίσχυση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Σημειώνεται ότι η τιμή του αργού πλησίασε σήμερα τα 58 δολάρια το βαρέλι.

Οι μετοχές των εταιρειών Total και BP ενισχύθηκαν κατά περίπου 1,5% η κάθε μία.

Σημαντική άνοδο κατά 3,5% σημείωσε η μετοχή της εταιρείας αμυντικών συστημάτων Thales. Σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, η Alcatel σχεδιάζει να υποβάλει προσφορά ύψους 8,6 δισ. δολ. για την εξαγορά της Thales.

Στον αντίποδα, σημαντική πτώση κατά περίπου 4% κατέγραψε η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline ύστερα από την υποβάθμισή της από την Credit Suisse First Boston.

Τέλος, στο ντεμπούτο της στο γαλλικό χρηματιστήριο, η μετοχή του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού EDF έκλεισε αμετάβλητη στα 32 ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα