Ευρωπαϊκή ευφορία

Αλμα τρισήμισι ετών οι δείκτες
Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:06

ΜΕ ΚΕΡΔΗ έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές στέλνοντας τους δείκτες στο υψηλό ρεκόρ 3-1/2 ετών ενώ στη Wall Street οι δυσάρεστες εξελίξεις στην General Motors μετρίασαν τον αρχικό ενθουσιασμό των επενδυτών.

Τα ευρωπαϊκά blue chips τερμάτισαν στα υψηλότερα 3 1/2 χρόνων, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο «βίαιης» ανόδου των επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Τα κέρδη δεικτοβαρών μετοχών εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα και η εξασθένηση των ανησυχιών για τα επιτόκια προκάλεσαν επενδυτική ευφορία.

Πολλοί επενδυτές ανακουφίσθηκαν όταν ο Τρισέ εμφανίσθηκε αμυνόμενος στα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων παρά τις πολιτικές αντιθέσεις αλλά δήλωσε ότι δεν αναμένει την έναρξη μιας σειράς επιτοκιακών αυξήσεων από το τρέχον επίπεδο του 2%.

«Αν θέλεις να πετύχεις μία καλή ισορροπία μεταξύ πληθωρισμού και ανάπτυξης, το οποίο είναι το καλύτερο για τις μετοχές, δεν χρειάζεται αύξηση των επιτοκίων σήμερα» τόνισε ο κ. Roger Nightingale, αναλυτής της Millennium Global Investments στο Λονδίνο.

Στη Φρανκφούρτη ο DAC έκλεισε στις 5.170,61 μονάδες με άνοδο 0,92%, στο Παρίσι ο CAC έκλεισε στις 4.586,38 μονάδες με κέρδη 0,66%, ενώ στο Λονδίνο με οριακή πτώση της τάξης του 0,02% έκλεισε ο FTSE 100 στις 5.497,90 μονάδες.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές εξαγωγικών εταιρειών, καθώς το ευρώ υποχώρησε έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Από αυτές κέρδη 2,2% κατέγραψε η DaimlerChrysler, ενώ άνοδο 1,5% σημείωσε η μετοχή της ASML, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας παραγωγής ελαστικών.

Ανοδο σημείωσαν και οι ενεργειακές μετοχές μετά την άνοδο της τιμής του αργού, λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας και των προβλέψεων για βαρύ χειμώνα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η εικόνα ήταν μεικτή με τους επενδυτές να διατηρούν την αισιοδοξία τους εν όψει μιας εορταστικής εβδομάδας. Οι μετοχές ενισχύθηκαν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες με τους δείκτες Nasdaq και S&P 500 να εκτινάσσονται στα υψηλότερα 4 1/2 ετών. Ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 53,95 μονάδες, ποσοστό 0,50%, φθάνοντας στις 10.820,28 μονάδες. Με άνοδο 14,60 μονάδων, ποσοστό 0,66%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.241,67 μονάδες.

Ο Dow Jones ιστορικά έχει δείξει ότι σημειώνει κέρδη πριν και μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών, που είναι τυπικά μια υποτονική περίοδος για τη Wall Street.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα