ΕΒΕΑ: Δεν υπάρχει άλλη λύση από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 15:16

«Ο προϋπολογισμός του 2006 είναι πολύ πιο δύσκολος από τον φετινό, γιατί για να μειώσουμε το έλλειμμα, πρέπει να περιορίσουμε περαιτέρω τις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες, να αντικαταστήσουμε το αποτυχημένο μοντέλο των μετοχοποιήσεων με τις πραγματικές αποκρατικοποιήσεις, το εικονικό άνοιγμα των αγορών με το ουσιαστικό και ασφαλώς να αυξηθούν τα έσοδα μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής», δήλωσεο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Δρακούλης Φουντουκάκος με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2006.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΑ οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι τα μέτρα του προϋπολογισμού του 2006 δεν είναι επαρκώς σκληρά προκειμενου να αναστραφεί μια κακή οικονομική πορεία. Πραγματικά δυσάρεστα μέτρα χαρακτηρίζονται αυτά που προωθούνται στη Γερμανία με τη συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας (αύξηση έμμεσης φορολογίας και περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα για να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα και να ενισχυθεί η ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων).

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου, «η δική μας πρόταση είναι ότι, αν θέλουμε να πάμε πιο γρήγορα στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και να βρούμε πρόσθετους πόρους για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των οικονομικά ασθνέστερων τάξεων και τη δραστική μείωση των φορολογικών συντλεστών στα φυσικά πρόσωπα, δεν υπάρχει άλλη λύση από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου πλέον η τάση είναι η μείωση της άμεσης φορολογίας στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα και αντίστοιχη αύξηση της έμμεσης φορολογίας».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα