Ε.Ε. - Συμβιβαστική πρόταση της προεδρίας για τη ζάχαρη

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2005 18:38

Την πρόταση της βρετανικής προεδρίας για τη μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς της ζάχαρης, εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε, η βρετανική προεδρία μετρίασε τις προτάσεις της Επιτροπής, προς όφελος των παραγωγών ζαχαρότευτλων και προτείνει τη μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 39% σε τέσσερα χρόνια, αντί για δύο, που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπλέον, αντί της σταδιακής μείωσης της τιμής παρέμβασης (σταθερή τιμή, στην οποία η Ε.Ε. αγοράζει ζάχαρη από τους παραγωγούς), προτείνεται η διατήρησή της για τέσσερα χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η τιμή παρέμβασης θα έπρεπε από 631,9 ευρώ/τόνο να μειωθεί σταδιακά στα 474 ευρώ/τόνο την παραγωγική περίοδο 2008-2009 και στα 385,5 ευρώ/τόνο την περίοδο 2009-2010.

Επίσης, οι Βρετανοί προτείνουν μεγαλύτερη αποζημίωση για τους παραγωγούς ζάχαρης από αυτήν που πρότεινε η Επιτροπή, δηλαδή αποζημίωση κατά 65% του απωλειών εισοδήματος, αντί 60%. Ακόμη, τα επιδόματα ανασυγκρότησης της βιομηχανίας ζάχαρης θα ανέλθουν σε 6 δις. ευρώ, αντί 3,8 δις. ευρώ που πρότεινε η Επιτροπή.

Η μεταρρύθμιση της ζάχαρης έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών αγροτικών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και ευρωβουλευτών.

Εξω από το Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες, διαδηλώνουν σήμερα και αύριο παραγωγοί ζάχαρης.

Τέλος, σημειώνεται πως οι διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Υπουργών για τη μεταρρύθμιση της ζάχαρης αναμένονται μαραθώνιες, δεδομένου ότι πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία, πριν από την υπουργική σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Χονκ Κόνγκ, για την οποία απομένουν μόλις τρεις εβδομάδες.

Ο ΠΟΕ κατηγορεί την Ε.Ε. πως οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις στον τομέα της ζάχαρης εγγυώνται για τους ευρωπαίους παραγωγούς μία τιμή, τριπλάσια από αυτήν που επικρατεί παγκοσμίως.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα