Αναζητεί κατεύθυνση το Χ.Α.

Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 13:54
UPD:13:56
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Χωρίς σαφή τάση και σε πολύ χαμηλά επίπεδα συναλλαγών κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρακολουθώντας τις εξελίξεις τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε διεθνές, αναζητώντας, παράλληλα, και τον βραχυπρόθεσμο καταλύτη που θα καθορίσει τις εξελίξεις μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στις 13:55, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,02% στις 627,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 9,2 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,21% στις 184,90 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 3,29% στις 210,36 μονάδες.

Τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και καλύτερα του αναμενομένου, δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση στην αγορά. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε σε ετήσια βάση στο 1,6% από 1,4% και σε τριμηνιαία βάση στο 0,9% από 0,8%.

Όπως μάλιστα σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές, τα θετικά στοιχεία από το ΑΕΠ της χώρας δεν μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στην αγορά, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να εκτιμηθεί αυτή τη στιγμή το μέγεθος της ύφεσης που θα υπάρξει στην οικονομία, τόσο για το τρίτο τρίμηνο του έτους, όσο και στα επόμενα τρίμηνα. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο άρτια και έγκαιρα θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και από το πόσο γρήγορα θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Έτσι η αγορά να δείχνει ότι τηρεί στάση αναμονής εωσότου «εμφανιστεί» κάποιος καταλύτης που μπορεί να διαφοροποιήσει τις προοπτικές μέχρι τη διενέργεια των εκλογών αργότερα τον Σεπτέμβριο. Όπως διαφαίνεται, όμως, θα πρέπει να περάσουν αρκετές ημέρες ώστε να καταγραφούν οι τάσεις των κομμάτων, ώστε να ξεκινήσει και η διατύπωση των σεναρίων για την επόμενη ημέρα της εκλογικής διαδικασίας. Μέχρι τότε, δεν θεωρείται πιθανό η αγορά να λάβει κάποια σαφή τάση, επισημαίνουν οι αναλυτές.

Στο ταμπλό, τα πρόσημα παραμένουν μοιρασμένα, με την μετοχή της Εθνικής να παραμένει στο επίκεντρο, καθώς καταγράφει κέρδη 7,47%. Αντίθετα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 3,19%.

Θετικά κινούνται οι μετοχές των ΟΛΠ (+3,35%), Eurobank (+2,56%), ΟΠΑΠ (+2,43%), Ελληνικά Πετρέλαια (+2,16%) και Motor Oil (+2,13%). Στον αντίποδα, απώλειες που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ ιδιαίτερη είναι και η συμβολή της Πειραιώς, η οποία ενισχύεται κατά 2,27%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα