Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Στην αρχή της εβδομάδας στο σχόλιό μας για την παγκόσμια κεφαλαιαγορά σημειώναμε: «Τώρα φαίνεται ότι η φούσκα των αγορών για τα commodities έσπασε και αυτή τη χρονιά είναι γεμάτη με αρνητικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως για τα βασικά προϊόντα που παράγουν οι εταιρείες και ορισμένες χώρες. Αυτό εξηγεί γιατί η παγκόσμια οικονομία είναι βυθισμένη σε παγκόσμια στασιμότητα. Το ερώτημα είναι: Μήπως αυτή μετατραπεί σε μια παγκόσμια ύφεση; Όλα εξαρτώνται από το αν η αμερικανική οικονομία μπορεί να αποσυνδέσει την παγκόσμια από το τέλμα, παρέχοντας αρκετή ανάπτυξη για να αντισταθμίσει την αδυναμία στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρωζώνη. Βεβαίως, αυτό είναι μια υπερβολική απαίτηση, αλλά αποτελεί την έκφραση της αισιοδοξίας που συντηρεί τις αγορές και τους αναλυτές που δεν βλέπουν την καταστροφή ως πιθανότερο σενάριο. Στο παρελθόν, όταν σκάζανε οι φούσκες, η ύφεση ήταν η πιθανότερη συνέχεια. Συνεπώς, η ιστορία δεν είναι με το μέρος μας.
Στο τέλος της οι ρεπόρτερ από τις ασιατικές αγορές σημειώνουν:
«Οι Ασιατικές μετοχές επεκτείνανε και σήμερα την Παρασκευή, το παγκόσμιο ράλι μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ηρέμησαν το επενδυτικό συναίσθημα, με τις κινεζικές μετοχές να διαγράφουν άλμα για δεύτερη ημέρα στη σειρά μετά από μια μεγάλη ανατάραξη στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Η Wall Street είδε τους δείκτες της να ανεβαίνουν κατακόρυφα στη διάρκεια της νύχτας με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που δείχνει πως κατά το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό, τι αρχικά πιστευόταν. Αυτό θεωρήθηκε ως ένα καθησυχαστικό μήνυμα εν μέσω ανησυχιών από την επιδείνωση των οικονομικών δεινών της Κίνας».
Ναι οι επενδυτές πίστεψαν ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ με ενισχυμένο το φρόνημα των καταναλωτών και δυνατό το πορτοφόλι από τα φθηνά καύσιμα, θα εξισορροπήσει τις απώλειες από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα. Η οικονομία της οποίας δεν θα εμφανίσει ανώμαλη προσγείωση γιατί το Πεκίνο θα φροντίσει με αρκετές ακόμα παρεμβάσεις μέσα στο 2015.
Τα ανωτέρω σημειώνονται για να καταδείξουμε την ύπαρξη σημαντικών αντίβαρων στο φρόνημα των εγχώριων θεσμικών, που είναι υποχρεωμένοι να λειτουργήσουν υπό το καθεστώς της αυξημένης αβεβαιότητας λόγω προεκλογικής περιόδου. Η Αθηναϊκή αγορά χτυπημένη από τα capital control εισέρχεται σε μια κλασική φάση αρνητισμού λόγω της αβεβαιότητας που συνοδεύει κάθε εκλογική αναμέτρηση. Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς λοιπόν τίθεται το διεθνές κλίμα καθώς τελευταία και εκεί βασικός παράγοντας παραμένει η υψηλή μεταβλητότητα μόνο που εκεί ο φόβος παραχωρεί τη θέση του στην απληστία.
Έχει γίνει σαφές ότι οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές είναι έμπειροι και καλοί γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας. Αλλά παράλληλα, είναι τεχνοκράτες που αποφασίζουν τις κινήσεις τους με τη βοήθεια της στατιστικής και των υπολογισμών βάσει μοντέλων για τις οικονομικές επιπτώσεις των γεγονότων στο εσωτερικό. Η αγορά με το μεγαλύτερο country risk στην ευρωζώνη λόγω έκτακτων βουλευτικών εκλογών μπαίνει σε φάση ακόμα μεγαλύτερης ανόδου του κινδύνου από εξελίξεις στο εσωτερικό καθώς αρχίζουν οι δημοσιεύσεις δημοσκοπήσεων. Από την κάθε μια θα προκύπτει και διαφορετική μελλοντική σύνθεση στην νέα Βουλή η δε διαφορετική κατανομή εδρών αναδεικνύει διαφορετικές πιθανότητες εξυπηρέτησης των απαιτούμενων για να διατηρηθεί σε καλό επίπεδο η σχέση της χώρας με τους πιστωτές και εταίρους της.
Όπως έχουμε ειδοποιήσει αρκετοί επενδυτικοί οίκοι αγοράζουν κάποιες έρευνες και τις αναλύουν αλλά δεν είναι δυνατό να αδιαφορούν και για τις υπόλοιπες που κυκλοφορούν, σε μια κοινωνία που έχει την τάση να αποφασίζει αναζητώντας τη σχέση της με τον κατά περίπτωση ισχυρό κόμμα. Από την Τέταρτη μάλλον, οι θεσμικοί του ΧΑ πάτησαν το κουμπί της ανεξαρτησίας, έναντι των κριτηρίων που καθορίζουν τις επιλογές των συναδέλφων τους στην ευρωζώνη. Γιατί όπως αδιαφόρησαν για τις ρευστοποιήσεις που έγιναν προχθές, έτσι δεν συγκινήθηκαν και από την εκτίναξη της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου που καθόρισε την τάση στις αγορές της ευρωζώνης χθες. Συνέχισαν λοιπόν να κρατούν ισορροπίες με τους ίδιους ρυθμούς συναλλαγών και τους βασικούς δείκτες ψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά βίου τους στο ευρώ, χωρίς ωστόσο να επιτρέπουν εμφάνιση μεγάλων ανοδικών βημάτων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισαν και χθες οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας, η οποία κατέδειξε για ακόμη μία φορά την επίδραση των εξελίξεων στην Κίνα. Η αγορά βρήκε στήριγμα στα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,20% στις 16.480,59 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 2,45% στις 4.812,71 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,37% στις 1.967,02 μονάδες.
Στο ταμπλό, η Signet Jewelers σημείωσε κέρδη 14,4%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το τρίμηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 78 σεντς ανά μετοχή, από 72 σεντς ανά μετοχή το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Επίσης, ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε ισχυρά κέρδη, μετά το άλμα άνω του 10% που σημείωσε σήμερα το πετρέλαιο. Η Chevron ξεχώρισε με κέρδη 6,2%.
Στον αντίποδα, η Tiffany & Co. υποχώρησε κατά 2,1%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο χρήσης. Τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 86 σεντς ανά μετοχή.
Στο μεταξύ χθες ξεκίνησε τις εργασίες του το ετήσιο Συμπόσιο Οικονομικής Πολιτικής στο Jackson Hole του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ, στο οποίο κατά το παρελθόν έχουν ληφθεί κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις. Εκεί θα μιλήσει και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν, με την αγορά να αναμένει σημαντικά μηνύματα πολιτικής.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, με ρυθμό 3,7%, έναντι 2,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ στο +3,3%.
Επίσης, μειωμένες κατά 6.000 στις 271.000 ήταν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα μέχρι τις 22 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας.
ΕΥΡΩΠΗ
Η εμπιστοσύνη φαίνεται ότι επιστρέφει σταδιακά στις διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν και την Πέμπτη με σημαντικά κέρδη, θέτοντας έτσι τις βάσεις για τη δραστική μείωση των απωλειών από την αρχή της εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,56% στις 6.192 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 3,19% στις 10.316 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 3,49% στις 4.658 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 3,46% στις 358,41 μονάδες. Πλέον ο δείκτης καταγράφει κέρδη 0,4% από την αρχή της εβδομάδας, «διορθώνοντας» τις υπερβολές του πρώτου διημέρου.
Στο ταμπλό, η Pernod Ricard υποχώρησε κατά 1,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κερδών το δωδεκάμηνο χρήσης ήταν μόλις 2%. Μάλιστα, η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την αύξηση στη βελτίωση των δραστηριοτήτων της στην Κίνα, τάση η οποία αναμένεται να μην συνεχιστεί. Στον αντίποδα, η Bouygues σημείωσε κέρδη 5,6%, μετά την ανακοίνωση ότι τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου αυξήθηκαν κατά 51%, καθώς διαμορφώθηκαν στα 119 εκατ. ευρώ.
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, με τον χαμηλότερο ετήσιο ρυθμό σε διάστημα άνω των δύο χρόνων αυξήθηκαν οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία αυτόν τον μήνα. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, έναντι ανόδου 3,5% που είχαν σημειώσει τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν επιβράδυνση του ποσοστού αύξησης στο 3,1% αυτόν τον μήνα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αντίδραση έχει ξεκινήσει από χτες, από την άνοδο της Wall Street, η οποία βρήκε στηρίγματα στη δήλωση του μέλους της νομισματικής επιτροπής της Federal Reserve, Γουίλιαμ Ντουντλεϊ, ο οποίος ανέφερε ότι η αύξηση των επιτοκίων από τα σημερινά, σχεδόν μηδενικά επίπεδα, στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου δείχνει τώρα λιγότερο ελκυστική εξαιτίας της μεταβλητότητας της αγοράς και τα ανησυχητικά νέα από την Κίνα.
ΧΑ
Ήπια ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας μετριοπαθώς το θετικό διεθνές κλίμα, ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα τρέχοντα επίπεδα που απειλήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,69% στις 627,02 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 635,30 μονάδες και η χαμηλότερη στις 621,15. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 6,86% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 21,81 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 5,68 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,97%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,43%.
Επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις ο τζίρος κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μετά το εκρηκτικό διήμερο της αρχής της εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας ότι η αγορά τηρεί στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις των κύριων πολιτικών δυνάμεων. Άλλωστε οι επόμενες ημέρες δεν αναμένεται να δώσουν κάποια σαφή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προσπαθεί να διαφυλάξει τα τρέχοντα επίπεδα μέσα σε ένα περιβάλλον περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, προεκλογικής περιόδου και αρνητικής διεθνούς συγκυρίας. Η προσπάθεια αυτή θα αντιμετωπίσει σταδιακά όλο και περισσότερα εμπόδια, δεδομένου ότι παραδοσιακά οι προεκλογικές περίοδοι συνοδεύονται από έντονες διακυμάνσεις. Παράλληλα, απομένουν μόλις λίγες ημέρες μέχρι την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των εισηγμένων, ενώ εκείνα των τραπεζών αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος του επόμενου μήνα, μετά την παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις των χαρτοφυλακίων τους, οι οποίες λαμβάνουν υπόψιν και το τι προηγήθηκε στον φετινό «επεισοδιακό» Αύγουστο.
Στο ταμπλό τώρα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Folli Follie (+5,26%), της Jumbo(+5,06%), της Grivalia Properties(+4,58%), του ΟΤΕ (+4,55%), της ΕΥΔΑΠ(+3,18%), του ΟΛΠ (+2,43%), της ΜΕΤΚΑ(+2,40%) και της Alpha Bank (+2,17%).
Στον αντίποδα, πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-7,14%), της Πειραιώς (-4,35%), της Τέρνα Ενεργειακή(-4,00%), της ΔΕΗ(-2,86%), της Viohalco (-2,83%), της Εθνικής (-2,78%) και της ΕΧΑΕ(-1,16%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+5,22%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Χημικών (-3,13%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 57 κινήθηκαν ανοδικά, 37 καθοδικά, ενώ η τιμή 17 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Δεν άλλαξαν υπολογίσιμα οι εκτιμήσεις μας απλά επιβεβαιώνεται η θέση μας για εγγραφή ενός V για τον ορισμό νέου χαμηλού ανάλογα με την αύξηση του country risk και αφού πετύχουν μια σχετική απόσταση από τα νέα κατώτερα βίου στο ευρώ επιλέγουν αναμονή και συσσώρευση σε ενδιάμεσα επίπεδα που δεν αλλάζουν τις ισχυρές στηρίξεις και τις αντιστάσεις σημαντικά.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές επεκτείνανε και την Παρασκευή το παγκόσμιο ράλι μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ηρέμησαν το επενδυτικό συναίσθημα, με τις κινεζικές μετοχές να διαγράφουν άλμα για δεύτερη ημέρα στη σειρά μετά από μια μεγάλη ανατάραξη στο ξεκίνημα της εβδομάδας.
Η Wall Street είδε τους δείκτες της να ανεβαίνουν κατακόρυφα στη διάρκεια της νύχτας με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ που δείχνει πως κατά το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία αναπτύχθηκε ταχύτερα από ό, τι αρχικά πιστευόταν. Αυτό θεωρήθηκε ως ένα καθησυχαστικό μήνυμα εν μέσω ανησυχιών από την επιδείνωση των οικονομικών δεινών της Κίνας.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν στο +1,3% το πρωί. Έτοιμος να κερδίσει πάνω από +0,2% στην εβδομάδα που έκανε την είσοδο σε χαμηλά επίπεδα τριών ετών επειδή οι κινεζικές μετοχές είχαν προκαλέσει δίνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Την Πέμπτη, ο S&P 500 ανέκτησε περίπου το μισό από τις απώλειες κατά -11% από την πτώση του σε έξι ημέρες.
Η βελτιωμένη διάθεση και καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό οδήγησε τον Nikkei της Ιαπωνίας ψηλότερα 2,9%, αν και ήταν ακόμα κάτω -1,7% για την εβδομάδα. Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα αυξήθηκε 2,15%, διατηρώντας την απώλεια του για την εβδομάδα στο -10%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,65%, αλλά ήταν ακόμα κάτω -2% για την εβδομάδα.
Το αργό πετρέλαιο χθες σημείωσε άνοδο +10%, τα μεγαλύτερα κέρδη μιας ημέρας από το 2008. Αλλά το πετρέλαιο είχε βυθιστεί σε χαμηλά για 6-1 / 2-ετή νωρίτερα αυτή τη βδομάδα. Σήμερα η τιμή του Αργού των ΗΠΑ αυξήθηκε 0,9% στα 42,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ αναρριχήθηκε στα 47,62.
Εκτός από την αισιόδοξη ανακοίνωση για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, αξιώσεις νέων ανέργων έπεσαν την περασμένη εβδομάδα επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτά κράτησαν ζωντανές τις εικασίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια το τρέχον έτος. Ο Ric Spooner, επικεφαλής αναλυτής της αγοράς στο CMC Markets σημείωνε προς τους πελάτες του «Από την οπτική της ανάπτυξης η άποψη μας είναι πως η Fed των ΗΠΑ φαίνεται πως θα βρεθεί σε θέση να αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο».
Το δολάριο ήταν σταθερό από τα επίπεδα στα τέλη των συναλλαγών στις ΗΠΑ στα 121,05 γιεν, σημαντικά πάνω από το ναδίρ της Δευτέρας των 116,15. Το ευρώ επίσης σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,1250 δολάρια.
Η εστίαση των επενδυτών παρέμεινε στην ετήσια συνεδρίαση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών του κόσμου στο Οικονομικό Συμπόσιο του Jackson Hole στο Wyoming, αναζητώντας ενδείξεις για το πώς η επίπτωση της αναταραχής στις αγορές τελευταία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα μελλοντικά βήματα της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Ο χρυσός ήταν ψηλότερα 0,4% στα 1.130 δολάρια η ουγγιά, αλλά ακόμη σε καλό δρόμο για απώλειες -2,6% για την εβδομάδα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Το ράλι από τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου συνεχίστηκε στην Ασία
Μετά την περαιτέρω ανάκαμψη των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μετοχών, οι ασιατικές μετοχές σημείωσαν κέρδη σε ευρεία βάση, με οδηγό τις ιαπωνικές μετοχές. Οι Κινεζικές μετοχές σημείωσαν τη δεύτερη ημέρα κερδών αφού φαίνεται ότι η πολιτική χαλάρωσης με τις αποφάσεις της Τρίτης, συνέχισε να ωθεί ψηλότερα το φρόνημα των επενδυτών. Η τιμή του VIX ήταν αισθητά χαμηλότερη, καθώς ανέκαμψαν οι μετοχικές αξίες. Το δολάριο παρέμεινε σταθερό. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, οι τιμές του πετρελαίου απόλαυσε μια ισχυρή ανάκαμψη, με τα futures WTI να επεκτείνουν το ράλι κατά +10% την Πέμπτη.
Τα δεδομένα της Πέμπτης βοήθησαν την ψυχολογία της αγοράς και έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να ενισχύεται. Το ΑΕΠ β τριμήνου αναθεωρήθηκε προς τα πάνω σε ένα καλύτερο από το αναμενόμενο 3,7%, με την έκπληξη να προέρχεται από την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων. Στην έκθεση για την απασχόληση την επόμενη εβδομάδα, αναμένουμε μια αύξηση 225000 νέων θέσεων στις μισθοδοσίες και μείωση 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο ποσοστό ανεργίας στο 5,2%.
· Σήμερα αναμένουμε ο πληθωρισμός στη γερμανική οικονομία θα παραμείνει στο 0,1% y / y, ενώ στην Ελλάδα η τελική μεταβολή του ΑΕΠ από τρίμηνο σε τρίμηνο αναμένεται να διαμορφωθεί στο + 0,8%. Η προσοχή θα στραφεί επίσης στο συμπόσιο της Fed στο Jackson Hole, όπου ομιλίες από τον Διοικητή της BoE κ.Carney και ο Αντιπρόεδρος Fischer της Fed θα είναι στο επίκεντρο. Στις αναδυόμενες αγορές Εβδομαδιαία τονίζουμε επιφυλακτικότητάς μας.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Δυνητικά οφέλη, παρά τις πρόωρες εκλογές, «βλέπει» για την ελληνική οικονομία, στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του 2015, η Eurobank, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας οικονομικής έκθεσης «Επτά ημέρες οικονομία». Σύμφωνα με την τράπεζα, η περίοδος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το τρίμηνο των τριών διαταραχών. Στο τέλος Ιουνίου (29/6/2015) εφαρμόστηκε το μέτρο του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, στα μέσα Αυγούστου (19/8/2015) υπογράφηκε η δανειακή σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό κράτος και τους επίσημους δανειστές του και στο τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να διεξαχθούν πρόωρες εθνικές εκλογές.
Ο Ιωάννης Κυριακόπουλος αναλαμβάνει νέος γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως έγινε γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη συνεδρίαση του την Πέμπτη και κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού και Αμοιβών, ονόμασε γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (CFO) της Τράπεζας και του Ομίλου, τον Ιωάννη Κυριακόπουλο. Ο κ. Κυριακόπουλος αναλαμβάνει καθήκοντα από την 4η Σεπτεμβρίου 2015.
Στην ανάγκη έγκαιρης και αποτελεσματικής εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, στέκεται ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στο εβδομαδιαίο δελτίο του, με τίτλο: «Οικονομία και Επιχειρήσεις: Έφθασε η ώρα του ιστορικού συμβιβασμού». Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι αξίζει να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης μιας νέας, ευέλικτης και ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων.
Την επιστροφή του διπλάσιου της αξίας της πάγιας χρέωσης σε κάθε εκκαθαριστικό λογαριασμό του 2016 ανακοίνωσε η ΔΕΗ, επιβραβεύοντας τους συνεπείς οικιακούς πελάτες. Εγκρίνοντας τη νέα τιμολογιακή πολιτική, η οποία προβλέπει φθηνότερο ρεύμα για εμπορικούς, βιομηχανικούς και επιχειρηματικούς πελάτες, η ΔΕΗ ανακοίνωσε την επιστροφή έως και 30 εκατ. ευρώ σε όσους οικιακούς καταναλωτές εξόφλησαν εμπρόθεσμα τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς του 2015. Συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και του οφέλους προς τις επιχειρήσεις, οι επιστροφές της ΔΕΗ ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ.
Σύμβαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, για τη χορήγηση δανείου 1 δισ. ευρώ, υπεγράφη σήμερα Πέμπτη με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη του σκέλους της εθνικής συμμετοχής των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Με ρυθμό 3,7%, έναντι 2,3% που είχε αρχικά εκτιμηθεί, «έτρεξε» η οικονομία των ΗΠΑ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ στο +3,3%, ωστόσο τα στοιχεία για τις επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν τελικά καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, οι επιχειρηματικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,2%, ενώ η καταναλωτική δαπάνη, που συνιστά τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκε κατά 3,1%.
Άλμα περίπου 4% σημείωναν χθες οι τιμές του πετρελαίου, ανακτώντας τις απώλειες που κατέγραφαν το βράδυ, χάρη στα ισχυρά κέρδη που καταγράφονται στα διεθνή χρηματιστήρια.Ώθηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού» δίνει επίσης η μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Στο NYMEX, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού στα συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 39,98 δολάρια το βαρέλι, ενισχυμένη κατά 3,6%. Προηγουμένως βρέθηκε να καταγράφει κέρδη άνω του 4%.
Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου των χωρών του ΟΠΕΚ ζητά η Βενεζουέλα, εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Η κυβέρνηση του Καράκας έχει έρθει σε επαφή με ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ, μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο του Οργανισμού, προκειμένου να υπάρξει μία έκτακτη συνεδρίαση, με στόχο τη θωράκιση της τιμής του αργού. «Η Βενεζουέλα ανησυχεί ότι εάν δεν ληφθεί άμεσα κάποια δράση, η τιμή θα συνεχίσει να υποχωρεί» αναφέρει αξιωματούχος του ΟΠΕΚ. «O ΟΠΕΚ από μόνος του, δεν μπορεί να βοηθήσει, καθώς απαιτείται η συνδρομή και των μη μελών του ΟΠΕΚ και κυρίως της Ρωσίας» κατέληξε ο ίδιος.
Tην άντληση 29 δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης 7ετών ομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ,σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, το επιτόκιο του 7ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,930% έναντι 2,021% της προηγούμενης δημοπρασίας.
Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 2,53 έναντι 2,42 φορών. Η συμμετοχή των ξένων υποχώρησε στο 50,8% έναντι 52,8%.
Πλήρη αποπληρωμή του χρέους της ζητεί από την Ουκρανία η Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. «Επιμένουμε και συνεχίζουμε να ζητούμε από την Ουκρανία την ακριβή εφαρμογή των δανειακών όρων» τόνισε ο κ. Σιλουάνοφ. «Περιμένουμε την πλήρη αποπληρωμή της δόσης του Δεκεμβρίου, ύψους 3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων» επανέλαβε, ξεκαθαρίζοντας ότι το χρέος του Κιέβου προς τη Μόσχα δεν εντάσσεται στην κατηγορία του «εμπορικού».