Sinovac: Δοκιμή εμβολίου για τη νόσο την πτηνών σε ανθρώπους

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2005 10:46

ΣΧΕΔΙΑ για την δοκιμή στους ανθρώπους, εμβολίων κατά του ιού της γρίπης των πτηνών, καθώς αυτός εξαπλώνεται σε όλες τις πτηνοτροφικές φάρμες της Κίνας, κάνει η Sinovac Biotech Ltd., η φαρμακευτική εταιρεία παραγωγής εμβολίων για ανθρώπους, με έδρα το Πεκίνο.

«Βρισκόμαστε στο στάδιο των συνομιλιών με νοσοκομεία στο Πεκίνο για να τελειοποιήσουμε τις λεπτομέρειες και να υπογράψουμε τις συμφωνίες εκείνες με τις οποίες θα επιτραπεί η δοκιμή του εμβολίου στους ανθρώπους», είπε ο Lu Zhenyou, εκπρόσωπος του τμήματος μάρκετινγκ της Sinovac, σε τηλεφωνική του συνέντευξη. Χθες, η εταιρεία είπε, ότι απέσπασε την έγκριση του εθνικού οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων για τις δοκιμές αυτές, ένα μήνα μετά την σχετική αίτηση που κατέθεσε.

Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι επιστήμονες των κρατών, διεθνώς, αγωνίζονται να παράγουν εμβόλια για ανθρώπους κατά του ιού, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 67 από του 130 ανθρώπους που προσεβλήθησαν από αυτόν στην Ασία. Η Sinovac έχει τη δυνατότητα παραγωγής 2 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά του ιού της γρίπης ετησίως και η Κίνα, ενέκρινε το εμβόλιο Anflu, κατά της εποχιακής γρίπης, τον μήνα που πέρασε.

Η μεγάλης κλίμακας παραγωγή εμβολίων για ανθρώπους, δεν θα αρχίσει μέχρι ο νέος ιός απειλήσει με μία πανδημία, για την οποία εκφράζονται φόβοι, επειδή το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι πολύ κοντά σε αυτόν τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ο ΠΟΥ, εκτιμά, ότι η παγκόσμια δυναμικότητα παραγωγής εμβολίων κατά της γρίπης είναι περίπου 900 εκατ. δόσεις ή λιγότερο από ένα εμβόλιο ανά έξι ανθρώπους διεθνώς.

Η Sinovac Biotech ιδρύθηκε το 2001 από τρεις διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες, για την εμπορική παραγωγή του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α.

Η Sanofi-Aventis SA, η τρίτη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στον κόσμο, η οποία υπέγραψε συμβόλαιο με τη γαλλική κυβέρνηση για την παραγωγή εμβολίου σε περίπτωση πανδημίας, είπε στις 10 Νοεμβρίου ότι δοκίμασε ένα εμβόλιο, το οποίο αυξάνει την ανοσία των ανθρώπων στον ιό της γρίπης των πτηνών.

Και άλλες εταιρείες επίσης παράγουν ένα τέτοιο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της GlaxoSmithKline Plc, με έδρα το Λονδίνο, της Akzo Nobel NV, με έδρα το Αμχεμ της Ολλανδίας, την Chiron Corp., με έδρα το Εμεριβιλ, της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και της Vical Inc., με έδρα το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία οι δοκιμές του εμβολίου σε ανθρώπους θα γίνει σε δύο στάδια, αντί του συνηθισμένου των τριών σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα χρειαστεί περίπου τρεις μήνες και θα συνδυάζει την ασφάλεια και τη δόση που θα χρειαστεί.

Η εταιρεία απέσπασε την έγκριση να πουλήσει μία συνδυασμένη εκδοχή εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α και Β, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κίνας τον Ιανουάριο. Η Sinovac είναι η μόνη εταιρεία που πήρε έγκριση από την Κίνα τον Ιούλιο του 2004 για τη δοκιμή εμβολίου κατά της επιδημίας του ιού της άτυπης πνευμονίας (SARS), σε ανθρώπους. Το SARS, σκότωσε περίπου 800 ανθρώπους το 2002 και το 2003.

Η Sinovac ανακοίνωσε το 2004 διεύρυνση των ζημιών στα 4,8 εκατ. δολ. από ζημίες ύψους 462.000 δολ. το προηγούμενο έτος. Την ίδια χρονική περίοδο οι πωλήσεις της υπερδιπλασιάστηκαν.

Οι μετοχές της, υποχωρούσαν 37 σεντς, ποσοστό 5,3%, στα 6,63 δολ. η μία, στις 4 μ.μ. χθες στη Ν. Υόρκη και στο New York Stock Exchange (NYSE). Συνολικά φέτος, έχουν σημειώσει άνοδο 85,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα