Οι αφίξεις αλλοδαπών στην χώρα μας κατά το 2005, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, είναι πιθανό να υπερβούν το 6%, αναφέρει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην τελευταία του έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα.
Οπως επισημαίνει, «για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος συνέβαλε σημαντικά η πρωτοφανής κινητοποίηση της πολιτικής ηγεσίας του τουρισμού με διαφήμιση και άλλα συναφή μέσα».
Σύμφωνα με την έκθεση πάντως, με εξαίρεση τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα και τις γύρω περιοχές, η τουριστική εξέλιξη στην περιφέρεια δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Τα νησιά του Ιονίου, με εξαίρεση την Κέρκυρα (+3,3%), έχουν πραγματοποιήσει μειώσεις (Κεφαλονιά -7,4% και Ζάκυνθος -5,1%) για το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Παρόμοια εξέλιξη σημειώθηκε και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Σάμος -16,9%, Μυτιλήνη -4,7%).
Η Ρόδος για το δεκάμηνο του 2005 σημείωσε αύξηση 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2004, ενώ η Κως παρουσίασε μείωση 3,2%. Στην Κρήτη η κατάσταση είναι καλύτερη, αφού τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά σημειώνεται αύξηση των αφίξεων 6,3% και 4,3%, αντιστοίχως σε σχέση με το δεκάμηνο του 2004.
Οσον αφορά τις ανταγωνίστριες χώρες, Ισπανία, Κροατία και Τουρκία πραγματοποίησαν ρυθμούς αύξησης της τουριστικής κίνησης που κυμαίνονται από 6,3% (Ισπανία) μέχρι 23% (Τουρκία). Η Πορτογαλία υστέρησε και η αύξηση κυμαίνεται γύρω στο 4%. Η Ιταλία και η Γαλλία ανακάμπτουν, με ρυθμούς 4-5% και 2,5% αντιστοίχως.
Κάτω από ομαλές συνθήκες, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι λογικά θα λειτουργήσουν, ώστε το 2006 να είναι ένα καλό τουριστικό έτος για την Ελλάδα, υπογραμμίζει το ΙΤΕΠ, γεγονός που επιτρέπει τη διατύπωση της αισιόδοξης προβλέψεως ότι το 2006 είναι πολύ πιθανόν να ξεπεράσει την αύξηση του 2005.
Πηγή: ΑΠΕ