Πάνω από το 90% των εργαζομένων στη χώρα εργάζεται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης, η μερική απασχόληση αγγίζει μόλις στο 8,7%, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για την απασχόληση κα την αγορά εργασίας το 2004. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα σχετικά υψηλό είναι το ποσοστό της προσωρινής απασχόλησης (10,3%). Ιδιαίτερα στη βιομηχανία η προσωρινή απασχόληση (10,8%) υπερτερεί του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%).
Το 53% των επιχειρήσεων προβλέπει ότι θα διατηρήσει στάσιμο το προσωπικό του, το 30% ότι θα έχει άνοδο και το 17% μείωση των απασχολουμένων, κυρίως λόγω πίεσης από τον ανταγωνισμό αλλά και του υψηλού κόστους παραγωγής. Σημαντικό ρόλο παίζει και η εκτίμηση ότι αρνητική θα είναι η πορεία της ζήτησης.
Τα ποσοστά των επιχειρήσεων που διατυπώνουν την εκτίμηση ότι διευρύνοντας τις ώρες λειτουργίας μπορούν να αυξήσουν τα κέρδη ή να μειώσουν το κόστος, κυμαίνονται από 30% στις υπηρεσίες και την βιομηχανία, ως 40% στο εμπόριο.
Ο μέσος όρος εβδομαδιαίας λειτουργίας στη βιομηχανία είναι 91 ώρες έναντι 82 στους «25», στις υπηρεσίες 67 ώρες έναντι των 51 της Ε.Ε. και στο λιανικό εμπόριο 64 ώρες έναντι των 57 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.