Market beat: Η προσπάθεια συνέχισης στην άνοδο βρίσκει στήριξη από το διεθνές κλίμα

Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 10:17
UPD:10:18
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Περιμένουμε σήμερα κίνηση των θεσμικών με βάση την ελληνική πραγματικότητα, μετά από εισαγόμενη ταλάντωση και το διεθνές κλίμα θεωρούμε πως θα είναι θετικό για συνέχιση της ανόδου.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ταλάντωση των βασικών δεικτών του ΧΑ δικαίως αποδόθηκε τελικά στον παγκόσμιο επενδυτικό πανικό και την επίσης «ανακούφιση εισαγωγής» αλλά οι εξελίξεις μετά το κλείσιμο των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη δεν εξαφάνισαν την ισχύ της διεθνώς επικρατούσας αναταραχής. Ωστόσο σήμερα οι απαντήσεις των ισχυρών θεσμικών στις προκλήσεις από την πορεία των εσωτερικών εξελίξεων αναμένεται να εμφανιστούν στο ταμπλό.

Θετικά επηρέασαν την αγορά οι ενδείξεις ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την διενέργεια των εκλογών, καθώς και η «παραμονή» της διαδικασίας αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η «Ν» τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η σύντομη προεκλογική περίοδος είναι θετική, όπως και ο στόχος να αναδειχθεί μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συμφωνία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά στον αντίποδα το ρίσκο μιας παρατεταμένης μετεκλογικά πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί ανησυχία.

Την εντυπωσιακή επιστροφή, σε επίπεδα με στατιστικό προηγούμενο, οδήγησαν οι τράπεζες. Ο αδύναμος κρίκος της Αθηναϊκής αγοράς γιατί η ζημιά από τα capital control δεν έχει ακόμα επιμετρηθεί.  Αλλά ξεκινά ο έλεγχος της ποιότητας των τραπεζικών χαρτοφυλακίων (Asset Quality Review). Κλιμάκια  ελεγκτών, υπό την καθοδήγηση των SSM, ΕΚΤ και της ΤτΕ, θα εξετάσουν τα δάνεια προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και ένα σημαντικό δείγμα δανείων υπέρ μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με βασικότερο κριτήριο την ικανότητα της επιχείρησης να αποπληρώνει τα δάνειά της από την κερδοφορία της. Αντίστοιχα, θα ελεγχθεί δείγμα στεγαστικών δανείων από το σύνολο του χαρτοφυλακίου κάθε συστημικής τράπεζας, με κριτήρια το ύψος του δανείου, το είδος του ακινήτου, καθώς και τη συμπεριφορά του δανειολήπτη, προκειμένου να αξιολογηθεί η επάρκεια των προβλέψεων που έχουν πάρει οι τράπεζες. Στην άσκηση, φυσικά, θα προσμετρήσουν την πτώση των τιμών των ακινήτων, που συνεχίστηκε το 2015, απομειώνοντας περαιτέρω την αξία των εγγυήσεων, που διαθέτουν έναντι των στεγαστικών δανείων οι τράπεζες. Τα AQR είναι χρήσιμα για κάθε μέτοχο σε ελληνική τράπεζα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισε τελικά η Wall Street, μετά από ένα κύμα ρευστοποιήσεων που εμφανίστηκε την τελευταία μισή ώρα, εξανεμίζοντας όλα τα κέρδη της χθεσινής συνεδρίασης. Οι αμερικανικοί δείκτες δεν κατάφεραν να σταματήσουν το χειρότερο τριήμερο πτωτικό σερί της ιστορίας τους.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε 1,29% στις 16.666,44 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,44% στις 4.506,49 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 1,35% στις 1.867,49 μονάδες.

Αν και οι αμερικανικοί δείκτες ξεκίνησαν με σημαντικά κέρδη, η μεταβλητότητα και η ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν άλλαξαν τη στρατηγική των traders, οι οποίοι επέλεξαν να μην αφήσουν τις θέσεις τους ανοιχτές για μια αβέβαιη συνεδρίαση της επόμενης ημέρας. 

Στο ταμπλό, η Best Buy σημείωσε κέρδη 12,6%, καθώς ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 49 σεντς, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 34 σεντς. Στον αντίποδα, η Toll Brothers υποχώρησε κατά 7,8%, καθώς ανακοίνωσε πτώση των κερδών το δεύτερο τρίμηνο χρήσης. Ωστόσο, η εταιρεία ανέφερε ότι οι παραγγελίες της έχουν αυξητική τάση το τρίτο τρίμηνο του έτους.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2015 ενισχύθηκε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,5 μονάδες έναντι 91 μονάδων τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 94 μονάδες.

Επίσης, αύξηση 5,4% σημείωσαν τον Ιούλιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, καθώς ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 507.000, αν και τον Ιούνιο είχαν καταγράψει πτώση 7,7%. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 285.900 δολάρια, αυξημένη κατά 2%.

ΕΥΡΩΠΗ

Εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη των ευρωπαϊκών δεικτών την Τρίτη, μετά τη χειρότερη πτώση από το 2008 που σημείωσαν χτες, με τους επενδυτές να διορθώνουν τις υπερβολές που υπήρξαν υπό το φόβο της πορείας και των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 3,09% στις 6.081 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 4,97% στις 10.128 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 4,14% στις 4.565 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 4,18% στις 356,29 μονάδες. Ο δείκτης διεύρυνε τα κέρδη του από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, προκειμένου να σταματήσει το πτωτικό σπιράλ της οικονομίας και των αγορών.

Στο ταμπλό, κέρδη 5,7% σημείωσε η BHP Billiton, μετά την ανακοίνωση από τη διοίκηση της εταιρείας ότι θα αυξήσει το μέρισμά της, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει λόγω της πτώσης της αγοράς των εμπορευμάτων. Η ισπανική Abengoa, η οποία τη Δευτέρα έκανε την έκπληξη κλείνοντας με κέρδη, συνέχισε και χθες την ανοδική της πορεία, καταγράφοντας άνοδο 27%, στον απόηχο του συμβολαίου που κέρδισε στην Ουρουγουάη ύψους 93 εκατ. δολαρίων. Επίσης, η Syngenta ενισχύθηκε κατά 5,8%, καθώς έχει διαρρεύσει ότι η Monsanto υπέβαλε νέα, βελτιωμένη, προσφορά για την εξαγορά της.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το β' τρίμηνο του 2015 έναντι του πρώτου τριμήνου του έτους, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε αύξηση 1,6% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία είναι σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών.

ΧΑ

Με εντυπωσιακό τρόπο ανέκτησε μεγάλο μέρος των προχθεσινών του απωλειών το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταγράφοντας κέρδη που ξεπέρασαν το 9% και έφεραν τον γενικό δείκτη ξανά πάνω από τις 600 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 9,38% στις 621,70 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 623,43 μονάδες και η χαμηλότερη στις 569,85. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 9,21% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 33,91 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 2,70 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 11,69% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,42%. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, δεδομένου του ότι οι βασικοί traders στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι ξένα χαρτοφυλάκια, ήταν αναμενόμενη η αντίδραση της εγχώριας αγοράς μετά την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Έτσι, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, ο γενικός δείκτης, και όχι μόνο, ανέκτησε σημαντικό μέρος των χθεσινών του απωλειών. 

Στο μεταξύ, θετικά επηρέασαν την αγορά οι ενδείξεις ότι θα επισπευστούν οι διαδικασίες για την διενέργεια των εκλογών, καθώς και η «παραμονή» της διαδικασίας αποτίμησης των κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες, εντός χρονοδιαγράμματος.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σήμερα η «Ν» τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η σύντομη προεκλογική περίοδος είναι θετική, όπως και ο στόχος να αναδειχθεί μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόσει αποτελεσματικά τη συμφωνία και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, αλλά στον αντίποδα το ρίσκο μιας παρατεταμένης μετεκλογικά πολιτικής αβεβαιότητας δημιουργεί ανησυχία.

Στο ταμπλό, τα κέρδη των τραπεζών ξεχώρισαν, όπως και προχθές οι απώλειες, με την Eurobank να κερδίζει 26,47%, την Πειραιώς να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο +29,17%, την Εθνική να ενισχύεται κατά 25.42% και την Alpha Bank  να κλείνει στο +29,17%. Παρόμοια κίνηση έγινε και από τα warrants των τριών τραπεζών. 

Διψήφια ποσοστά ανόδου κατέγραψαν επίσης οι μετοχές του ΟΤΕ (+20,90%), της Τιτάν (+20,51%) της Folli Follie (+17,42%), της Ελλάκτωρ(+15,60%), της ΔΕΗ  (+14,45%), της Viohalco (+10,77%) και των ΕΛΠΕ (+10,51%) . 

Εκτός της Grivalia, η οποία σημείωσε απώλειες 1,84%, σημαντικά κέρδη κατέγραψε η ΕΕΕ (5,25%), η Jumbo (4,12%), η ΓΕΚ Τέρνα  (+4,79%), η Aegean (+5,77%), η ΕΧΑΕ (+7,80%), η Μυτιληναίος (+7,71%), η Motor Oil (+6,93%) και ο ΟΠΑΠ (+9,92%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+26,93%) ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο κλάδος της Ακίνητης Περιουσίας (-0,57%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 77 κινήθηκαν ανοδικά, 33 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Διατηρούνται οι στηρίξεις που έχουμε αναφέρει και όσα επίπεδα είναι πάνω από τα τρέχοντα έχουν μετατραπεί σε αντιστάσεις.

Το πάνω κάτω στο διήμερο ανέδειξε μετοχές «νικητές», με άνοδο από το κλείσιμο της Παρασκευής και «ηττημένους». Οι νικητές είναι οι ΤΙΤΚ με μεταβολή +5,37%, ΜΟΗ +2,76%, ΕΥΡΩΒ +2,38%, ΛΑΜΔΑ +1,69%, ΑΛΦΑ +1,09%, και ΒΙΟ +0,47% έναντι πτώσης του 25άρη κατά -2,57% και οι ηττημένοι είναι μετοχές με πολύ μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή. Ήτοι  ΕΥΔΑΠ -9,07%, ΕΕΕ -6,84%, ΔΕΗ -6,05%, ΓΡΙΒ -5,69%, ΜΕΤΚ -5,31%, ΤΕΝΕΡΓ -5,13%, ΠΕΙΡ -5,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,38% και ΕΤΕ -4,26%. Να δούμε αν θα διατηρήσουν την ορμή τους μετά από δυο συνεδριάσεις. Το θετικό κλίμα διεθνώς συντηρείται με την Νέα Υόρκη στη μεγαλύτερη άνοδο για το 2015, μετά από τη μεγαλύτερη βουτιά σε τέσσερα χρόνια.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές αγωνίστηκαν μεταξύ φθοράς και ανόδου την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι οι νέες περικοπές στα επιτόκια στην Κίνα δεν θα είναι αρκετές για να σταθεροποιήσουν την επιβράδυνση της οικονομίας ή να σταματήσουν την κατάρρευση των μετοχών που σπέρνει τον όλεθρο στις παγκόσμιες αγορές.

Οι βασικοί μετοχικοί δείκτες της Κίνας προσπάθησαν να κινηθούν υψηλότερα αρκετές φορές το πρωί για να τους γυρίσουν πίσω τα κύματα της πώλησης θέσεων, που αντανακλούν τις απόψεις των επενδυτών ότι απαιτείται πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη από την κυβέρνηση και την κεντρική τράπεζα.

Μετά από σχεδόν -20% βουτιά στις τιμές των μετοχών σε τρεις ημέρες, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε τα επιτόκια αργά την Τρίτη και μείωσε το ποσό των αποθεματικών που οι τράπεζες πρέπει να κατέχουν με μια πολύ-αναμενόμενη κίνηση που ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούσαν απαραίτητη εδώ και καιρό.

Ενώ αρχικά οι αγορές επευφημούσαν σε όλο τον κόσμο την κίνηση αυτή της νομισματικής πολιτικής, ο θετικός αντίκτυπος δεν κράτησε πολύ, καθώς οι επενδυτές γρήγορα επανέφεραν την εστίασή τους στην επιδείνωση των προοπτικών για την Κίνα και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

Μετά από ένα rollercoaster το πρωί ο  μέσα και έξω από το κόκκινο, ο δείκτης CSI300 της Σενζέν της Κίνας ήταν πάνω +1,7% το μεσημέρι, ενώ ο Shanghai Composite Index .SSEC ήταν στο +2,57%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν ελάχιστα ψηλότερα μετά από το ενός χτύπημα τριετούς χαμηλού στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας . ήταν μεταξύ των φωτεινών σημείων των ασιατικών συναλλαγών, με αύξηση 3,26%, ενώ η Αυστραλία ενισχύθηκε 0,5%.

Σε μια ένδειξη του πόσο φοβούνται οι επενδυτές στις αγορές επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, ένα ράλι στη Wall Street που τροφοδοτήθηκε από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της Κίνας εξατμίστηκε την Τρίτη και οι μετοχές έκλεισαν με απώλειες στα χαμηλά ημέρας.

Οι Αγορές σταθερού εισοδήματος ήταν ενεργές με τους επενδυτές σπεύδουν στην ασφάλεια του δημόσιου χρέους και στα μετρητά. Η απόδοση αναφοράς των 10-ετών ομολόγων  ΗΠΑ έπεσε στο 2,0854% από 2,091% στα τέλη των συναλλαγών των ΗΠΑ. Ήταν κοντά στο 2,50% μόλις πριν από ένα μήνα.

Στα νομίσματα, το δολάριο έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό την ορμή του, καθώς οι έμποροι αναιρούν μαζικά στοιχήματα στο carry trade που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια με βάση τα υψηλότερης απόδοσης assets και συρρέουν στο ασφαλές καταφύγιο των νομισμάτων, όπως του ευρώ και του γιεν.

Η ύφεση στην οικονομία της Κίνας και η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές έχουν δημιουργήσει επίσης νέα αβεβαιότητα για το αν η αμερικανική Federal Reserve θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το τρέχον έτος.

Το ευρώ ήταν 1,1565 δολάρια και ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει από τα τέλη των συναλλαγών των ΗΠΑ, αλλά πάνω από το χαμηλό της Τρίτης στα 1,1396. Το δολάριο ήταν στα 119,34 παραλείποντας να διατηρήσει την ισχύ του πάνω από το όριο των 120.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Παίρνουν μια ανάσα από τις ρευστοποιήσεις μετοχών τα Κινέζικα χρηματιστήρια μετά την χαλάρωση από την PBOC (Κεντρική Τράπεζα της Κίνας)

Οι Κινεζικές μετοχές πέτυχαν να αντιστραφεί μια αδύναμη εκκίνηση κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρία (SHCOMP μέχρι 0,8%), μετά την συμμετρική περικοπή κατά 25bp στον δείκτη αναφοράς επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων. Ακόμα, με την αγορά της Σαγκάης κάτω περισσότερο από 15% τις δύο τελευταίες ημέρες, το κλίμα στην αγορά παραμένει επιφυλακτικό. Αναμένουμε τώρα μια περαιτέρω περικοπή 25bp του επιτοκίου αναφοράς και δύο ακόμα περικοπές 50 μονάδων βάσης στο 4ο τρίμηνο.

Οι άλλες ασιατικές αγορές ενισχύθηκαν μετά τη μεταστροφή στην κινεζικές μετοχές. Ο TOPIX είναι 2% υψηλότερα στην μέρα, με τη σχέση USDJPY περίπου στα 119 γιεν, ενώ ο Kospi είναι επίσης υψηλότερα. Οι Αγορές των ΗΠΑ ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές και τις ασιατικές αγορές υψηλότερα το πρωί, αλλά έδωσαν πίσω ένα μεγάλο μέρος των κερδών το απόγευμα, τελειώνοντας την ημέρα κάτω από περισσότερο από 1%. Η μεταβλητότητα των μετοχών μειώθηκε απότομα από την αιχμή της Δευτέρας, αλλά παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ακόμη και μετά από ράλι της Τρίτης, με τις μεγάλες μετοχικές αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να είναι αισθητά χαμηλότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη Γερμανία, τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο δυνητικά για την επίτευξη παραπάνω ανάπτυξης φέτος και το 2016. Στο δεύτερο τρίμηνο τελικά το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,6% y / y και + 0,4% q / q, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρησή του. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Ifo του Αυγούστου ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο, στο 108,3, έναντι 107,7 της συναίνεσης και του 108 της προηγούμενης μέτρησης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας αποτελούν την απαρέγκλιτη προϋπόθεση για να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα, εκτιμά το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Χαιρετίζοντας τη συμφωνία, η οποία απομακρύνει τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας, το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι εάν καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τις απαραίτητες, αλλά και οδυνηρές, μεταρρυθμίσεις, τότε η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από το τέλμα της απαξίωσης.

Πάνω από 50% έχει μειωθεί η επενδυτική δραστηριότητα σε νεότευκτα πλοία της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ναυλομεσιτικός οίκος Golden Destiny. Ανάλογη είναι η εικόνα που εμφανίζει και η δραστηριότητα σε νέες παραγγελίες πλοίων του ελληνικού εφοπλισμού.        

Νέα μέτρα με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής προανήγγειλε για το επόμενο χρονικό διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, σημείωσε ότι λόγω τουριστικής περιόδου γίνεται έλεγχος κάθε εβδομάδα περίπου 5.500 με 6.000 επιχειρήσεις «όταν σε άλλες περιόδους δεν ελέγχαμε τόσες επιχειρήσεις μέσα σε ένα μήνα».

 «Παντού πλέον κόβουν αποδείξεις» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο των νέων μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα αξιοποιηθούν στο έπακρο οι πληρωμές μέσω τραπεζών και μέσω πλαστικού χρήματος.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Μείωση των επιτοκίων παράλληλα με χαλάρωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τις τράπεζες ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, με στόχο να στηρίξει την οικονομία της χώρας αλλά και τους κινεζικούς χρηματιστηριακούς δείκτες που κλυδωνίζονται πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι μειώνει τα βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσεις, στο 4,6%, από τις 26 Αυγούστου. 

Tην άντληση 26 δισ. δολαρίων μέσω της έκδοσης 2ετών ομολόγων, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Bloomberg. Ειδικότερα, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,663% έναντι 0,690% της προηγούμενης δημοπρασίας. Ο δείκτης κάλυψης ανήλθε στο 3,16 έναντι 3,37 φορών. Η συμμετοχή των ξένων υποχώρησε στο 47,1% έναντι 46,6% φορών.

Αύξηση 5,4% σημείωσαν τον Ιούλιο οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch.

Σε ετήσιο επίπεδο, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν τον ίδιο μήνα σε 507.000, αν και τον Ιούνιο είχαν καταγράψει πτώση 7,7%. Η μέση τιμή πώλησης ανήλθε στα 285.900 δολάρια, αυξημένη κατά 2%.

Ανέκαμψε την Τρίτη το πετρέλαιο, χωρίς να καταφέρει να ανακτήσει τα επίπεδα των 40 δολαρίων, καθώς έχουν αρχίσει να κάμπτονται οι ανησυχίες για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Αντίθετα, απώλειες κατέγραψε ο χρυσός,  στον απόηχο της ανόδου του δολαρίου. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 1,3%, στα 1.138,30  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 2,8%, κλείνοντας στα 39,31 δολάρια το βαρέλι.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κατά 60 δισ. δολάρια το 2015, λόγω της ισχυρής αύξησης των εσόδων, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, το έλλειμμα για το δημοσιονομικό έτος του 2015 αναμένεται να ανέλθει στα 426 δισ. έναντι 486 δισ. της προηγούμενης εκτίμησης. Το 2016, το έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στα 414 δισ. δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα