Πρόωρα... κάλαντα στις αγορές

Ρεκόρ τριάμιση ετών η Ευρώπη
Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2005 00:01

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ πτώση των τιμών του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις προσδοκίες για κλείσιμο του κύκλου αυστηρής νομισματικής πολιτικής από τη Φέντεραλ Ριζέρβ έφεραν τον Αϊ Βασίλη ελαφρώς νωρίτερα στη Wall Street, ενώ ρεκόρ 3 1/2 ετών κατέρριψε η Ευρώπη και πενταετίας ο Nikkei.

Η ευφορία ενός μηνός στα αμερικανικά χρηματιστήρια οδήγησε το δείκτη Standard & Poor's 500 στα υψηλότερα 4 1/2 χρόνων εγείροντας ένα ερωτηματικό: Θα υπάρξουν περαιτέρω κέρδη το Δεκέμβριο;

Το ηθικό των επενδυτών αναπτερώθηκε στον απόηχο της δημοσιοποίησης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ που συνιστούν ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να βρίσκεται κοντά στο τέλος της 17μηνης εκστρατείας των επιτοκιακών αυξήσεων.

Το πρόσφατο ράλι των μετοχών διάρκειας ενός μηνός παρέκκλινε την πορεία τους από το στενό εύρος διακύμανσης εν μέσω ανακοινώσεων με βελτιωμένες εταιρικές κερδοφορίες και στοιχείων που δείχνουν ανάπτυξη της οικονομίας παρά το πλήγμα που δέχθηκε από τους τυφώνες και τη δωδεκάδα επιτοκιακών αυξήσεων από τη Φέντεραλ Ριζέρβ.

Αναλυτές ελπίζουν για ένα ράλι τις πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου καθώς ιστορικά η αγορά είναι πάντοτε ισχυρή, οδεύοντας προς το τέλος του έτους.

Πάντως, στην επιβράδυνση της ανόδου, σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες, συμβάλλει και η μεγαλύτερη των προβλέψεων αύξηση που εμφάνισαν την περασμένη εβδομάδα οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 30.000, στις 335.000, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν τη διαμόρφωσή τους στις 312.000.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέρριψαν πάλι το υψηλό ρεκόρ 3 1/2 ετών με πρωταγωνιστές στα κέρδη μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας μετά τη χαλαρή εικόνα του τρέχοντος έτους και των προσδοκιών για βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips κέρδισε 0,34% κλείνοντας στις 1.247,61 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα πενταετίας καθώς το ισχυρό δολάριο έδωσε ώθηση στον κλάδο εξαγωγών.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα