Του Κώστα Ιωαννίδη
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
Το καλύτερο κίνητρο για τις επενδύσεις σε μετοχές είναι η απληστία και πιθανά σήμερα να είναι αυτή που θα κάνει τη διαφορά στο ταμπλό της αγοράς των ελληνικών μετοχών. Γιατί οι πιέσεις που ασκήθηκαν διεθνώς ήταν μεγάλες και σχεδόν ομοιόμορφες αλλά το μικρό βάθος συναλλαγών του ΧΑ συνέβαλλε στο να εμφανίσουν τεράστιες απώλειες τα blue chip. Το μέγεθός τους μπορεί να πυροδοτήσει την απληστία των κυνηγών κέρδους από κινήσεις μικρής χρονικής διάρκειας που θα προβούν σε αγορές κάποια στιγμή μέσα στη μέρα αφού πρώτα αφήσουν να εκτονωθεί ο πανικός που δεν εκτονώθηκε με τις χθεσινές συναλλαγές.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ βρέθηκε χθες λίγο ψηλότερα των 33,0 δις ευρώ (λιγότερο από το ¼ του ΑΕΠ) με απώλειες των δεικτών κοντά στο -11% με ρυθμούς που έδωσαν τζίρο μετά από δυο ώρες και 20 λεπτά ελεύθερης διαπραγμάτευσης κάτω των 9 εκατ. ευρώ. Λίγες μέρες μετά την επίσημη εισαγωγή της ελληνικής οικονομίας στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης, στο οποίο κατέληξαν η Ελλάδα με τους πιστωτές της και την έγκρισή του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.
Χθες το βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών ήταν ο πανικός των επενδυτών παγκόσμια. Τον άπλωσε στον πλανήτη η πορεία της μεταποίησης στην Κίνα και οι τεράστιες πιέσεις στις ασιατικές μετοχικές αξίες, μετά το ξεπούλημα της Παρασκευής σε Ευρώπη και Νέα Υόρκη. Η εικόνα των υπόλοιπων χρηματιστηρίων της Ευρώπης χθες, δεν ήταν καλύτερη από του ΧΑ, γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να υποχωρούν οι βασικοί δείκτες στην Φρανκφούρτη και το Παρίσι περίπου κατά -6% μετά από πτώση την περασμένη βδομάδα κοντά στο -7%. Οι μετοχές μεταμορφώθηκαν σε αξίες εξαιρετικά υψηλού κινδύνου και οι επενδυτές τις ρευστοποιούνε μαζικά και σε παγκόσμιο συντονισμό.
Ωστόσο σήμερα οι ασιατικές αγορές ενώ ξεκίνησαν πάλι με πιέσεις δηλαδή με ρευστοποιήσεις θέσεων εξάτμισαν τις απώλειές τους αργότερα και πέρασαν σε κέρδη μετά το χθεσινό Βατερλό. Διατήρησαν την καθοδική δυναμική μόνο τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Κίνας και ο ΝΙΚΚΕΙ αλλάζει πρόσημα μεταβολής και τελευταία, μετά τις 08:00 ώρα Ελλάδας, εμφανίζει και αυτός μικρές απώλειες γιατί το γιεν ισχυροποιήθηκε έναντι του δολαρίου.
Τα αχαρτογράφητα ύδατα για τους δείκτες του ΧΑ γίνονται πλέον στην κυριολεξία άγνωστα και κενά στατιστικού προηγούμενου. Οι ψύχραιμοι όπως και η στήλη θεωρούν πως η τρέχουσα αναταραχή θα διακοπεί πανηγυρικά από την μόνη ικανή για κάτι τέτοιο οντότητα. Η Fed μπορεί και η Τζάνετ Γιέλεν (καλή νεράιδα των χρηματιστηρίων) θα το κάνει το θαύμα της. Για όσους έχουν περισσή ρευστότητα μπορεί να είναι μια σπάνια ευκαιρία. Όσοι επιχειρήσουν να συνδέσουν το χθεσινό με την ελληνική πραγματικότητα προσφέρουν λάθος υπηρεσίες. Χθες είδαμε τον επενδυτικό πανικό σε παγκόσμιες διαστάσεις.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, ολοκληρώνοντας με το χειρότερο τρόπο το παγκόσμιο sell off που ξεκίνησε τη Δευτέρα από την Ασία και έκλεισε στις ΗΠΑ. Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως την κινεζική προκάλεσαν ένα ξεπούλημα που επανέφερε μνήμες από το κραχ του 2008.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 3,58% στις 15.871,28 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 3,82% στις 4.526,25 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 3,94% στις 1.893,21 μονάδες.
Ο Dow Jones ξεκίνησε με απώλειες που ξεπέρασαν τις 1.000 μονάδες, αλλά γρήγορα ενεργοποιήθηκαν οι στηρίξεις. Οι απώλειες μετά από μία περίπου ώρα περιορίστηκαν, αλλά οι ανησυχίες δεν επέτρεψαν να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα η πτώση. Η συνεδρίαση είχε πάρα πολύ έντονη μεταβλητότητα, καθώς στην πρώτη περίπου ώρα η διακύμανση του Dow Jones έφτασε τις 3.000 μονάδες. Πλέον η πλειονότητα των αναλυτών κάνει λόγο για έναρξη μιας μεγάλης διόρθωσης, μετά από επτά χρόνια ανόδου.
Στο ταμπλό, ισχυρές απώλειες, υψηλότερες του 3,2%, κατέγραψαν όλοι οι επιμέρους δείκτες, με τον κλάδο της ενέργειας να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, απώλειες άνω του 5,4% κατέγραψαν οι τράπεζες, με αρνητικές πρωταγωνίστριες τις Citigroup και JPMorgan.
Στον αντίποδα, η Abercrombie & Fitch's ενισχύθηκε κατά 4,4%, μετά την αναβάθμιση της σύστασής της σε oveweight, από neutral προηγουμένως, από την Piper Jaffray. Μάλιστα, αύξησε την τιμή στόχο στα 27 δολάρια, από 25 δολάρια προηγουμένως.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι από τότε που η Κίνα ανακοίνωσε την υποτίμηση του νομίσματος της πριν από περίπου δέκα μέρες, έχουν χαθεί από τις διεθνείς αγορές πάνω από 5 τρις δολάρια. Ο δείκτης p/e του δείκτη S&P 500 έχει υποχωρήσει πλέον στο 16,76, ήτοι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2014.
Η κατάσταση αυτή οδηγεί πλέον την πλειονότητα των αναλυτών να αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου της Federal Reserve, το Σεπτέμβριο που αναμενόταν. Η αγορά πλέον να θεωρεί ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε θετικό έδαφος κινήθηκε ο δείκτης εθνικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Ιούλιο, υποδηλώνοντας την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις +0,34 μονάδες τον Ιούλιο έναντι των -0,07 μονάδων του Ιουνίου.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τις χειρότερες απώλειες από το 2008 έκλεισαν οι ευρωαγορές την πρώτη συνεδρία της εβδομάδας, με τον γερμανικό δείκτη Dax να θέτει τις προϋποθέσεις για την έναρξη μιας ισχυρής bear market, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και κυρίως εκείνης της Κίνας.
Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 4,66% στις 5.899 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 4,71% στις 9.648 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 5,36% στις 4.383 μονάδες.
Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 5,33% στις 342,01 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά οι απώλειες έφτασαν έως και το 8,1%. Ο δείκτης πλέον διαπραγματεύεται στις 15,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εισηγμένων του, από τις 17,4 φορές που βρισκόταν τον Απρίλιο.
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων είχε τεθεί, για ακόμη μία ημέρα, ο κλάδος των μεταλλευμάτων, καθώς είναι ο πρώτος που πλήττεται από τη μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί κατά 6,1%, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1999.
Ισχυρές πιέσεις δέχτηκαν οι εταιρείες που έχουν αυξημένο εξαγωγικό προσανατολισμό προς τις ασιατικές αγορές. Επίσης, η Glencore βρέθηκε στο -13%, η Anglo American υποχώρησε κατά 9,9% και η Tullow Oil κατέγραψε απώλειες 10,4%. Απώλειες 7,3% και 6,8% σημείωσαν αντίστοιχα οι Nokia και Alcatel-Lucent.
Από τις λίγες μετοχές που κατέγραψαν κέρδη ήταν η ισπανική Abengoa, η οποία ενισχύθηκε κατά 3,3%, καθώς κέρδισε συμβόλαιο στην Ουρουγουάη ύψους 93 εκατ. δολαρίων.
Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 8,5%, ενώ ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες. Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι οι αποτιμήσεις στον δείκτη Stoxx 600 βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.
ΧΑ
Απώλειες άνω του 10% σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση που θύμισε το άνοιγμα του Αυγούστου, μετά την επιβολή των capital controls στις τράπεζες, καθώς και τις ημέρες της κορύφωσης της ελληνικής κρίσης το 2012.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 10,54% στις 568,38 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 628,83 μονάδες και η χαμηλότερη στις 562,87. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,46% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 37,35 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 1,69 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 12,77% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 7,12%.
Μέσα στη συνεδρίαση, η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου μειώθηκε κατά 4,1 δισ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έχει διαπεράσει τα χαμηλά τριετίας, ενώ από την αρχή του έτους οι απώλειές του ξεπερνούν το 30%. Στα ίδια περίπου επίπεδα και η πτώση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ από την αρχή του έτους ο τραπεζικός δείκτης έχει χάσει πάνω από το 80% της αξίας του. Μόνο τον Αύγουστο ο δείκτης των τραπεζών έχει χάσει σχεδόν 70%, με τις τραπεζικές μετοχές να κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Μάλιστα, η Alpha Bank έχασε 21,74%, η Πειραιώς έκλεισε στο -26,53%, η Eurobank υποχώρησε κατά 10,05% και η Εθνική σημείωσε απώλειες 23,08%.
Η εικόνα αυτή ήταν μια λογική συνέχεια των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου. Όπως άλλωστε αναφέρουν στελέχη της αγοράς με την προκήρυξη νέων εκλογών, ο τραπεζικός κλάδος θα παρατείνει το «πάγωμα» των χορηγήσεων, η εμπιστοσύνη θα καθυστερήσει να επανέλθει και η οικονομία θα επηρεαστεί αρνητικά. Ο κλάδος σε κάθε περίπτωση θα δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα, ενώ παράλληλα θα συνεχιστεί και η αβεβαιότητα για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος της ελληνικής οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει και τα μέτρα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Επίσης, η αγορά προβληματίζεται ως προς τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας των εκλογών καθώς και τις απρόβλεπτες δυναμικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να επιδράσουν καθοριστικά στο πολιτικό πεδίο. Όπως όλα δείχνουν η χώρα φαίνεται ότι εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο πολιτικών εξελίξεων, με τους επενδυτές να «υποδέχονται» τις σχετικές διεργασίες με έντονη ανησυχία.
Το κλίμα, επίσης, επηρεάστηκε και από την πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη σημείωσαν βίαιη πτώση. Τα διεθνή χρηματιστήρια χτυπήθηκαν σκληρά σήμερα, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και δη της κινεζικής, ενώ και τα εμπορεύματα υποχώρησαν σε χαμηλά έξι και πλέον ετών.
Ισχυρές ήταν και οι απώλειες στο υπόλοιπο ελληνικό ταμπλό, με την Coca - Cola HBC να κλείνει με πτώση 11,49%, η Folli Follie βρέθηκε στο -16,67%, η ΔΕΗ στο -17,91%, η Ελλάκτωρ στο -16,15%, η ΕΥΔΑΠ στο -14,48%, ο ΟΤΕ στο -17,28% και η Τιτάν στο -12,57%. Απώλειες άνω του 8% σημείωσαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΜΕΤΚΑ, ΓΕΚ Τέρνα και Aegean, ενώ άνω του 9% ήταν η πτώση σε Βιοχαλκο, ΕΧΑΕ και ΟΠΑΠ.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-22,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 12 κινήθηκαν ανοδικά, 92 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Χθες αναφέραμε τους λόγους για τους οποίους η αγορά στη χειρότερη περίπτωση θα έβρισκε στήριξη στην περιοχή των 170 μονάδων αλλά ο παγκόσμιος πανικός και το μικρό βάθος οδήγησαν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Από αυτά σήμερα θα επιχειρηθεί επιστροφή και συσσώρευση στις 170 μονάδες. Διότι επιμένουμε στον σεβασμό της στατιστικής προϊστορίας υπενθυμίζουμε:
Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας τον Ιούνιο έκανε τους θεσμικούς να φέρουν τον δείκτη στις συναλλαγές του οποίου κυριαρχούν στο χαμηλό των 196,83 μονάδων στις 18 Ιουνίου. Από τότε σε επτά συνεδριάσεις τον οδήγησαν στις 26/6 στις 244,2 με κλείσιμο στις 241,22. Δηλαδή του έδωσαν 48 μονάδες άνοδο στις 200. Οι εξελίξεις έδειξαν πως ήταν λάθος η θετική προεξόφληση, αφού επακολούθησε το λουκέτο στην αγορά καθώς άμεσα επιβλήθηκαν τα capital control. Η αντίδραση των θεσμικών παραγόντων ήταν, τον Αύγουστο που ξεκίνησαν οι συναλλαγές, να πάρουν τον 25άρη από τις 240 και να τον οδηγήσουν σε τρεις μέρες πιο κάτω από το χαμηλό του Ιουνίου στις 184,59 μονάδες.
Έχοντας ωστόσο μπροστά το τρίτο μνημόνιο, και τέλος πάντων μια συμφωνία που θα περνούσε από μερικά κοινοβούλια μαζί και από το Ελληνικό, από την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου με δυο ανοδικές συνεδριάσεις και άλλες δυο τη δεύτερη εβδομάδα τον οδήγησαν στις 212,13 μονάδες με κλείσιμο στις 211. Ένα rebound ύψους περίπου 27 μονάδων έδειξε τα καλά ανακλαστικά τους όποτε επιτρέπουν οι πολιτικές εξελίξεις.
Η εικόνα από τη Βουλή έπεισε τους αναλυτές πως οι εκλογές είναι προ των πυλών και θα αποτελέσουν παράγοντα εμφάνισης κινδύνων και μάλιστα μια περίοδο που η παγκόσμια κεφαλαιαγορά βρίσκεται σε αναταραχή. Παρέμειναν σε στάση αναμονής και επέβαλλαν δυναμική συσσώρευσης κοντά στις 200 μονάδες. Αλλά, με την επίσημη εξαγγελία των εκλογών οδήγησαν τον 25άρη την Παρασκευή ως τις 185,96 μονάδες δηλαδή μια ψηλότερα από το χαμηλό του 2015 που σημειώθηκε πάνω στο ξέσπασμα της απογοήτευσης από την αργία πέντε εβδομάδων.
Η αβεβαιότητα και η αστάθεια που θα προκύψουν, μέσα σε ένα καλοκαίρι που για ολόκληρο τον πλανήτη δεν είναι και τόσο ανέμελο όσο συνήθως, τους οδήγησε στην απόφαση να φέρουν πάλι τον 25άρη στο κατώτερο της «νέας» περιόδου. Αναζητώντας νεότερα χαμηλά. Το κακό είναι πως λίγο πιο χαμηλά είναι οι 170 μονάδες, που αντιστοιχούν στο ελάχιστο του βίου του δείκτη στο ευρώ. Χρηματιστηριακά έχουμε επιστροφή στην εποχή που το Grexit ήταν μέσα στις αναλύσει των επενδυτικών Οίκων για τα καλά.
Σήμερα
Οι καθοδικές αγορές σε παγκόσμια κλίμακα έδειξαν την Τρίτη σημάδια μιας ανάπαυλας από την πρόσφατη τάση ξεφορτώματος των μετοχικών αξιών. Καθώς οι επενδυτές που επιθυμούν να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία βοήθησαν τις ασιατικές μετοχές να φύγουν μακριά από τα χαμηλά, τριών ετών που είχαν χτυπήσει από φόβους ότι η οικονομία της Κίνας είχε διακινδυνεύσει να παρουσιάσει μια ανώμαλη προσγείωση, αλλά και σήμερα οι κινεζικές μετοχές χάνουν άλλο ένα -4,5%.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αναρριχήθηκε +1,7% μετά από μια αρχική βουτιά σε χαμηλά τριετίας, ενώ ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας όπως οι περισσότεροι στην περιοχή εξαφανίζουν τις απώλειές τους μετά από μια αρχική πτώση 4,3%.
«Ακόμη και οι μετοχές που είχαν μηδαμινούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Κίνα πωλήθηκαν. Φαίνεται ότι υπάρχει τάση επαναγοράς σε όσες αγορές είχαν υποχωρήσει μετά από πανικόβλητες κινήσεις πώλησης κατά τις τελευταίες ημέρες». Δήλωσε ο Yukino Yamada, στρατηγικός αναλυτής της Daiwa Securities.
Τα futures των μετοχών ΗΠΑ κέρδισαν επίσης 2,0% σήμερα στην Ασία.
Αλλά οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας διατήρησαν την καθοδική τάση, με τον Shanghai Composite Index .SSEC σε πτώση άλλα 4,33%, ακόμη και μετά το 15% πτώση τις τελευταίες τρεις ημέρες, που τη διαμόρφωσε το -8,5% πτώση της Δευτέρας.
Υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την Κίνα, ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, δήλωσε την Τρίτη ότι ελπίζει πως η Κίνα θα λάβει μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της και ότι το Τόκιο δεν είχε κανένα σχέδιο για να παρουσιάσει μια δική του νέα δέσμη οικονομικών κινήτρων.
Ο δείκτης MSCI All World αυξήθηκε κατά 0,2% σήμερα στην Ασία αφού είχε υποχωρήσει 3,8% με εγγραφή χαμηλού 10 1/2 μηνών, τη μεγαλύτερη πτώση του σε τέσσερα περίπου χρόνια.
Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών έχουν πληγεί από τις ανησυχίες ότι η κινεζική οικονομία, η πιο σημαντική κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομία, αναπτυσσόταν με πολύ βραδύτερο ρυθμό από ό, τι το 7% του στόχου του Πεκίνου για το 2015.
Οι επενδυτές είναι επίσης ταραγμένοι από την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει πει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια φέτος για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία.
Η έντονη πτώση των τιμών των μετοχών σε όλο τον κόσμο κατά την τελευταία εβδομάδα έχει μειώσει σημαντικά τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, αλλά οι προοπτικές δεν είναι καθόλου σαφείς.
Ο Dennis Lockhart πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, που οι παρατηρήσεις του νωρίτερα αυτό το μήνα πυροδότησαν προσδοκίες για αύξηση τον Σεπτέμβριο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Federal Reserve θα αρχίσει πιθανότατα την αύξηση των επιτοκίων "κάποια στιγμή φέτος." Στη Wall Street, ο δείκτης S&P 500 τη Δευτέρα υποχώρησε -3,9% σε χαμηλό 10 μηνών. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, ένα βασικό μέτρο της μεταβλητότητας των μετοχών στις ΗΠΑ, εκτινάχθηκε μέχρι και πάνω από 50% σε ένα επίπεδο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά από την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008.
Επειδή ορισμένοι επενδυτές συχνά στρέφουν τις επενδύσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου όπως τα ομόλογα χαμηλής απόδοσης του ευρώ και του γιεν, το sell-off στις μετοχές βοήθησε να οδηγηθούν και τα δύο νομίσματα σε υψηλά επτά μηνών. Το ευρώ ανατιμήθηκε ως τα 1,1715 δολάρια ενώ το γεν ενισχύθηκε και με 116,15 γιεν αγοράζουν ένα δολάριο.
Αλλά και τα δύο νομίσματα υποχώρησαν σήμερα στην Ασία. Το ευρώ γλίστρησε 0,7% στα 1,1531 δολάρια, ενώ το γιεν υποχώρησε στα 120,02 γιεν για ένα δολάριο.
Οι τιμές του πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν επίσης στην Ασία αφού είχαν βυθιστεί περισσότερο από 6% τη Δευτέρα σε χαμηλά 6 1/2-ετών.
Τα futures αργού των ΗΠΑ διαπραγματεύθηκαν στα 38,73 δολάρια το βαρέλι, κερδίζοντας ένα δολάριο από το χαμηλό της Δευτέρας των 37,75.
Το Brent τελευταία ήταν στα 43,20 δολάρια το βαρέλι, αφού μειώθηκε σε 42,23 τη Δευτέρα.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Δεν υπάρχουν
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Μια ανάπαυλα στις πιέσεις στα assets υψηλού κινδύνου
Η διάθεση για ανάληψη ρίσκου βελτιώθηκε σήμερα, παρά το ξεπούλημα θέσεων στη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ και στις ευρωπαϊκές μετοχές. Με εξαίρεση την Κίνα, οι ασιατικές μετοχές διαπραγματεύονται υψηλότερα και νομίσματα εμφανίστηκαν ισχυρότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σήμερα. Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν ασταθής. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 4,3% στο άνοιγμα, αντέστρεψε τις απώλειες στις συναλλαγές κερδίζοντας ως +1,5% και το γιεν είχε αποδυναμωθεί 1,3% έναντι του USD, αλλά είναι κάτω κατά -1,5% κατά τη στιγμή της γραφής. Η πρόσφατη κίνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Κίνα να επιτρέψει στα συνταξιοδοτικά ταμεία να επενδύουν μέχρι 30% των κεφαλαίων τους σε assets όπως μετοχικά αμοιβαία απέτυχε να ενισχύσει τις κινεζικές μετοχές, που έπεσαν άλλο ένα -4% σήμερα. Στις ΗΠΑ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αυξήθηκαν τρεις μονάδες βάσης από βελτίωση στο επενδυτικό φρόνημα έναντι του κινδύνου. Οι Αμερικανικές μετοχές προσχώρησαν στο δραματικό ξεπούλημα στις μετοχές παγκόσμια χθες, εισάγοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση από το 2011. Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 6,7% κατά τα πέντε πρώτα λεπτά των συναλλαγών, αλλά στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες για να κλείσει 3,6% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής του. Η S & P 500 έχει υποχωρήσει σχεδόν 10% κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες, το μεγαλύτερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η τελευταία μας έκθεση επί της στρατηγικής για τις μετοχές των ΗΠΑ επισημαίνει μερικά από τα θετικά και τα αρνητικά που επηρεάζουν τις τιμές των μετοχών.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Aν και η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμφωνήσει σε μια απομείωσή του, εκτιμά η Die Zeit. Σε σχετικό δημοσίευμα εκφράζεται η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε παιχνίδια με τις λέξεις για να μη φανεί ότι ξεπερνά για άλλη μια φορά τις κόκκινες γραμμές της σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ελλάδα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε επιστολή του προς τους Γερμανούς βουλευτές επισημαίνει ότι «ενδέχεται να γίνει λόγος για μια περαιτέρω ελάφρυνση των όρων αποπληρωμής» των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται «για κούρεμα».
Οι προσπάθειες και η λήψη των αναγκαίων μέτρων σε ό,τι αφορά στις απαιτήσεις των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών θα συνεχιστούν από τη ΔΕΗ κανονικά και μάλιστα με αυξημένη ένταση, τονίζει η επιχείρηση, με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η προκήρυξη εθνικών εκλογών θα προκαλέσει δήθεν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του σχεδιασμού της ΔΕΗ ΑΕ. Όπως τονίζει, ουδεμία αναστολή των προγραμματισμένων ενεργειών της εταιρείας για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων θα υπάρξει και ότι σε κανένα βαθμό δεν θα επηρεαστεί η εταιρική της δραστηριότητα.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στη βίαιη πτώση των διεθνών αγορών, λόγω της διαφαινόμενης επιβράδυνσης της κινεζικής ανάπτυξης. Ο Λευκός Οίκος διαμηνύει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να παροτρύνουν την Κίνα να εφαρμόσει τις απαιτούμενες χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των αλλαγών στην αγορά συναλλάγματος.
Για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2009, το πετρέλαιο έκλεισε κάτω από τα 39 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 5%, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, και δη της κινεζικής. Απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, εξαιτίας των πιέσεων για την πορεία της ζήτησης των πρώτων υλών στην παραγωγή. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,5%, στα 1.153,60 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 5,5%, κλείνοντας στα 38,24 δολάρια το βαρέλι.
Το ποσό των 48 δισ. δολαρίων άντλησε το αμερικανικό δημόσιο κατόπιν δημοπρασίας έντοκων γραμματίων. Ειδικότερα, το επιτόκιο στη δημοπρασία των 3 μηνών εντόκων γραμματίων άγγιξε το 0,050%, ενώ ο συντελεστής κάλυψης στο 3,49 φορές από 3,81 φορές, στην αντίστοιχη προηγούμενη δημοπρασία. Στη δημοπρασία εντόκων εξάμηνης διάρκειας, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,200% και ο συντελεστής κάλυψης στο 3,51.
Στο ποσό των 279,8 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 279,8 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 21η Αυγούστου. Ας σημειωθεί πως πρόκειται για την 24η εβδομάδα εφαρμογής της ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία αποσκοπεί στην τόνωση του πληθωρισμού. Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 109,2 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 11,2 δισ. ευρώ.