«Βυθίζεται» το Χ.Α.

Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2015 11:02
UPD:11:13
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ισχυρές πιέσεις δέχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να φτάνει σε νέα χαμηλά έτους, εν μέσω της κλιμακούμενης πολιτικής αβεβαιότητας και του έντονα αρνητικού διεθνούς κλίματος.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 3,63% στις 612,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 4,26% στις 179.03 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 7,35% στις 195,73 μονάδες.

Η αγορά παρακολουθεί με έντονο σκεπτικισμό τις κινήσεις των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, προσπαθώντας να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η προεκλογική περίοδος στην εφαρμογή των πρώτων απαιτήσεων των πιστωτών, οι οποίες περιέχονται στο τρίτο μνημόνιο. Αν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις, δεν λείπουν και οι φωνές που αναφέρουν ότι στις προσεχείς εκλογές πιθανότατα θα προκύψει μια πιο συνεκτική κυβέρνηση, η οποία θα είναι πιο σταθερή κατά την εφαρμογή του μνημονίου.

Από την άλλη, το διεθνές κλίμα δεν βοηθά καθόλου την εγχώρια αγορά να ενεργοποιήσει τις στηρίξεις της. Τα Χρηματιστήρια από την Ιαπωνία ως την Ινδονησία χτυπήθηκαν σκληρά επειδή οι κινεζικές μετοχές κατρακύλησαν σήμερα, ενώ και τα εμπορεύματα κινούνται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σημειώνουν απώλειες άνω του 2%.

Στο ταμπλό τώρα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καταγράφουν απώλειες άνω του 7%, με την Eurobank να είναι η αρνητική πρωταγωνίστρια, αφού βρίσκεται στο -9,52%. Απώλειες που φτάνουν το 6,37% σημειώνει η ΕΕΕ, η Βιοχαλκο χάνει 5,58%, η Folli Follie είναι στο -5,38%, η ΓΕΚ Τέρνα στο -5% και η ΔΕΗ στο -5,12%.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ενώ άνω του -2% είναι οι μετοχές των Λαμδα, Aegean, Grivalia, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ, ΟΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα