Τα βασικά σημεία του ν/σ για τη φορολογία κεφαλαίου

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 14:34

Tο νομοσχέδιο για τη φορολογία κεφαλαίου παρουσίασε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. «Παρά τις αντιδράσεις που προκαλούν πάντα οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες, η κυβέρνηση είναι συνεπής στην υπόσχεσή της για την πάταξη της φοροδιαφυγής», τόνισε ο υπουργός.

Οι σημαντικότερες ρυθμίσεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου είναι οι εξής:

1. Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα ακίνητα

Επιβάλλεται ΦΠΑ στην παράδοση νεόδμητων οικοδομών, η άδεια κατασκευής των οποίων θα εκδοθεί μετά την 1.1.2006, καθώς και στην παράδοση οικοδομών η άδεια των οποίων θα αναθεωρηθεί μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον μέχρι την 1.1.2006 δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής. Ειδικότερα:

• Στο ΦΠΑ υπόκεινται οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, οι οποίες επιβαρύνονται με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (19%). Υπόχρεοι για την καταβολή του φόρου στο Δημόσιο είναι οι κατασκευαστές.

• Η υπαγωγή στο ΦΠΑ είναι υποχρεωτική για τους κατ’ επάγγελμα κατασκευαστές. Παρέχεται, ωστόσο, η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που δεν ασχολούνται κατ’ επάγγελμα, αλλά περιστασιακά ή μεμονωμένα, με την ανέγερση και πώληση οικοδομών.

• Μπορούν, επίσης, να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ νεόδμητες οικοδομές, οι άδειες των οποίων θα έχουν εκδοθεί μετά την 1-1-2006, με την προϋπόθεση ότι έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος στις πολεοδομίες μέχρι 25-11-2005 και υπάρχει υπογεγραμμένο εργολαβικό μέχρι την ημερομηνία αυτή.

• Η αγορά πρώτης κατοικίας δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, αλλά εξακολουθεί να υπόκειται στο Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ), διατηρώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το ισχύον καθεστώς (απαλλαγή από το φόρο μέχρι ένα ποσό, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας).

2. Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων

Καταργείται σταδιακά από 1.1.2006 ο Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων (ΦΜΑ) ο οποίος επιβάλλεται σήμερα με συντελεστή ο οποίος φθάνει το 11%. Συγκεκριμένα, παύει να επιβάλλεται ο φόρος αυτός σε κάθε περαιτέρω μεταβίβαση ακινήτου με επαχθή αιτία ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου που αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2006. Οι μεταβιβάσεις αυτές υπόκεινται σε Τέλος Συναλλαγής, το οποίο βαρύνει τον αγοραστή και το οποίο ορίζεται σε 1% επί της αξίας του ακινήτου ή του εμπράγματου δικαιώματος και σε Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος (εφόσον το ακίνητο μεταπωληθεί εντός 25 ετών).

Επιπλέον, αυξάνει το αφορολόγητο όριο του ΦΜΑ για την αγορά πρώτης κατοικίας κατά 15%.

3. Φόρος Αυτομάτου Υπερτιμήματος

Κάθε περαιτέρω μεταβίβαση με επαχθή αιτία ακινήτου ή εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, το οποίο αποκτήθηκε με οποιαδήποτε αιτία μετά την 1.1.2006 επιβαρύνεται με Φόρο Αυτομάτου Υπερτιμήματος (ΦΑΥ). Ο φόρος αυτός βαρύνει τους πωλητές των ακινήτων, επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στην αξία κτήσης και στην αξία πώλησης του ακινήτου ή του εμπράγματου επ’ αυτού δικαιώματος και καταβάλλεται πριν από την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου.

Το ύψος των συντελεστών φορολόγησης είναι αντιστρόφως ανάλογο με το χρονικό διάστημα που παρέμεινε το μεταβιβαζόμενο ακίνητο στην ιδιοκτησία του υπόχρεου στο φόρο πωλητή. Έτσι, ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε :

α) 20% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα έως και πέντε ( 5 ) έτη από την απόκτησή του.

β) 10% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ( 5) ετών μέχρι και τα δεκαπέντε ( 15 ) έτη.

γ) 5% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ( 15) ετών μέχρι και τα είκοσι πέντε (25 ) έτη.

γ) 0% αν το μεταβιβαζόμενο ακίνητο παρέμεινε στην ιδιοκτησία του πωλητή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι πέντε ( 25 ) ετών.

Με τη διαφοροποίηση αυτή των φορολογικών συντελεστών επιβαρύνονται συγκριτικά περισσότερο οι βραχυχρόνιες υπεραξίες, στις οποίες είναι εντονότερο το φαινόμενο της κερδοσκοπίας. Αντίθετα, η μεταπώληση ακινήτων τα οποία διατήρησε ο ιδιοκτήτης τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών απαλλάσσεται πλήρως της φορολογίας.

4. Φορολογία Κληρονομιών-δωρεών

• Τετραπλασιάζεται το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς ή δωρεάς από γονείς προς παιδιά και συζύγους (από 20.000 € σε 80.000 €).

• Οι εγγονοί του κληρονομούμενου, οι οποίοι μέχρι σήμερα είχαν βαρύτερη φορολογική επιβάρυνση από αυτή των τέκνων, εξομοιώνονται φορολογικά με τα τέκνα (αύξηση αφορολόγητου ορίου από 15.000 € σε 80.000 €, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές).

• Αυξάνει στις γονικές παροχές το ποσό επί του οποίο προβλέπεται προνομιακή φορολογική μεταχείριση από 90.000 € σε 100.000 €.

• Αυξάνει το αφορολόγητο ποσό της κληρονομιάς Α’ κατοικίας κατά 15%.

• Διπλασιάζεται ο χρόνος καταβολής του φόρου κληρονομιών από 24 μηνιαίες δόσεις σε 24 διμηνιαίες.

5. Φορολογία εισοδήματος

Επέρχονται σημαντικές βελτιώσεις στο σύστημα αναγνώρισης προς έκπτωση των δαπανών των επιχειρήσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διενέργεια αντικειμενικότερων φορολογικών ελέγχων, στη βελτίωση της σχέσης φορολογούσας αρχής-φορολογουμένων και στη βελτίωση γενικότερα του οικονομικού κλίματος».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα