Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 16:31

Την ενεργοποίηση Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης με μελέτες και άλλα στοιχεία για τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η συγκέντρωση και οργάνωση όλων των μελετών, που έχουν διεξαχθεί κατά τα τελευταία 5 χρόνια, για την πορεία της διείσδυσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών πρωτίστως στην Ελλάδα, ώστε να είναι προσβάσιμες σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της ιστοσελίδας του Παρατηρητηρίου, που φιλοξενείται στη διεύθυνση www.observatory.gr .

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο του έργου, το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ, συγκέντρωσε στοιχεία για περισσότερες από 300 μελέτες και όπου ήταν εφικτό αυτούσιες τις έρευνες, οι οποίες θα αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του.

Ειδικότερα, στο web site του Παρατηρητηρίου έχουν ήδη αναρτηθεί περισσότερες από 180 μελέτες σχετικές με τις νέες τεχνολογίες, η κατανομή των οποίων ανά τομέα δράσης είναι η εξής:

Τομέας Δράσης Αριθμός Μελετών

Ηλεκτρονικό Εμπόριο 53

Χρήση ΤΠΕ 24

Εξέλιξη κλάδου ΤΠΕ 27

Ηλεκτρονική Μάθηση 20

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 18

Ευρυζωνικότητα 16

eEurope 10

Ασφάλεια Συστημάτων 6

Ηλεκτρονική Υγεία 5

Κουλτούρα/ Πολιτισμός 3

Μεταφορές 2

Τηλεργασία 2

Ανάπτυξη Δεξιοτήτων 1

Σημειώνεται ότι η δημιουργία και το περιεχόμενο της Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης βασίστηκε στα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που εκπόνησε η εταιρία Quantos για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ στο πλαίσιο του έργου «Αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με την πρόοδο της Κοινωνίας της Πληροφορίας στην Ελλάδα».

Συνολικά, οι στόχοι του συγκεκριμένου έργου ήταν οι ακόλουθοι:

1. Η καταγραφή και συγκέντρωση των πρόσφατων μελετών και άλλων σχετικών με την ΚτΠ στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους φορείς στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

2. Η αποτύπωση της συνολικής κατάστασης συλλογής δεδομένων σχετικών με την ΚτΠ στην Ελλάδα.

3. Η διεξαγωγή έρευνας με στόχο την καταγραφή των προϋποθέσεων και των προδιαγραφών για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης, η οποία θα αποτελεί ένα ενιαίο μηχανισμό προσπέλασης σε όλα τα δεδομένα των μελετών και άλλων στοιχείων σχετικά με την ΚτΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συμπεράσματα της μελέτης είναι ήδη αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ.

4. Ο εντοπισμός των μελετών που συσχετίζονται ή περιλαμβάνουν δείκτες του σχεδίου eEurope και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΚτΠ».

Σημειώνεται τέλος, ότι στο δικτυακό τόπο του Παρατηρητηρίου για την ΚτΠ είναι ήδη διαθέσιμες και οι 4 έρευνες που εκπόνησε το Παρατηρητήριο για την ΚτΠ στο πλαίσιο υλοποίησης της μελέτης «Μέτρηση των δεικτών eEurope2005», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσίασε σε εκδήλωση τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του οργανισμού έχουν αναρτηθεί οι εκθέσεις των αποτελεσμάτων των ερευνών που αφορούσαν σε ιδιώτες και νοικοκυριά, επιχειρήσεις, παθολόγους γιατρούς και σχολεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα