Επαφές ΟΛΘ με διεθνείς οίκους ναυτιλίας για το κέντρο μεταφορών και logistics

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2005 17:54

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο αναμένεται να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία κέντρου μεταφορών και logistics, σε έκταση 130.000 τ.μ, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι υπηρεσίες εφοδιαστικής αλυσίδας που θα παρέχονται έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον θυγατρικών μεγάλων οίκων του εξωτερικού, όπως ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk.

Το συγκεκριμένο κέντρο logistics, τμήμα ευρύτερης έκτασης 220.000 τ.μ, με σιδηροδρομική και οδική σύνδεση, ενδέχεται να συμπεριληφθεί μελλοντικά στο δεύτερο εμπορευματικό κέντρο με σύμπραξη ιδιωτών και δημοσίου, που αναμένεται να δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά από εκείνο του Θριάσιου Πεδίου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση του δεύτερου εμπορευματικού κέντρου με ΣΔΙΤ της χώρας στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να γίνουν από τον υπουργό Μεταφορών Mιχάλη Λιάπη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2006.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά το κέντρο logistics, επένδυσης 26 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν οι τεχνικές μελέτες και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) άρχισε επαφές και συνομιλίες με τις θυγατρικές logistics μεγάλων εταιρειών, όπως η Maersk, η Mediterranean Shipping Company (ΜSC) και η κινεζική Cosco, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την παρουσία τους στο υπό δημιουργία κέντρο.

Μάλιστα, την άλλη εβδομάδα μεταβαίνουν για τον ίδιο σκοπό στη Θεσσαλονίκη και στελέχη του ομίλου Hutchinson, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ Ιωάννης Τσάρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επ' ευκαιρία του 9ου διεθνούς συνεδρίου Logistics.

Μελλοντικά, σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί και η επιλιμένια υπολειπόμενη έκταση των 90.000 τ.μ (από τα προαναφερθέντα 220.000), ανεβάζοντας το συνολικό εκτιμώμενο κόστος του project στα 40 εκατ. ευρώ. Το όλο εγχείρημα έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και εταιρειών διαχείρισης ακινήτων, ενώ το μάνατζμεντ του σχεδιάζεται να ανατεθεί σε ιδιώτη στρατηγικό εταίρο.

Παράλληλα με τη δημιουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα "τρέχει" και το έργο της επέκτασης του έκτου προβλήτα. "Τελείωσαν οι πρόδρομες διαδικασίες και βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να ξεκινήσουν τα έργα, ώστε σε μια τριετία να έχουμε αποτελέσματα", διευκρίνισε ο κ. Τσάρας, τονίζοντας ότι το έργο θα γίνει οπωσδήποτε.

Στο μεταξύ, μέχρι τις γιορτές αναμένεται να δημοσιευθεί η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, με σύμβαση παραχώρησης 40 ετών, όπως ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εμπορευματικά Κέντρα ΑΕ (πρώην Θριάσιο ΑΕ) Δ. Βαμβακόπουλος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα