«Βύθισε» τις ευρωαγορές η Κίνα

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2015 19:11
UPD:19:13
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Φωτογραφία αρχείου.

Με απώλειες που θύμισαν τις ημέρες της κορύφωσης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έκλεισαν οι ευρωαγορές σήμερα, καταγράφοντας το χειρότερο τριήμερο από το 2011, με τους δείκτες να εισέρχονται τεχνικά σε πτωτικό κανάλι διόρθωσης. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,82% στις 6.188 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 2,94% στις 10.125 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 3,19% στις 4.631 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 3,26% στις 361,28 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε μέσα σε τρεις ημέρες απώλειες άνω του 6,7%, ενώ από τα ιστορικά υψηλά του Απριλίου βρίσκεται κατά 13% χαμηλότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, η κεφαλαιοποίηση των παγκόσμιων αγορών έχει υποχωρήσει κατά 2,2 τρισ. δολάρια, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, μετά και τις έντονες αναταράξεις που παρατηρούνται στις αναδυόμενες αγορές, και ιδιαίτερα στην Κίνα.

Στο ταμπλό, η Novartis υποχώρησε κατά 3,6%, μετά τη συμφωνία που επέτυχε για την εξαγορά των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης ενός φαρμάκου της GlaxoSmithKline, έναντι του ποσού του 1 δισ. δολαρίων.

Επίσης, η Royal Vopak σημείωσε απώλειες κατά 15%, καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου επηρεάστηκαν σημαντικά από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας. Τα κέρδη της ολλανδικής εταιρείας αυξήθηκαν κατά 17%.

Στο μεταξύ, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης GfK στη Γερμανία, κατέγραψε πτώση τον Αύγουστο στις 9,9 μονάδες, έναντι 10,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, λόγω των εξελίξεων στην Κίνα.

Επίσης, οριακή βελτίωση κατέγραψε το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον μήνα Αύγουστο, με τον σχετικό  δείκτη να διαμορφώνεται στις -6,8 μονάδες έναντι -7,1 μονάδες τον Ιούλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις -6,9 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα