Με τον χειρότερο τρόπο έκλεισε μία ακόμη πτωτική εβδομάδα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 635 μονάδες, υπό το φόβο των καθυστερήσεων που αναμένεται να υπάρξουν στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λόγω των πρόωρων εκλογών.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,49% στις 635,31 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 651,58 μονάδες και η χαμηλότερη στις 629,88. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 1,90% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 28,85 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,52 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 3,28% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,58%.
Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 5,73%, ενώ ο τραπεζικός ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες 28,70%. Απώλειες 6,17% στο πενθήμερο για τον FTSE 25 και 3,02% για τον MidCap.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκη, η ψήφιση του προγράμματος διάσωσης από το Ευρωπαϊκά κοινοβούλια και η έγκριση της εκταμίευσης της πρώτης δόσης των 26 δις ευρώ ήταν τα βασικά γεγονότα που μονοπώλησαν την οικονομική ειδησεογραφία την εβδομάδα που πέρασε.
Η Ελλάδα και επισήμως μπήκε στην εποχή του τρίτου μνημονίου το οποίο έχει πολλές και σημαντικές επιπτώσεις και προεκτάσεις στην οικονομική και χρηματιστηριακή ζωή της χώρας. Πέρα από τα φορολογικά θέματα άμεση και κύρια επίπτωση είναι η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου η οποία ήδη βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης. Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά το ποιοι θα (ή δεν θα) συμμετάσχουν και υπό ποιες προϋποθέσεις στην επαρκή αναπλήρωση των εποπτικών κεφαλαίων των τραπεζών καθώς και την ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την συμμετοχή της αναβαλλόμενης φορολογίας. Οι τράπεζες φαίνεται ότι θα ενσωματώσουν τα νέα τεστ αντοχής στους ισολογισμούς εξαμήνου προσαρμόζοντας τις προβλέψεις τους καθιστώντας επιτακτική την προκαταβολή των 10 δις ευρώ από τον ESM προκειμένου να διατυπώσουν οι ορκωτοί θετική άποψη για την συνέχιση της λειτουργιάς τους.
Η χρηματιστηριακή πίεση που δέχθηκαν οι τράπεζες αυτή την εβδομάδα σε αντίθεση με το θετικό ισοζύγιο αναλήψεων/καταθέσεων για πρώτη φορά μέσα στο 2015 είχε να κάνει περισσότερο με τις εκκρεμότητες των όρων της ανακεφαλαιοποίησης και τον φόβο περαιτέρω απομειώσεων των υφιστάμενων μετόχων στις επερχόμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Η συρρίκνωση του συνόλου της χρηματιστηριακής αξίας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάτω και από τα 5 δις ευρώ και η διαπραγμάτευση τους σε επίπεδα ιστορικών χαμηλών δείχνει ότι οι πωλητές κινούνται με γνώμονα το μηδενισμό της έκθεσης τους από τον κλάδο σε μια περίοδο όπου αφενός παραδοσιακά δεν παρουσιάζει υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα αφετέρου οι περιορισμού κεφαλαίου λειτουργούν ανασταλτικά στους εγχώριους επενδυτές να αναλάβουν κάποια αντίρροπη δράση.
Οι αποκρατικοποιήσεις και κυρίως το χρονοδιάγραμμα των σκοπούμενων πωλήσεων/αξιοποιήσεων που παρουσιάστηκε στο τρίτο μνημόνιο αποτελεί την δεύτερη σημαντική χρηματιστηριακή ανάγνωση. Δεδομένης της εμπειρίας προηγούμενων ετών η συγκέντρωση τόσων πολλών ενεργειών σε διάστημα σχεδόν 18 μηνών κρίνεται μάλλον υπερβολικά φιλόδοξη. Δείχνει ωστόσο μια τάση επίσπευσης που ακόμα και αν δεν ευοδωθεί κατά το ήμισυ αρκεί για να κρατήσει ψηλά το ενδιαφέρον χρηματιστηριακά αφού το πλήθος των εμπλεκομένων έμμεσα ή άμεσα είναι αρκετά μεγάλο: ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥAΠΣ, ΕΛΠΕ, ∆ΕΣΦΑ, ∆ΕΠΑ, Ελληνικό/Lamda Development, Αστήρ και άλλες είναι περιπτώσεις που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται εισηγμένες εταιρίες. Σε ένα επόμενο χρόνο ακολουθούν οι τράπεζες οι οποίες όταν ισορροπήσει ο λογαριασμός των επισφαλών δανείων θα ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής τους σε ιδιώτες επενδυτές.
Τα παραπάνω θα ήταν υποστηρικτικά σε μια χρηματιστηριακή αγορά αφού θα της έδιναν περιεχόμενο με διάρκεια αν στην πορεία δεν ήταν τόσο υψηλή η πιθανότητα άμεσης προσφυγής στις κάλπες. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών προβληματίζει ως προς τους συσχετισμούς της επόμενης ημέρας καθώς και από τις απρόβλεπτες δυναμικές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν και να επιδράσουν καθοριστικά στο πολιτικό πεδίο. Το ρίσκο των πρόωρων εκλογών δεν υποτιμάται από την Αγορά καθώς η προβλεπτική ικανότητα των δημοσκοπήσεων στο πρόσφατο δημοψήφισμα του Ιουλίου ήταν αδύναμη και είχε μεγάλες αποκλίσεις με το τελικό αποτέλεσμα γεγονός που πιθανόν να έχει την προβολή του και στα ποσοστά των κομμάτων.
Τεχνικά, ο Γενικός ∆είκτης συνέχισε να διολισθαίνει με αναιμικούς τζίρους αλλά με έντονες διακυμάνσεις προς την ζώνη των προηγούμενων χαμηλών. Η βάση των 660 μονάδων δεν άντεξε και το αγοραστικό σήμα του MACD την Τετάρτη παραήταν καλό για να κρατήσει. Το σήμα αναιρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στην συνεδρίαση της Πέμπτης και πλέον όλοι οι τεχνικοί δείκτες φαίνονται ευθυγραμμισμένοι με την πιθανότητα να δει ο Γενικός Δείκτης εκ νέου νέα φετινά χαμηλά. Οι ταλαντωτές έχουν περιθώριο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υπερπωλημένες ζώνες τιμών οι οποίες πλέον εντοπίζονται κάτω από τις 615 μονάδες του Γενικού Δείκτη. Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση της πτώσης παρά τους ιδιαίτερα αναιμικούς τζίρους στο προσεχές διάστημα και θα εξετάζαμε την συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε διακυμάνσεις και συναλλαγές στην ζώνη τιμών μεταξύ 600 – 620 μονάδες όπου πιθανολογούμε ότι υπάρχουν προυποθέσεις κάποιας ανοδικής διόρθωσης.
Στο ταμπλό τώρα, ισχυρές απώλειες, που ξεπέρασαν το 7%, σημείωσαν η Alpha Bank, η Ελλάκτωρ, η ΕΥΔΑΠ και η Τιτάν. Απώλειες 5,82% σημείωσε η Εθνική, ο ΟΠΑΠ έκλεισε τις συναλλαγές στο -5,45%, στο -5,06% έκλεισε η Λάμδα, στο -4,12% η Folli Follie, στο -4,02% η Βιοχαλκο και στο -4,55% η Eurobank. Απώλειες άνω του 2% σημείωσαν οι μετοχές των Τέρνα, ΟΛΠ, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ και ΕΕΕ.
Στον αντίποδα, θετικά έκλεισαν οι Grivalia, στο +5,47%, η ΕΧΑΕ στο +0,67% και η Πειραιώς στο +2,08%.
Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών – Υλικών (-6,42%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος της Υγείας (+11,31%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 39 κινήθηκαν ανοδικά, 53 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.