Alfa: Ολοκληρώνει την εξαγορά 1,6 δισ. δολ. μεριδίου της Turkcell

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 12:09
UPD:12:11

ΜΕΡΙΔΙΟ 13% στην Turkcell Iletisim Holding AS, τη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας, απέκτησε η Alfa Group από την Cukurova Group, ολοκληρώνοντας μια συμφωνία η οποία προκαλεί την TeliaSonera AB, τη δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχο της Turkcell.

Η Alfa άσκησε το δικαίωμα να αγοράσει μερίδιο από την Turkcell αντί του ποσού του 1,6 δισ. δολ. στις 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Η ρωσική Alfa, η οποία θα έχει δύο θέσεις στο επταμελές διοικητικό συμβούλιο, δανείζει επίσης το ποσόν το 1,7 δισ. δολ. στην Cukurova.

Η εμπορική συναλλαγή, η οποία βοήθησε την Cukurova να αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της στην τουρκική κυβέρνηση, αποτελεί αποτυχία της ΤeliaSonera, της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών, που κατέχει το 37% της Turkcell.

Η TeliaSonera κατέθεσε μηνύσεις για να εμποδίσει την πώληση στην Alfa προκειμένου να αποκτήσει η ίδια τον έλεγχο της Turkcell. Σήμερα, η TeliaSonera είπε ότι θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα κατά της Cukurova για αναλήψεις χρημάτων από τους λογαριασμούς της Turkcell χωρίς έγκριση, αλλά και κατά της Alfa για ανάμειξη στο σχέδιό της να αγοράσει μερίδιο της Turkcell.

H Cukurova πούλησε τις μετοχές στην Alfa μετά την αγορά τους από την Yapi & Kredi Bankasi AS, μία δανείστρια που πουλήθηκε από την Cukurova τον Σεπτέμβριο. Η Cukurova κατέβαλε 1,65 δισ. λίρες (1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ) για την απόκτηση μεριδίου 13% από την Yapi Kredi, σύμφωνα με ξεχωριστή σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας.

Οι μετοχές της Turkcell υποχωρούσαν 1,2%, φθάνοντας στις 8,55 λίρες μία στις 11:17' π.μ. στην Κωνσταντινούπολη, ενώ από τον Μάρτιο υστερούν του γενικού δείκτη, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η προσφορά της Alfa. Σε αυτήν την περίοδο οι μετοχές της Turkcell σημείωσαν άνοδο 18% λιγότερη του 44% του δείκτη ISE-100.

Οι μετοχές της Yapi Kredi σημείωναν απώλειες 3,5% φθάνοντας στις 5,60 λίρες η μία, σήμερα.

Η Cukurova χρησιμοποίησε τα χρήματα από την πώληση μεριδίου για την εξόφληση του χρέους της στην κυβέρνηση. Κατέβαλε 947 εκατ. δολ. ή περίπου το 90% του συνολικού χρέους της έως τις 25 Νοεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα