Ανάγκη άμεσης εισροής 345 εκατ. ευρώ στην ασφαλιστική αγορά

Για να καλυφθούν τα αναγκαία περιθώρια φερεγγυότητας
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 15:18

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα τα αποτελέσματα του ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών για τη χορήγηση των πιστοποιητικών για επένδυση των περιουσιακών στοιχείων σε ασφαλιστική τοποθέτηση και τη συγκρότηση του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία, 74 σε αριθμό ασφαλιστικές εταιρείες που ελέγχθηκαν από το ΥΠΑΝ εμφάνιζαν στις 31/12/2004 ίδια κεφάλαια που ανέρχονταν στο ποσό των 1.580 εκατ. ευρώ.

Από τους ελέγχους προέκυψαν αρνητικές αναμορφώσεις συνολικού ποσού 640,2 εκατ. ευρώ. Μετά τις αναμορφώσεις όσες ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, ή κεφάλαια χαμηλότερα από το αναγκαίο περιθώριο φερεγγυότητας, οφείλουν να τα καλύψουν, προκειμένου να λάβουν το πιστοποιητικό φερεγγυότητας.

Από τον έλεγχο προκύπτει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν άμεσα 345 εκατομμύρια ευρώ στην ασφαλιστική αγορά προκειμένου να καλυφθούν τα αναγκαία περιθώρια φερεγγυότητας. Ήδη μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν προβεί ή δρομολογήσει αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά που προορίζονται για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα πρέπει να καταβληθούν σε δύο ισόποσες δόσεις: η μία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2006 και η άλλη μέχρι το τέλος Ιουνίου 2006.

Τα πιστοποιητικά φερεγγυότητας θα δοθούν σε όλες τις εταιρείες στις αρχές Φεβρουαρίου προκειμένου να έχουν προλάβει να καταβάλουν την πρώτη δόση όσες εταιρείες πρέπει να προχωρήσουν σε κάλυψη των αποθεματικών τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, δεν θα δοθεί πιστοποιητικό φερεγγυότητας και θα ζητηθεί να κατατεθεί πρόγραμμα ανασυγκρότησης των εταιρειών που θα φανούν ασυνεπείς, ενώ σε περίπτωση που κάποια από τις εταιρείες δεν φανεί συνεπής στην καταβολή της δεύτερης δόσης, θα ανακληθεί το πιστοποιητικό φερεγγυότητας και θα τεθεί σε πρόγραμμα ανασυγκρότησής της, από το οποίο, όπως και στις άλλες περιπτώσεις, θα κριθεί η συνέχιση η μη της λειτουργίας της.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, όποια ασφαλιστική εταιρεία δεν τηρεί την κείμενη νομοθεσία και δεν αποζημιώνει έγκαιρα τους ασφαλισμένους θα βγαίνει εκτός αγοράς.

Ο κ. υφυπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και ότι τον επόμενο χρόνο δεν θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλομένων ποσών. Από τον επόμενο έλεγχο, τα ποσά που θα προσδιορίζονται, θα είναι άμεσα καταβλητέα χωρίς δυνατότητα ρύθμισης.

Πρόσθεσε επίσης ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην επεξεργασία των μαθηματικών αποθεμάτων του κλάδου Ζωής που έχουν σχηματίσει οι εταιρείες, προκειμένου να ελεγχθεί η επάρκειά τους. Για το σκοπό αυτό θα ζητηθεί η συνδρομή αλλοδαπής εξειδικευμένης εταιρείας αναλογιστών και θα δοθεί έμφαση και στον έλεγχο του τρόπου τήρησης των απαιτήσεων και υποχρεώσεων που προκύπτουν από τις ασφαλιστικές συμβάσεις και τη σωστή τήρησής τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα