Η Ελλάδα στην Α΄ κατηγορία των μελών του συμβουλίου του ΙΜΟ

Για τη διετία 2006-2007
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 16:01

Στην Α΄ κατηγορία των μελών του συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού ΙΜΟ, για τη διετία 2006-2007, εξελέγη η Ελλάδα στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο της 24ης Συνόδου της Συνέλευσης του ΙΜΟ (Λονδίνο 21 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2005).

Η Συνέλευση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, εξέλεξε ως μέλη του Συμβουλίου του για τη διετία 2006-2007 τα ακόλουθα κράτη:

- Α' Κατηγορία η οποία συμπεριλαμβάνει δέκα (10) κράτη με το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στην παροχή διεθνών ναυτιλιακών υπηρεσιών τα οποία είναι Ελλάδα, Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Νορβηγία, Κίνα, Παναμάς, Ιταλία, Δημοκρατία της Κορέας και Δημοκρατία της Ρωσίας.

- Β' Κατηγορία η οποία συμπεριλαμβάνει δέκα (10) κράτη με το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στο διεθνές ναυτιλιακό εμπόριο τα οποία είναι Αργεντινή, Γερμανία, Μπαγκλαντές, Ινδία, Βραζιλία, Ολλανδία, Καναδάς, Ισπανία, Γαλλία και Σουηδία.

- Γ' Κατηγορία η οποία συμπεριλαμβάνει είκοσι (20) κράτη τα οποία έχουν ειδικά συμφέροντα στις ναυτιλιακές μεταφορές ή τη ναυσιπλοΐα και των οποίων η εκλογή στο Συμβούλιο διασφαλίζει την εκπροσώπηση όλων των κύριων γεωγραφικών περιοχών σε παγκόσμιο επίπεδο τα οποία είναι Αλγερία, Κύπρος, Μαλαισία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Δανία, Μάλτα, Σιγκαπούρη, Μπαχάμες, Αίγυπτος, Μεξικό, Νότιος Αφρική, Βέλγιο, Ινδονησία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Χιλή, Τουρκία, Κένυα και Πορτογαλία.

Το Συμβούλιο αποτελεί το αποκλειστικό όργανο του ΙΜΟ και είναι υπεύθυνο για την επιτήρηση των εργασιών του Οργανισμού, υπό τη Συνέλευση. Μεταξύ των συνεδριάσεων της Συνέλευσης, το Συμβούλιο εκτελεί όλες τις λειτουργίες της Συνέλευσης, εκτός από την εισήγηση συστάσεων στις κυβερνήσεις για τη ναυτική ασφάλεια και την πρόληψη ρύπανσης.

Εξάλλου, κατά την πρώτη εβδομάδα των εργασιών της Ολομέλειας της 24ης Συνόδου της Συνέλευσης εξετάστηκαν οι αναφορές των Επιτροπών Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος, Νομικής και Τεχνικής Συνεργασίας και υιοθετήθηκαν οι σχετικές εισηγήσεις των παραπάνω Επιτροπών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΕΝ, η ελληνική αντιπροσωπεία με παρεμβάσεις της επεσήμανε τη σπουδαιότητα θεμάτων για τα οποία στην συνέχεια υιοθετήθηκαν σχετικά ψηφίσματα που αφορούν:

-Την καταστολή των φαινομένων πειρατείας και ένοπλης ληστείας σε πλοία που πλέουν στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σομαλίας.

- Την ολοκλήρωση του εθελοντικού Ελεγκτικού Σχεδίου (ΙΜΟ Model Audit Scheme) για την αναβάθμιση της ποιοτικής λειτουργίας των Ναυτιλιακών Διοικήσεων των Κρατών-Μελών αναφορικά με την εφαρμογή των Διεθνών Συμβάσεων με βάση τον εκπονηθέντα κώδικα.

- Την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου του Οργανισμού για την περίοδο 2006-2011 και τον προσδιορισμό των δράσεων και προτεραιοτήτων για την διετία 2006-2007.

- Τον καθορισμό θαλάσσιων περιοχών ως ιδιαίτερα ευαίσθητων σε συνδυασμό με τη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα