Ε.Ε. - Διαβουλεύσεις Μπλερ με τους ηγέτες των νέων κρατών-μελών

Για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών 2007 -2013
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005 18:08

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων της Ε.Ε. για το θέμα των δημοσιονομικών προοπτικών της περιόδου 2007 – 2013, το οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 15 & 16 Δεκεμβρίου.

Στο πλαίσιο των καθιερωμένων πριν από κάθε Σύνοδο Κορυφής συναντήσεων με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ο προεδρεύων του Συμβουλίου, βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, θα συναντηθεί την Πέμπτη στο Ταλίν της Εσθονίας με τους ηγέτες της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας ενώ την επόμενη ημέρα θα μεταβεί στη Βουδαπέστη όπου θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Όπως έγινε γνωστό, οι δέκα ηγέτες των νέων χωρών μελών προτίθενται να αποστείλουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες κοινή επιστολή προς τον κ. Μπλερ με την οποία θα υπογραμμίζουν την πολιτική σημασία της ανάγκης επίτευξης συμφωνίας επί του κοινοτικού προϋπολογισμού μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν για το ίδιο θέμα συναντήσεις του βρετανού πρωθυπουργού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συμβούλιο γενικών υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στις 22 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το γεγονός ότι τρεις εβδομάδες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής δεν υπάρχουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις της προεδρίας. Η προεδρία έχει δεσμευθεί να παρουσιάσει ένα κείμενο συμβιβαστικής πρότασης την οποία θα παρουσιάσει στις υπόλοιπες κοινοτικές πρωτεύουσες στις 6 Δεκεμβρίου, δηλαδή μία μόλις ημέρα πριν από την έκτακτη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών που θα συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, πρόθεση της προεδρίας είναι η υποβολή προς τους «25» πρότασης για μειωμένο -σε σχέση με την πρόταση της προεδρίας του Λουξεμβούργου- προϋπολογισμό που θα κινείται στο 1,03% του ΑΕΠ. Η πρόταση αυτή συνεπάγεται μια μείωση των δαπανών κατά 30 δισ. ευρώ περίπου. Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε ουσιαστικά εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ο οποίος επανέλαβε σήμερα πως η πρόταση του Λουξεμβούργου ήταν υπερβολικά φιλόδοξη, ενώ η βρετανική στάση επί του θέματος δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα