Υποτονικό κλίμα

Το Τόκιο συνεχίζει την ξέφρενη κούρσα
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:17

ΜΙΚΡΕΣ πιέσεις δέχονται οι δείκτες της Wall Street, καθώς η υποχώρηση του μαύρου χρυσού προκαλεί ρευστοποιήσεις στον πετρελαϊκό κλάδο, επισκιάζοντας τα θετικά μηνύματα για τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου. Μεικτές τάσεις επικράτησαν στην Ευρώπη, ενώ ο Nikkei κατέρριψε νέο ρεκόρ πενταετίας. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 40,90 μονάδες, ποσοστό 0,37%, φθάνοντας στις 10.890,72 μονάδες. Με απώλειες 23,64 μονάδων, ποσοστό 1,04%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.239,37 μονάδες.

Οι ανακοινώσεις των λιανεμπόρων σχηματίζουν θετική εικόνα για τις πωλήσεις της εορταστικής περιόδου, η οποία, ανεπίσημα, ξεκίνησε την Παρασκευή.

Ομως, πιέσεις δέχονται οι πετρελαϊκές, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν την τιμή του μαύρου χρυσού. Ανάμεσα στις μετοχές που υποχωρούν, συγκαταλέγονται οι Exxon Mobil και ConocoPhillips.

Οι μετοχές σημείωσαν ράλι τον τρέχοντα μήνα, εν μέσω της αυξανόμενης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που ενίσχυσε τις προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη.

Οι δείκτες S&P 500, ο οποίος κέρδισε 4,6% και ο Dow Jones με κέρδη 4,6%, ηγήθηκαν των καλύτερων μηνών, από το Δεκέμβριο του 2003. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 14.986,94 μονάδες για πρώτη φορά από το 2000, καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ πενταετίας με κέρδη 1,37%.

Στην Ευρώπη, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες απομακρύνθηκαν από το υψηλό ρεκόρ 3 1/2 χρόνων και υποχώρησαν στα κατώτερα του τελευταίου δεκαημέρου. Ο FTSE 100 και ο DAX υποχώρησαν κατά 0,8% και 0,3% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup και της ABN-AMRO, θετικές είναι οι προοπτικές για την πορεία των μεγάλων διεθνών αγορών τους επόμενους μήνες, θεωρώντας πρόσκαιρη την πτώση των περισσοτέρων δεικτών κατά τον Οκτώβριο.

Οι αναλυτές της Citigroup εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι, τόσο έως το τέλος του χρόνου, αλλά και στο σύνολο του 2006, οι αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας θα κινηθούν ανοδικά.

Οι αναλυτές της ΑΒΝ-AMRO, από την πλευρά τους, αν και δεν εμφανίζονται απαισιόδοξοι, διαβλέποντας ενίσχυση των δεικτών στις μεγάλες χρηματαγορές, ωστόσο εφιστούν την προσοχή στην αγορά της Ιαπωνίας και κυρίως των ΗΠΑ, ενώ είναι περισσότερο αισιόδοξοι για την Ευρώπη.

Αν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν τον Οκτώβριο, η Citigroup εκτιμά ότι αυτή η πτώση δεν θα είναι η αρχή του τέλους της ανοδικής πορείας που ξεκίνησε στις αρχές του 2003.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα