Η DP World του Ντουμπάϊ εξαγοράζει τη βρετανική P&O

Αντί 3,33 δισ. λιρών Αγγλίας
Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 09:55

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά της Peninsular & Oriental Steam Navigation Co., προς 3,33 δισ. λίρες Αγγλίας (5,7 δισ. δολ.), προκειμένου να ισχυροποιήσει τις δραστηριότητές της στην Ασία και την Ευρώπη, σε συνδυασμό με την επέκτασή της στη Βρετανία, έκλεισε η DP World, η κρατική εταιρεία λιμένων του Ντουμπάϊ.

Η DP World θα καταβάλλει 443 πένες ανά μετοχή σε μετρητά για την P&O, τη μεγαλύτερη διαχειρίστρια λιμένων της Βρετανίας, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τιμή, είναι 43% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της P&O στις 28 Οκτωβρίου, την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσης, πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι βρίσκεται στο στάδιο των συνομιλιών.

Η εξαγορά, καθιστά την DP World την τέταρτη σε μέγεθος διαχειρίστρια κοντέϊνερ στον κόσμο, μετά την Hutchison Whampoa Ltd., του Χονγκ Κονγκ, την PSA International Pte Ltd. της Σιγκαπούρης και την A.P. Moeller-Maersk A/S της Δανίας. Το Ντουμπάϊ, μέλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έχει ήδη δαπανήσει πλέον των 3,5 δισ. δολ. για ξένα περιουσιακά στοιχεία φέτος, καθώς τα έσοδα από το πετρέλαιο, τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η P&O, με έδρα το Λονδίνο, γίνεται η τελευταία βρετανική εταιρεία που εξαγοράζεται από ξένη ανταγωνίστριά της, ακολουθώντας την Cie. de Saint-Gobain SA, που εξαγόρασε την BPB Plc και την εξαγορά της O2 Plc από την Telefonica SA και της Exel Plc από την Deutsche Post AG.

Τα λιμάνια, ευνοούνται, καθώς καταναλωτικά αγαθά φορτώνονται μεταξύ των ασιατικών χωρών, καθώς κατασκευάζονται και εξάγονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου, προβλέπεται να αυξηθεί 7,6% το 2006, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η εξαγορά της P&O, η οποία ιδρύθηκε το 1837 για να μεταφέρει αλληλογραφία από τη Βρετανία στην Ισπανία, δίνει στην DP World 27 σταθμούς κοντέϊνερ, συμπεριλαμβανομένου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, του Κινγκντάο στην Κίνα και του Τσενάϊ στην Ινδία.

Η DP World διαχειρίστηκε 8 εκατ. κοντέϊνερ το 2004, χρονιά κατά την οποία η P&O μετέφερε 13,8 εκατ. και 10,9 εκατ. το εννεάμηνο του 2005.

Σύμβουλος της DP World είναι η Deutsche Bank AG, ενώ Citigroup Inc. και Morgan Stanley συμβουλεύουν την P&O.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα