ΙΟΒΕ: Μελέτη για τη συμβολή των ελληνικών πολυεθνικών στην οικονομία

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 12:12

Την εκπόνηση μελέτης για το ρόλο και τη συμβολή των ελληνικών πολυεθνικών εταιρειών στην οικονομία και την απασχόληση, καθώς και τις προϋποθέσεις και δράσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο άρχισε να εκπονεί το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ σε σχετική ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει μια ολοκληρωμένη μελέτη των συνθηκών και των προϋποθέσεων ανάπτυξης των ελληνικών πολυεθνικών, παρά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που επιφέρουν στην ελληνική οικονομία και την αγορά εργασίας. Βασικοί στόχοι της μελέτης του ΙΟΒΕ είναι:

• Να χαρτογραφήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις που αναπτύσσουν δραστηριότητα σε διεθνή κλίμακα και να παρουσιάσει το εύρος των δραστηριοτήτων αυτών των επιχειρήσεων.

• Να προσδιορίσει και να αποτιμήσει το ρόλο των εγχώριων πολυεθνικών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία σε όρους προϊόντος, απασχόλησης κ.α.

• Να αναλύσει εάν και κατά πόσο οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό με επιτυχία μπορούν να προαγάγουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

• Να εντοπίσει, να κωδικοποιήσει και να αντιπαραθέσει προς τις ελληνικές εμπειρίες καλές πρακτικές προερχόμενες από άλλες, συγκρίσιμες με την Ελλάδα, χώρες.

• Να εντοπίσει τις ελλείψεις και τις ευκαιρίες και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την ενίσχυσή των ευκαιριών. Να προδιαγράψει πολιτικές και στρατηγικές για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των ελληνικών πολυεθνικών σ’ ένα δυναμικό, εξωστρεφές διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Η μελέτη αποσκοπεί να φανεί χρήσιμη τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στη δημόσια διοίκηση και να αποτελέσει βήμα εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ κράτους και επιχειρήσεων, καταλήγει η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα