Αντίθετος στην αύξηση των ευρωεπιτοκίων και ο ΟΟΣΑ

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 12:31

Έντονο σκεπτικισμό για τη διαφαινόμενη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ενώνοντας τη φωνή του με τον επικεφαλής του Eurogroup http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/11/29/1124991.htm .

Στην εξαμηνιαία έκθεσή του, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει ασθενής, ενώ ο πληθωρισμός δεν είναι τόσο υψηλός, ώστε να δικαιολογεί αύξηση των επιτοκίων.

Ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης κατά 1,4% το 2005 έναντι ρυθμού ανάπτυξης 1,6% που αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην προηγούμενη έκθεσή του, τον περασμένο Μάιο, ο ΟΟΣΑ προέβλεπε ανάπτυξη κατά 1,2%.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, αναμένεται να διαμορφωθεί το 2005 στο 1,8% σε ετήσια βάση.

Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει ανακάμψει, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, χάρη στα χαμηλά επιτόκια και την εξασθένηση του ευρώ, που ευνοεί τις εξαγωγές.

Ωστόσο, η ανάκαμψη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ενώ η εγχώρια ζήτηση παρουσιάζει στασιμότητα, αναφέρει ο ΟΟΣΑ, ο οποίος θεωρεί ότι για τους παραπάνω λόγους «τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν σταθερά, έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, αναμένεται να συμβεί κατά το επόμενο έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα