Eurobank: Θετικό στοιχείο η απροσδόκητη ανάπτυξη του β' τριμήνου

Στη δημοσιότητα το εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο
Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 18:28
UPD:18:30
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αναλυτικότερα, η Eurobank αναφέρει πως «στο 2ο τρίμηνο 2015 το πραγματικό ΑΕΠ (ονομαστική αξία σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,47% και σε τριμηνιαία 0,77% (εκτιμήσεις ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τα αντίστοιχα μεγέθη του 1ου τριμήνου ήταν της τάξης του 0,21% και 0,02%.

Ως θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία αποτιμά η Eurobank τη σημαντική αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της χώρας το β’ τρίμηνο του 2015, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του εβδομαδιαίου οικονομικού δελτίου

Αναλυτικότερα, η Eurobank αναφέρει πως «στο 2ο τρίμηνο 2015 το πραγματικό ΑΕΠ (ονομαστική αξία σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε σε ετήσια βάση 1,47% και σε τριμηνιαία 0,77% (εκτιμήσεις ΕΛ.ΣΤΑΤ.). Τα αντίστοιχα μεγέθη του 1ου τριμήνου ήταν της τάξης του 0,21% και 0,02%.

Η περίοδος Απριλίου-Ιουνίου 2015 αποτέλεσε το 5ο συνεχές τρίμηνο θετικής ετήσιας μεταβολής για το πραγματικό ΑΕΠ. Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2015 μπορεί να χαρακτηριστεί ως μη αναμενόμενη εξέλιξη. Το κλίμα αβεβαιότητας που διαμορφώθηκε τους προηγούμενους μήνες (το οποίο κορυφώθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο) προκάλεσε ανησυχία για πιθανή συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας.

Για παράδειγμα, ο μέσος όρος του δείκτη οικονομικού κλίματος της περιόδου Απριλίου-Ιουνίου 2015, 91,6 μονάδες δείκτη, ήταν μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά -8,2 μονάδες.

Από την πλευρά της προσφοράς, τόσο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής όσο και ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών της Markit (PMI) κατέγραψαν ετήσια μείωση το 2ο τρίμηνο 2015.

Τέλος, από την πλευρά της ζήτησης ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο κινήθηκε πτωτικά το μήνα Απρίλιο παρουσιάζοντας ετήσια μεταβολή της τάξης του -1,79%.

Η ερμηνεία που δίνουμε εστιάζει στη δημιουργία οικονομικών δυνάμεων οι οποίες αντιστάθμισαν τις προαναφερθείσες αρνητικές.
Για παράδειγμα στις 31/7/2015 η ΕΛ.ΣΤΑΤ. δημοσίευσε το δείκτη όγκου στο λιανικό εμπόριο για το μήνα Μάιο.
Τα στοιχεία έδειξαν ισχυρή ετήσια αύξηση 4,23%.

Παρά το κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε, πολλά νοικοκυριά δύναται να προεξόφλησαν πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επίσημους δανειστές του ελληνικού κράτους και ως εκ τούτου δεν μείωσαν τις καταναλωτικές τους δαπάνες.

Ένα επιπλέον ερμηνευτικό στοιχείο δύναται να είναι και η πορεία του κλάδου του τουρισμού. Για το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2015 το ταξιδιωτικό ισοζύγιο κατέγραψε αύξηση 19,56% ή 214,20 εκ ευρώ σε όρους νομισματικών μονάδων.

Επιπρόσθετα, για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2015 το εμπορικό ισοζύγιο (εμπορευματικές συναλλαγές στοιχεία ΕΛ.ΣΤΑΤ.) παρουσίασε βελτίωση 488,81 εκ ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα