Τι αλλάζει στις ΔΕΚΟ

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 17:29

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στις ΔΕΚΟ θα υπογράφουν συμβάσεις εργασίας, αντίστοιχες με εκείνες του ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Η ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ισχύει για εισηγμένες και μη στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ.

Το σχέδιο νόμου εισάγει τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και των λογιστικών προτύπων, ενώ ενισχύει την εποπτεία του υπουργείου Οικονομίας στα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, εξαιρούνται ρητά από τον δημόσιο τομέα οι ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως δεν θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και ότι για τους νεοπροσλαμβανόμενους οι συμβάσεις που θα υπογράφονται, θα διέπονται από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Στις νέες ρυθμίσεις μπορούν να υπαχθούν και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο σε ποσοστό άνω του 50%. Επίσης με το σχέδιο νόμου καλούνται όλες οι ΔΕΚΟ να προσαρμόσουν το καταστατικό τους μέσα σε έξι μήνες από την έναρξη εφαρμογής του νόμου.

Καθορίζεται επίσης ότι ο αριθμός μελών του δ.σ. δεν μπορεί να υπερβαίνει τους εννιά, ενώ οι αποδοχές του προέδρου μιας ΔΕΚΟ δεν μπορεί να ξεπερνούν τις αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου. Εξάλλου σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, προβλέπεται ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα απολύεται αζημίως με κοινή υπουργική απόφαση στην περίπτωση βεβαίως που προκύπτουν προβλήματα.

Λειτουργία των ΔΕΚΟ

Oλες οι δημόσιες επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταρτίσουν νέο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας, με απόφαση του δ.σ. και σε χρονικό διάστημα εννιά μηνών από την ισχύ του νόμου. Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας θα αναφέρεται στις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης της απόδοσης των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας.

Παράλληλα, κάθε δημόσια επιχείρηση πρέπει να οργανώσει υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου. Επίσης, οι δημόσιες επιχειρήσεις πρέπει να καταρτίζουν και να υποβάλουν στρατηγικό σχέδιο στη διυπουργική επιτροπή ΔΕΚΟ. Το στρατηγικό σχέδιο θα περιλαμβάνει τους στόχους της επιχείρησης, τα αναγκαία μέσα για την επίτευξη των στόχων, τον προσδιορισμό του συνολικού κόστους και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιμέρους δράσεων.

Ο έλεγχος των δημοσίων επιχειρήσεων που θα ασκείται από τη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ, δεν καταργεί ούτε υποκαθιστά φορολογικούς ή άλλους έλεγχους που ασκούνται απ την δημόσια διοίκηση. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών πρόσθεσε ότι στη διυπουργική επιτροπή των ΔΕΚΟ θα μετέχει ο ίδιος ως πρόεδρος και επίσης οι υπουργοί Ανάπτυξης, Απασχόλησης, Μεταφορών και ο κατά περίπτωση αρμόδιος υπουργός.

Με το σχέδιο νόμου καλούνται οι διοικήσεις των δημοσίων επιχειρήσεων που εμφανίζουν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα, να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση του προσωπικού τους και, όπου χρειάζεται, να καταρτίσουν νέους κανονισμούς προσωπικού και νέα οργανογράμματα, όπως και προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσής τους.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ εξακολουθούν να εποπτεύονται στους τομείς της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών και για να αυξηθούν αυτά τα τιμολόγια, πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα