Αλογοσκούφης για σύμβαση Εμπορικής Τράπεζας - Credit Agricole

Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2005 18:26
UPD:18:33

Οι σχέσεις με την Credit Agricole (στρατηγικό σύμμαχο της Εμπορικής Τράπεζας) είναι πολύ καλές και υπάρχει διαρκής επικοινωνία και συμφωνία να προχωρήσουν από κοινού στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της Εμπορικής, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο παρουσίασης του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ.

Οπως επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης, το επίμαχο άρθρο της σύμβασης ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Credit Agricole (που είχε υπογραφεί το 2000), το οποίο, όπως είπε, διατηρήθηκε κρυφό, αναφερόταν σε υποχρέωση και όχι σε δικαίωμα της Εμπορικής να επαναγοράσει τις μετοχές που είχαν πωληθεί στη γαλλική τράπεζα στην τιμή κτήσης τους από αυτήν, σε περίπτωση λύσης της σύμβασης. Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις που έκανα, οδηγήθηκαν οι συνεταίροι μας στο να απεμπολήσουν το δικαίωμά τους αυτό, πρόκειται για μία διαπραγματευτική επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας.

Τι προβλέπει η σύμβαση

- Το άρθρο 13 παρ. 2 εδάφιο 3 της από 18 Οκτωβρίου 2000 Συμφωνίας-Πλαισίου (Framework Agreement) ανάμεσα στην Εμπορική, την Credit Agricole, την εταιρία Φοίνιξ Γενικών Ασφαλειών και την Εμπορική Κεφαλαίου ΑΕ προβλέπει ότι ?σε περίπτωση λύσης της σύμβασης, είτε κατόπιν συμφωνίας των μερών είτε συνεπεία μη ανανέωσής της από τους συμβαλλόμενους, τότε ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να μεταβιβάσει τις μετοχές του σε οιονδήποτε τρίτο, υπό τον όρο ότι πρώτα θα προτείνει τις μετοχές προς πώληση στους μεταβιβάζοντες μετόχους στην τιμή που προκύπτει από τον τύπο υπολογισμού αυτόν που αναλύεται στο ίδιο άρθρο.

- Σε περίπτωση που η τιμή αυτή των μετοχών υπολείπεται της τιμής που έχει καταβάλει ο στρατηγικός επενδυτής για την αγορά τους, τότε οι μεταβιβάζοντες μέτοχοι θα υποχρεούνται να καταβάλουν σε αυτόν μία τιμή ίση προς την αρχική τιμή.

- Αν για οποιονδήποτε λόγο οι μεταβιβάζοντες μέτοχοι αποτύχουν να αγοράσουν τις μετοχές αυτές εντός 30 εργάσιμων ημερών, ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να τις πωλήσει στο Χρηματιστήριο εφόσον: α) θα έχει καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια μεγιστοποίησης της τιμής μεταβίβασης και β) αν η τιμή μεταβίβασης των μετοχών, που προκύπτει μετά την προσπάθεια αυτή, υπολείπεται της αρχικής, τότε η τράπεζα θα υποχρεούται να καταβάλει στο στρατηγικό επενδυτή τη διαφορά μεταξύ της τιμής που επιτεύχθηκε από τον τελευταίο και της αρχικής τιμής.

- Στην ουσία, σύμφωνα με τη διατύπωση του άρθρου, πρόκειται περί σύμβασης εγγύησης εκ μέρους της τράπεζας για την κάλυψη της διαφοράς που προκύπτει κατά τα ανωτέρω.

Το άρθρο 23Α του νόμου 2190/20 περί ανωνύμων εταιριών αναφέρει ότι ?επίσης δάνεια της εταιρίας σε τρίτους, καθώς και η παροχή πιστώσεων σε αυτούς, με οποιονδήποτε τρόπο, η παροχή εγγυήσεων υπέρ αυτών με σκοπό την απόκτηση από αυτούς μετοχών της εταιρίας απαγορεύονται απολύτως και είναι άκυρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα