S-Oil: Προς δαπάνη 3,5 δισ. δολ. για κατασκευή μονάδας διΰλισης

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 09:45

ΠΟΣΟΝ έως και 3,5 δισ. δολ. για την κατασκευή τμήματος διΰλισης στη Ν. Κορέα, με στόχο την αύξηση της παραγωγής καθαριστικού καυσίμων, καθώς αυξάνεται η ζήτηση, ενδέχεται να δαπανήσει η S-Oil Corp., η οποία ανήκει κατά ένα μέρος στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενεργείας της Ν. Κορέας, επικαλούμενο τα σχόλια του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας, σουλτάνου bin Abdulaziz, προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Lee Hae Chan, που πήγε στη χώρα στις 28 Νοεμβρίου, ο πρίγκιπας θα ζητήσει άμεσα μία μελέτη για το σχέδιο κατασκευής μονάδας υλικού διάσπασης.

Τα σχέδια επενδύσεων της S-Oil στη Ν. Κορέα ενδέχεται να αυξηθούν στον τομέα διΰλισης έως τα 9,5 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Ο κλάδος αναβαθμίζει τα εργοστάσια με στόχο την αύξηση της παραγωγής, καθώς ευνοείται από την υψηλότερη ζήτηση της Κίνας, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά πετρελαίου στον κόσμο. Τα κέρδη από τη μετατροπή ενός βαρελιού πετρελαίου σε βενζίνη και άλλα καύσιμα, αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ασία φέτος.

Με την προσθήκη εργοστασίων στη Ν. Κορέα, η οποία έχει την πέμπτη κατά σειρά δυναμικότητα διΰλισης στον κόσμο, θα αυξηθεί η ζήτηση με μεγάλη περιεκτικότητα σε θειάφι αργού πετρελαίου που παράγει η Σαουδική Αραβία. Η Ν. Κορέα πούλησε 10,2 δισ. δολ. προϊόντων πετρελαίου στο εξωτερικό πέρυσι.

Η S-Oil, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ν. Κορέας έχει δυναμικότητα να παράγει 580.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και κατά 35% ανήκει στην κρατική εταιρεία της Σαουδικής Αραβαίας, Aramco.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα