Έντονες πολιτικές πιέσεις δέχεται το Χ.Α.

Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 11:04
UPD:11:05
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να αποτυπώνει όλο και πιο έντονα το σενάριο των πρόωρων εκλογών, το οποίο συγκεντρώνει πλέον περισσότερες πιθανότητες.

Ειδικότερα, στις 11:00, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 2,25% στις 660,12 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται μόλις στα 4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει απώλειες 2,69% στις 195,05 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει πτώση 7,1985% στις 231,75 μονάδες.

Όπως αναφέρει σήμερα η «Ν», ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καλείται να επιλέξει αν θα προκηρύξει τις εκλογές μετά την πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μια ενδεχόμενη απόφαση ελάφρυνσης του χρέους ή αν θα προσφύγει ταχύτατα στις κάλπες, ακόμη και χωρίς τη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Στα θετικά της ημέρας, η Ελλάδα σήμερα κατέβαλε ποσό ύψους 3,2 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποπληρώνοντας το ομόλογο του ελληνικού Δημοσίου που είχε στην κατοχή της η ΕΚΤ, μετά την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Άλλωστε, το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) - και τέθηκε επίσημα σε ισχύ - έπειτα από τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που αποτελείται από τους Υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή της Eurobank υποχωρεί κατά 10%, η Εθνική χάνει 7,27% και η Πειραιώς είναι στο -6,31%. Απώλειες άνω του 5% σημειώνουν οι ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχαλκο, ΔΕΗ και Alpha bank, ενώ άνω του 3% είναι οι απώλειες σε Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

Πτωτικά κινείται σχεδόν το σύνολο του δείκτη FTSE 25, με μόνο την Motor Oil να είναι στο +0,33% και τον ΟΛΠ χωρίς πρόσημο. Αντίθετα, άνω του 2% είναι οι απώλειες σε ΟΤΕ, ΕΕΕ, Grivalia και ΕΥΔΑΠ. Απώλειες άνω του 1% σημειώνουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ, Jumbo, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα