Μαλαισία: Αύξησε για πρώτη φορά τα επιτόκια από το 1998

Προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό
Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 13:11

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας, για πρώτη φορά μέσα σε επτά χρόνια, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Η Bank Negara Malaysia αυξάνει τα επιτόκια κατά 30 μονάδες βάσης στο 3% αμέσως, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%. Εννέα από του 14 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεψαν ότι η τράπεζα θα προχωρούσε στην αύξηση των επιτοκίων τα οποία διατηρούσε αμετάβλητα από το 1998, αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών της Ασίας, συμπεριλαμβανομένης της τράπεζας της Ν. Κορέας, της Ταϊβάν, της Ινδονησίας και της Ταϊλάνδης, αύξησαν φέτος τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Η Κεντρική Τράπεζα της Μαλαισίας, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια από την ασιατική οικονομική χρήση του 1997-98, προσπαθεί να περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του 3,7% τον Αύγουστο φέτος και παρέμεινε πάνω από το 3% τον Οκτώβριο, αποτέλεσμα αύξηση του κόστους των καυσίμων σε συνδυασμό με την υψηλότερη φορολογία καπνού και αλκοόλ. Η αύξηση του πληθωρισμού ανάγκασε τον πρωθυπουργό της χώρας Abdullah Ahmad Badawi τον Σεπτέμβριο να μειώσει τους φόρους των δρόμων και να ανακοινώσει προσωρινή αναστολή της περικοπής των επιδοτήσεων, οι οποίες οδήγησαν σε υψηλότερες λιανικές τιμές βενζίνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα