Hellastat: Η εικόνα των εταιρικών επιδόσεων στο εννεάμηνο

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2005 13:18

Για άλλη μια περίοδο οι τράπεζες βελτιώνουν τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων του Χρηματιστηρίου καθώς συγκεντρώνουν το 36% των συνολικών κερδών του εννεαμήνου που έληξε στις 30/09 του 2005, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της Hellastat:

«Σε σύνολο 327 εισηγμένων που δημοσίευσαν εμπρόθεσμα τα αποτελέσματα της περιόδου που έληξε στις 30/09/2005, οι 258 εμφανίζονται κερδοφόρες με 103 από αυτές όμως σε τροχιά κάμψης.

Οι συνολικές πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 9,4%, στα € 37,85 δισ., υψηλότερα σε σχέση με τους ρυθμούς του α’ και β’ τριμήνου του 2005. Αντίστοιχα, η συνολική κερδοφορία ανήρθε στα € 4,49 δισ. μειωμένη κατά 3% σε σχέση με το 2004, κυρίως λόγω των έκτακτων –εθελούσια έξοδος- αποτελεσμάτων του ΟΤΕ.

Αντίθετα, σημαντική θετική συμμετοχή στην καλή εικόνα του συνόλου έχει για άλλη μια φορά ο Τραπεζικός Κλάδος. Οι επιταχυνόμενοι ρυθμοί ανάπτυξης της Λιανικής Τραπεζικής, η θετική πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και η επιτυχής δραστηριοποίηση εκτός των συνόρων σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του λειτουργικού κόστους είναι οι βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης των πολύ καλών αποτελεσμάτων στον Τραπεζικό Κλάδο. Η Εθνική Τράπεζα εμφάνισε αύξηση εσόδων και κερδών προ φόρων κατά 13,1% και 64,6% αντίστοιχα, με αύξηση των χορηγήσεων λιανικής τραπεζικής κατά 25,3%. Τα αποτελέσματα της Alpha Bank ενισχύθηκαν κατά 6%, με την καταναλωτική πίστη να παρουσιάζει ρυθμό ανάπτυξης κατά 46,4% στο εννεάμηνο του 2005. Τα έσοδα της Eurobank είναι αυξημένα κατά 23,9% και τα προ φόρων αποτελέσματα κατά 40%, με τις συνολικές χορηγήσεις να αυξάνονται κατά 34,8% και τη λιανική τραπεζική κατά 34,8%. Ωστόσο, ο σταδιακός κορεσμός στα περιθώρια δανεισμού των νοικοκυριών, κυρίως στην καταναλωτική πίστη και δευτερευόντως στα στεγαστικά δάνεια, προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επενδυτική κοινότητα σχετικά με την ικανότητα διατήρησης των υψηλών περιθωρίων κέρδους και αποδοτικότητας των κεφαλαίων. Προς αυτήν την κατεύθυνση οι προσπάθειες των τραπεζών εντείνονται στους τομείς επέκτασης στην ΝΑ Ευρώπη, όπου το φαινόμενο του underbanking εκτιμάται εντονότερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη κατάσταση στην Ελλάδα πριν από 5-10 χρόνια, προώθησης των προϊόντων Bankassurance και της συγκράτησης του κόστους.

Στον αντίποδα, τη συνολική εικόνα της κερδοφορίας πλήττουν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, από διαφορετικές όμως αιτίες. Ειδικότερα, ο ΟΤΕ εμφάνισε σε ενοποιημένο επίπεδο ζημίες ύψους ε 181 εκ. έναντι κερδών € 474 εκ. την προηγούμενη περίοδο, λόγω της εγγραφής του κόστους εθελούσιας εξόδου του προσωπικού. Τα ενοποιημένα έσοδα εμφανίζουν αύξηση κατά 4,3%, ενισχυμένα από τις θυγατρικές κινητής τηλεφωνίας. Στην ΔΕΗ, η μικρή αύξηση των εσόδων κατά 5,2% δεν κατάφερε ασφαλώς να αντισταθμίσει τα αυξημένα επίπεδα τιμών της πρώτης ύλης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), καθώς και τα αυξημένα κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου άνθρακα, με συνέπεια να εμφανισθούν μειωμένα κατά 43,1% κέρδη.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια παρουσίασαν αύξηση των ενοποιημένων εσόδων και κερδών κατά 34,8% και 69,8% αντίστοιχα, ευνοημένα από τις υψηλές τιμές των καυσίμων και τα αυξημένα μερίδια αγοράς».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΛΠΕ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΟΤΕ
  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα