Market Beat: Οι Θεσμικοί τρομάζουν από την πτώση στις Κινέζικες μετοχές και την ασάφεια

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 09:41
UPD:10:00
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Η μελέτη των μεταβολών των κλαδικών δεικτών αποκαλύπτει, πως σε αρκετούς κλάδους χθες οι αποφάσεις των θεσμικών αναίρεσαν τα κέρδη της Δευτέρας. Στο τέλος δε, οι βασικού δείκτες επέστρεψαν στα επίπεδα της Παρασκευής. Κάτι κρατά τους επαγγελματίες σε στάση αναμονής κατά την εκτίμησή μας. Ενώ για το διεθνές κλίμα είναι σαφές πως η εικόνα των χρηματιστηρίων στην Κίνα επιβαρύνει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου γενικά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Για την ελληνική περίπτωση δεν υφίσταται μεταβαλλόμενη ανησυχία. Όσοι πιστεύουν πως υπάρχει κυβερνητική αστάθεια, ή περίπτωση να μην συνεχιστεί το πρόγραμμα στήριξης, θα όφειλαν, για το συμφέρον τους, να σπεύσουν να ξεφορτωθούν τις ελληνικές μετοχές στα άψε σβήσε. Στο ΧΑ ωστόσο δεν έχουμε τέτοιου είδους ρευστοποιήσεις (υπό το κράτος επενδυτικού πανικού). Αλλά κινήσεις από πλευράς ισχυρών θεσμικών που θα ορίζαμε ως αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων. Η δυναμική αυτή έκανε χθες την πορεία του 25άρη να φαίνεται ως πλάγια και σε ζώνη τιμών μικρού εύρους, αφού το ελάχιστο για το δείκτη των θεσμικών ήταν οι 198,4 μονάδες και το μέγιστο οι 202,2. Θα χρειαστεί για τους ιδιώτες επενδυτές υπομονή. Νομίζουμε πως η επιφύλαξη των θεσμικών στο ΧΑ αφορά στον εσωτερικό πόλεμο που «βασανίζει ευεργετικά» το πρώτο κόμμα της Βουλής.

Θεωρούμε δε τις παρατηρήσεις της FITCH με την ευκαιρία της αναβάθμισης της οικονομίας κατά μια βαθμίδα χαρακτηριστικές και ενδεικτικές του σκεπτικισμού που αναδύουν οι κινήσεις στο ταμπλό αυτή τη βδομάδα. Η στήλη ανέμενε ένα ράλι ανακούφισης αλλά ενώ πλέον είναι βέβαιο πως θα εκταμιευθεί στον κατάλληλο χρόνο η δόση του τρίτου μνημονίου οι επενδυτές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Οι αναλυτές του Οίκου Αξιολόγησης παρατηρούν:

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει να διευκολύνει την τελική επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, η επιτυχία του προγράμματος ενέχει αρκετούς κινδύνους, καθώς θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών. Μεταξύ των κινδύνων συγκαταλέγονται και οι τακτικές καθυστερήσεις στις περιοδικές αξιολογήσεις του προγράμματος. Στο μεταξύ, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα θα παραμείνει απρόβλεπτη.

- Η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας επήλθε γρήγορα, χωρίς τις παραβιάσεις των προηγούμενων προθεσμιών. Αυτό  αντανακλά μία σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βασίζεται στη στήριξη των μετριοπαθών κομμάτων, προκειμένου να εγκρίνει τα απαιτούμενα νομοσχέδια από τη Βουλή, παρά τον υψηλό κίνδυνο διάσπασής του. Ωστόσο, οι προοπτικές πρόωρων εκλογών πριν το τέλος του 2015 είναι αρκετές, γεγονός που επαναφέρει την αβεβαιότητα στη μελλοντική σχέση μεταξύ Αθήνας και πιστωτών.

- Η κατάρρευση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έθεσε προ των πυλών τον κίνδυνο του Grexit. Εάν η σχέση των δύο πλευρών επανέλθει σε μία ανάλογου τύπου ένταση, τότε ο κίνδυνος του Grexit θα επανέλθει δριμύτατος. 
 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Διορθωτικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, με την αγορά αφενός να αποτυπώνει τις ανησυχίες της για την πτώση των κινεζικών μετοχών, ενώ παράλληλα ο ενεργειακός κλάδος άσκησε άλλη μια μέρα πιέσεις, παρά την ανάκαμψη του πετρελαίου. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones έχασε 0,13% στις 17.511,34 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,64% στις 5.059,35 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,26% στις 2.096,92 μονάδες.

Στο ταμπλό, με απώλειες 3,4% έκλεισε η Wall Mart, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,08 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 1,12 δολάρια. Επίσης, η εταιρεία μείβσε τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη του έτους.

Στον αντίποδα, κέρδη 2,6% κατέγραψε η Home Depot, καθώς επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη του δευτέρου έτους, ενώ ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, με τον ταχύτερο ρυθμό αυξήθηκαν οι νέες κατοικίες στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, με την αγορά κατοικιών νασυνεχίζει να ανακτά δυναμική. Οι ενάρξεις κατοικιών αυξήθηκαν κατά 0,2%, με ετήσιο ρυθμό 1,21 εκατ. τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα έφθαναν το 1,19 εκατ.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι ανησυχίες από την πτώση του κινεζικού νομίσματος, του γουάν, επανήλθαν την Τρίτη στις ευρωπαϊκές αγορές, των οποίων οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  υποχώρησε κατά 0,37% στις 6.526 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε πτώση 0,22% στις 10.916 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,28% στις 4.971 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,22% στις 388,13 μονάδες, λαμβάνοντας κυρίως στηρίγματα από δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο ταμπλό, η ελβετική Lindt & Spruengli σημείωσε κέρδη 1%, καθώς η εταιρεία επιβεβαίωσε τους στόχους για τα κέρδη του 12μηνου, μετά την αύξηση 15,6% που σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Επίσης, η Glencore κέρδισε 3,6%, καθώς έγινε γνωστό ότι η Harris Associates αύξησε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, με αγορές μετοχών τις τελευταίες 30 ημέρες.

Στον αντίποδα, απώλειες 1,7% σημείωσε η βρετανική Persimmon, ανατρέποντας το θετικό πρόσημο που προκάλεσαν τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 45% στα 237 εκατ. στερλίνες.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, μικρή άνοδο σημείωσε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός, κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας.

ΧΑ

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας ωστόσο να διατηρήσει τα επίπεδα των 670 μονάδων, παρά την πτώση του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος έκλεισε για ακόμη μία ημέρα με σημαντικές απώλειες. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,14% στις 673,18 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 683,62 μονάδες και η χαμηλότερη στις 670,01. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 7,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 35,09 εκ. ευρώ περίπου, ενώ πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,41 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 0,95% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,29%. 

Ο τραπεζικός κλάδος και την Τρίτη βρέθηκε στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καθώς παραμένει αναπάντητο το ερώτημα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν από τα κρίσιμα stress tests, καθώς και ο τρόπος κάλυψής τους. Σημειώνεται μάλιστα ότι υπάρχει, επίσης, μεγάλη αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθος των «κόκκινων» δανείων και ότι πιθανώς να είναι πολύ περισσότερα από αυτό που αρχικά είχε προβλεφθεί. 

Όπως φαίνεται, η αγορά έχει «παγώσει» από τη δήλωση της προηγούμενης εβδομάδας του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με «κούρεμα» των καταθέσεών τους. Αντίθετα, σημείωσε ότι κόστος θα επωμιστούν, εκτός από τους μετόχους, και οι ομολογιούχοι υψηλής εξασφάλισης των τραπεζών.

Στο μεταξύ, στήριγμα στην αγορά παρείχε η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρντ, ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα να αποδειχθεί χαμηλότερο των 86 δισ. ευρώ. «Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του τριετούς προγράμματος θα είναι πολύ χαμηλότερες» ανέφερε η κ. Μπράιτχαρντ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πειραιώς έκλεισε με απώλειες 14,17%, η Eurobank υποχώρησε κατά 12,07%, η Εθνική σημείωσε απώλειες 7,13% και η Alpha Bank ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -4,17%. 

Πιέσεις δέχτηκαν και οι μετοχές του Μυτιληναίου (-3,39%), της ΜΕΤΚΑ  (-5,39%), της ΔΕΗ (-1,94%) και της Aegean (-3,34%), ενώ αντίθετα, αξιοσημείωτες αντοχές έδειξαν οι Jumbo(+1,39%), Λαμδα (+1,34%), Ελληνικά Πετρέλαια  (+2,91%), ΟΤΕ (+1,88%) και Τέρνα Ενεργειακή (+1,75%). 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (-8,32%) ενώ άνοδο εξισορρόπησης εμφάνισε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+1,87%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 42 κινήθηκαν ανοδικά, 54 καθοδικά, ενώ η τιμή 22 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε: Είχαμε μια κρίσιμη εβδομάδα με δυο ανοδικές, μια καθοδική συνεδρίαση, και δυο σχεδιασμένα πτωτικές για μάζεμα μετοχών προ μιας «αναπόφευκτης» ανόδου. Βέβαια τίποτε δεν είναι δεδομένο πολύ περισσότερο μια άνοδος ανακούφισης, μετά από πολύμηνη αγωνία των θεσμικών που πέρασε από σαράντα κύματα το φρόνημα και την υπόληψή τους στα μάτια των προϊσταμένων τους.

Η τρέχουσα εβδομάδα από άποψη όγκων είναι η χειρότερη στο τρέχον έτος. Η εβδομάδα που πέρασε, σφραγίστηκε από πτώση -1,19% του 25άρη, μετά από βουτιά -16,39% την πρώτη βδομάδα του Αυγούστου. Οι επενδυτές στα παράγωγα έχουν αποφασίσει να μην συνεχίσουν την ενασχόλησή τους με στοιχήματα μέσω options του 25άρη ενώ χαμηλούς τόνους διατηρούν για τα ΣΜΕ του ίδιου δείκτη. Αντίθετα στα ΣΜΕ επί μετοχών έχουν αναπτύξει ενδιαφέρον ανάλογο των όγκων ανά μετοχή που σχηματίζουν οι συναλλαγές στην υποκείμενη αγορά. Σε επίπεδο αριθμών θα λέγαμε ότι περιορίζουν το εύρος διακύμανσης του 25άρη και των ΣΜΕ για αυτόν μεταξύ των 198 και των 204 μονάδων αποκαλύπτοντας την εντύπωσή τους πως η συσσώρευση μπορεί να έχει ακόμα χρόνο πριν ξεσπάσουν οι τιμές προς την άνοδο ή την κάθοδο. Η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Αυγούστου ορίστηκε στις 200,00 μονάδες με ανοικτά συμβόλαια 8691 και για την επόμενη στις 202,00 με ανοικτά συμβόλαια 1391, με τον υποκείμενο στις 199,45.

Ο 25άρης από τις 210,91 μονάδες κλείσιμο τη Δευτέρα της περασμένης βδομάδας χτύπησε την Παρασκευή τις 196,59 και έκλεισε στις 199,29 μονάδες. Χθες έκλεισε στις 199,45 δηλαδή από το τέλος της περασμένης βδομάδας εμφανίζεται αμετάβλητος. Ωστόσο η εικόνα στα blue chip είναι αποκαλυπτική. Διψήφιες απώλειες σε τρεις συνεδρίες γράφουν ΑΛΦΑ -11,54%, ΕΤΕ -12,60%, ΕΥΡΩΒ -22,73% και ΠΕΙΡ -25,85% ακολουθούν στα πτωτικά ΜΕΤΚ -5,26%, ΕΥΔΑΠ -2,37%, ΕΧΑΕ -1,66% και στο -0,40% περίπου οι ΜΥΤΙΛ και ΦΦΓΚΡΠ. Τα υπόλοιπα 16 blue chip εμφανίζουν κέρδη και πάνω από +5% έχουν αλφαβητικά ΓΕΚΤΕΡΝΑ +9,21%, ΕΛΠΕ +7,23%, ΛΑΜΔΑ +8,35%, ΟΤΕ +5,84%, ΤΕΝΕΡΓ +7,41%. Μεταξύ +3% και +5% είναι οι μεταβολές των ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΠΕΛΑ +4,43%, ΟΛΠ +3,20%, ΟΠΑΠ +4,45%, ΤΙΤΚ +3,57%. Αυτά μας οδηγούν σε σκέψεις περί αναδιάρθρωσης θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές την Τετάρτη πάλεψαν χωρίς επιτυχία για να ξεφύγουν από τα χαμηλά δύο ετών μετά τις μεγάλες πτώσεις την προηγούμενη ημέρα στις κινεζικές μετοχές, που προκάλεσαν νέους φόβους για τη σταθερότητα της οικονομίας της Κίνας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,39%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας με άνοδο 0,4% στο ξεκίνημα, αναρρώνει από ένα χαμηλό διετίας που χτύπησε την Τρίτη, η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη και ήταν ακόμα κάτω κατά -7% αυτό το μήνα.

Ο Shanghai Composite Index έκλεισε με απώλειες -6,1% την Τρίτη στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τις 27 Ιουλίου ψαλιδίζοντας τις ελπίδες ότι η κινεζική αγορά μετοχών που μόλις άρχιζε να σταθεροποιείται μετά από τις προσπάθειες του Πεκίνου τον περασμένο μήνα, για να ανακόψει την πτώση τους.

Οι μετοχές των εισαγωγέων και των επιχειρήσεων με υψηλό χρέος σε δολάρια ΗΠΑ έχουν βρεθεί υπό πίεση μετά την υποτίμηση του γουάν της περασμένης εβδομάδας.

Το φάντασμα της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας και μια αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ έπληξε το πιο πολύ τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στις αναδυόμενες οικονομίες.

Ο Δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2011. Έχει πέσει περισσότερο από 20% από την κορυφή του τρέχοντος έτους που σημειώθηκε τον Απρίλιο.

Οι αγορές μετοχών της Wall Street υποχώρησαν επίσης, με τον S&P 500 κατά -0,26%, έδειξαν να πιέζονται από την αδυναμία των κερδών του κολοσσού της λιανικής Wal-Mart.

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ζήτησης για πρώτες ύλες από την Κίνα έπληξε και τις τιμές του χαλκού που ολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα έξι ετών στα 4.983 δολάρια ανά τόνο, σπάζοντας το ψυχολογικό επίπεδο των 5000. Η τελευταία τιμή διαμορφώθηκε στα 5.018,50 δολάρια ανά τόνο.

Αυτό με τη σειρά του γκρέμισε τα νομίσματα χωρών που εξάγουν χαλκό, με το πέσο Χιλής να βυθίζεται σε χαμηλά 12 ετών.

Ένα πλήθος νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών αντιμετωπίζουν εκροές κεφαλαίων, επίσης, καθώς οι επενδυτές αποφασίζουν μετακίνηση κεφαλαίων προς το δολάριο, όπου τα επιτόκια φαίνονται έτοιμα για να αυξηθούν.

Η εικόνα των δεδομένων των ΗΠΑ την Τρίτη έδειξαν ότι οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών αυξήθηκαν τον Ιούλιο σε υψηλά οκτώ χρόνων, υποστηρίζοντας την υπόθεση για μια αύξηση των επιτοκίων.

Πολλοί επενδυτές και οικονομολόγοι βλέπουν τη Fed να κάνει την πρώτη αύξηση μετά από σχεδόν μια δεκαετία τον επόμενο μήνα, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Ιούλιο αναμένονται αργότερα σήμερα και θα αξιολογηθούν οι νέες ενδείξεις σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής της Fed.

Οι προοπτικές των υψηλότερων επιτοκίων υποστήριξαν το δολάριο έναντι των περισσότερων άλλων νομισμάτων. Το ευρώ διαπραγματεύεται στα  1,1026 δολάρια ενώ την Τρίτη είχε χτυπήσει τα χαμηλότερα επίπεδα εβδομάδας στα 1,10165.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι αγορές για μετοχές και εμπορεύματα στεγνώνουν περαιτέρω (από ρευστοποιήσεις)

Τα κινεζικά χρηματιστήρια συνεχίζουν να πέφτουν από τις ανησυχίες ότι οι αρχές ενδέχεται να επιλέξουν μια λιγότερο υποστηρικτική πολιτική απέναντι στην κάθοδο των τιμών των μετοχών. Η αγορά μετοχών στη Σαγκάη ήταν κάτω -3% κατά τη διάρκεια των συναλλαγών σήμερα το πρωί (μετά την πρόσκρουση σε χαμηλό ημέρας στο -5,1%) και αφού υπήρξε η βουτιά της Τρίτης κατά -6%. Μετοχές στην υπόλοιπη Ασία είναι επίσης σε κάθοδο όπως και τα υλικά, όπως στην Ιαπωνία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία και την Κορέα. Περαιτέρω αδυναμία σε κορεάτικες μετοχές θα είναι μια ευκαιρία αγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές μας. Ο δείκτης Equity Bench της Αυστραλίας, από την άλλη πλευρά, είναι ψηλότερα +1,3% μέχρι στιγμής σήμερα.

Η κατάρρευση για τις μετοχές της Κίνας, και η συνεχιζόμενη αδυναμία στα εμπορεύματα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών έχουν οδηγήσει τον δείκτη μετοχών MSCI EM κοντά στα χαμηλά επίπεδα του Οκτωβρίου 2011.

Στα Commodities, συμπεριλαμβανομένων των βασικών μετάλλων και του πετρελαίου, αποδυναμώθηκαν περαιτέρω ενώ οι τιμές του χρυσού κινείται επάνω. Οι τιμές του χαλκού παραμένουν υπό πίεση, και αναλυτές μας επί των βασικών προϊόντων αξιολογούν τα σενάρια της περαιτέρω επιβράδυνσης της Κίνας. Εάν η αύξηση της κατανάλωσης χαλκού της Κίνας (45% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού) επιβραδύνει κατά μόλις 1%, θα μπορούσε να υπάρξει ένα συνολικό πλεόνασμα του επεξεργασμένου χαλκού.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

«Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα άναψε σήμερα Τρίτη η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υποεπιτροπή της αυστριακής Βουλής, ενώ δεν απαιτείται ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς θα γίνει αργότερα συζήτηση επί της απόφασης. Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή, με την υπερψήφιση της οποίας εξουσιοδοτείται ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τάχθηκαν, όπως αναμενόταν, τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό.

Κατά μία βαθμίδα, σε «CCC» από «CC» προηγουμένως, αναβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Fitch.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε σε «CCC» την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ενώ παράλληλα αναθεώρησε επί τα βελτίω το ανώτατο όριο αξιολόγησης (country ceiling) σε «Β-» από «CCC» προηγουμένως.

Την απόφαση μείωσης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στα 89,7 δισ. ευρώ έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε την άνωθεν απόφαση, κατόπιν ανάλογης εισήγησης των ελληνικών αρχών. Όπως σημειώνει το Reuters, η απόφαση της ΕΚΤ συνιστά θετικό σημάδι για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, επλήγησαν από διευρυμένες εκροές καταθέσεων.

Εναντίον της συμφωνίας για την Ελλάδα τάχθηκαν 56 βουλευτές του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής εσωκομματικής ψηφοφορίας. Εν όψει της αυριανής ψήφισης στη Bundestag για την έγκριση του νέου ελληνικού δανείου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του CDU/CSU συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανέκαμψε χθες το πετρέλαιο, μετά από τρεις ημέρες απωλειών που το έφεραν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εξήμισι ετών, ενώ αντίθετα ο χρυσός διόρθωσε την Τρίτη. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με απώλειες 0,1%, στα 1.116,90  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 1,8%, κλείνοντας στα 42,62 δολάρια το βαρέλι.

Την αξιολόγηση «ΑΑΑ» του Καναδά επιβεβαίωσε ο οίκος Fitch, διατηρώντας το outlook σε «σταθερό».  Η επιβεβαίωση της κορυφαίας αξιολόγησης αντανακλά, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, την ισχυρή οικονομική κατάσταση της χώρας και την πολιτική σταθερότητα.

Χάρη στις κινήσεις της κεντρικής τράπεζας, οι οποίες στόχευαν στην αντιμετώπιση των πτωτικών πιέσεων στην τιμή του πετρελαίου το β’ εξάμηνο του 2014,  η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2015, το οποίο θα «κλείσει» με ρυθμό ανάπτυξης 1%.

Αμετάβλητο στο 7,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του MarketWatch.Η απόφαση της τράπεζας άσκησε νέες πιέσεις στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου.Στις πιέσεις συνέβαλε και η έντονη πολιτική αβεβαιότητα, καθώς ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών αυξάνεται ολοένα και περισσότερα.

Την αποχώρησή του από την ηγεσία των Ρωσικών Σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε ο Βλαντιμίρ Γιακούνιν, ο οποίος αναμένεται να καταλάβει θέση στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η αποχώρηση του Γιακούνιν θα λάβει χώρα μετά την εκλογή του νέου κυβερνήτη στην περιφέρεια του Καλίνινγκραντ, στις 13 Σεπτμεβρίου. Πιθανότερος αντικαταστάτης του επικεφαλής των Ρωσικών Σιδηρόδρομων θεωρείται ο  αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβορκόβιτς. Σημειώνεται ότι η ρωσική εταιρεία έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Rosco και του ΟΛΘ.

 

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα