Ο «βραχνάς» των προαπαιτούμενων

Τετάρτη, 19 Αυγούστου 2015 08:29
UPD:08:30
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο, το μνημόνιο ορίζει ότι τον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει ο διάλογος για τα εργασιακά.

Από την έντυπη έκδοση

Φορολογικό, ασφαλιστικό, εργασιακά, αλλά και... προϋπολογισμός. Είναι σε τέσσερις λέξεις τα «μέτωπα» που θα πρέπει να ανοίξει -και να κλείσει- η κυβέρνηση μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα «προαπαιτούμενα», έτσι όπως περιγράφονται στο μνημόνιο, που πρέπει να υλοποιηθούν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η 1η αξιολόγηση, είναι πολλά και δύσκολα για την κυβέρνηση.

Ο κατάλογος λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν εν όψει της λήψης των οριστικών αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο, καθώς πρακτικά το 3ο μνημόνιο θα αποδειχθεί στην πράξη «εμπροσθοβαρές».

Αν εξαιρεθούν ορισμένα μέτρα που πρέπει να προχωρήσουν μέσα στον Σεπτέμβριο -έγκριση μεταρρυθμίσεων σχετικά με τους κώδικες φορολογικής διαδικασίας, μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έκδοση αποφάσεων που θα επιτρέψουν στις αρχές να ξεσκονίζουν τις τραπεζικές καταθέσεις ακόμη και σε βάθος 10ετίας, παρεμβάσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα-, ο 2ος μήνας του φθινοπώρου υποχρεώνει την κυβέρνηση να στείλει στη Βουλή κείμενα-«φωτιά».

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 και -αν κριθεί απαραίτητο- ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2015.

Επίσης, θα πρέπει να κατατεθεί το κείμενο με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για το 2016.

Με λίγα λόγια, για τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν συμπληρωματικά μέτρα η λήψη των οποίων θα κριθεί απαραίτητη για να εξασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 και του 2018.

Το ύψος των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν έχει εκτιμηθεί σε 0,75% του ΑΕΠ για το 2017 και σε 0,25% του ΑΕΠ για το 2018.

Ποια θα πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα;

 Μεταξύ άλλων, η περιστολή των αμυντικών δαπανών αλλά και η προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως επίσης και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών.

«Καυτή πατάτα» θα αποτελέσει και το ασφαλιστικό.

Και αυτό διότι το νέο νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί, ώστε με τις απαραίτητες προετοιμασίες να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του έτους, θα περιλαμβάνει τη «σύνδεση» εισφορών παροχών -κάτι που ανοίγει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, οι οποίες θα μειωθούν για να εξοικονομηθεί επιπλέον 1% του ΑΕΠ-, αλλά και την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως στον ΟΓΑ και στον ΟΑΕΕ.

Χωρίς να αποσαφηνίζεται αν θα πρέπει να ψηφιστεί τον Οκτώβριο, το μνημόνιο ορίζει ότι τον συγκεκριμένο μήνα θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει ο διάλογος για τα εργασιακά, κάτι που σημαίνει ότι στο επίκεντρο θα βρεθούν και πάλι κρίσιμα ζητήματα όπως οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα